spot_imgspot_img
spot_img

Öt magyar, akiket érdemes követni, ha neked is fontos a környezettudatos élet

-

Article Top Ad (AdSense)

Mi magyarok fantasztikusak vagyunk és sokan vannak közöttünk, akiknek hálásak lehetünk, mert életmódjukkal inspirálnak bennünket és utat mutatnak egy környezettudatosabb és fenntarthatóbb élet felé. Ők egyikei azoknak az izgalmas embereknek, akiknek érdemes követni a munkásságát.

Amikor arra gondolunk, hogy megpróbálunk változtatni, hogy legalább egy kicsit környezettudatosabban éljünk, akkor nincsenek kőbe vésett szabályok és nincs egyetlen jó irány, amely mentén haladni kell. Van viszont sokféle lehetőségünk, és elég ha csak kis lépésekben haladunk és úgy, ahogyan azt a saját életünkbe a legkönnyebben beilleszthetjük. A környezettudatosabb életmódra való áttéréshez is több út és sok jó megoldás vezet, amelyhez a következő emberek mindegyike máshogy inspirálhat.

Talpalatnyi történetek

Fotó: Mohácsi Nusi

Dóri és Edvárd, a hulladékmentes élet két nagykövete, akik képesek az egész világot bebarangolni egy darab hátizsákkal úgy, hogy szinte semmi szemetet nem hagynak maguk után. Első beszélgetésünket követően, ahogy megismertem az életmódjukat bennem is sok minden megváltozott. A világhoz való hozzáállásuk annyira inspirálóan hatott rám, hogy azóta a saját háztartásomban sokféle új szokást bevezettem (már nem nejlon zacskókba, hanem kis vászonzsákokba vásárolom a gyümölcsöt és a zöldséget és méhviaszos kendőket használok a konyhában a csomagoláshoz), amelyekkel talán egy kicsit én is csökkenthetem családunk ökológiai lábnyomomát. Történeteikből megtudhatjuk, hogy miért fontos, hogy a helyi és idényjellegű alapanyokat részesítsük előnyben, és hogy a hulladékmentes életmód nem is olyan nagy ördöngősség. Dóriék segítségével megtanulhatunk új szokásokat és azt, hogy ez az életmód nem a szenvedésről szól, hanem arról, hogy észrevesszük mindazt a sok pozitív változást, amit az új helyzettel nyerünk.

Ljasuk Dimitry

Fotó: Ljasuk Dimitry Facebook oldala

A reklámszakember, filmrendező és környezetvédelmi aktivista azt mutatja meg filmjeiben, hogy néhány évtized alatt az ember mennyire eltávolodott a természettől, és mennyire messzire került attól a világtól, amely a bölcsője és az élete. Ezért finoman megfogja a kezünket és visszavisz a természetbe, hogy megpróbálja újra felépíteni a kapcsolatot természet és ember között. Teszi mindezt azért, hogy a környezetvédelem ne egy hóbort legyen, hanem az életünk részévé váljon, és megtanuljuk az önuralmat, amellyel nemet tudunk mondani az olyan dolgokra, amelyek már sokszor a gyártás pillanatában is szemétnek számítanak. Youtube és Facebook oldalát és a Tisza-tóról szóló varázslatos filmjeit nézve megérezzük a saját felelősségünket, amely a hozzáállásunkról és a gondolkodásunk megváltoztatásáról szól. Dimitry abban hisz, hogy minden egyes ember számít. Mindenkinek a cselekedete és a tette fontos, amikor nemet mond arra, hogy megvegye azt a sok mindent, amiből rövid időn belül hulladék lesz vagy amikor odafigyel arra, hogy ne hagyjon szemetet maga után. Dimitry által megmutatott világot nézve ráébredünk arra, hogy nem is olyan nehéz lemondani bizonyos dolgokról és mi magunk is kedvet kapunk hozzá, hogy minél kevesebb hulladékkal éljük az életünket.

Háztartásom hulladék nélkül

Fotó: Veres Viktor

Tóth Andi évek óta vezeti hulladékmentes háztartását és folyamatosan keresi a környezettudatos megoldásokat. Ha szeretnénk elköteleződni a zero waste életmód mellett, közösségi oldalait követve rengeteg ötletet és tippet kaphatunk, amellyel saját háztartásunkat is egyre környezetbarátabbá tehetjük. Andi ráébreszt bennünket arra, hogy milyen sok jól bevált módszer van a nagyszüleink idejéből, amelyeket mára elfelejtettünk, viszont nagyon egyszerűek és sokkal környezetkímélőbbek, mint sok mai tárolási technika. Millió fontos dolgot tanulhatunk meg tőle, legyen szó a gyógynövények felhasználásáról, a hulladékmentes bevásárlásról vagy éppen arról, hogy mit kezdjünk az élelmiszerhulladékkal.

About a Home

View this post on Instagram

#élvezd Körülbelül egy éve kezdtem rendszeresen posztolni a fenntartható háztartással kapcsolatban. Azóta többször gondolkoztam arról, mi hajt, hogyan élem meg ezt a fenntarthatóságra figyelést, és arra jutottam, hogy – természetesen az emberiség jövője, az ivóvíz és a levegő, a természet megóvása az alap ügy! – de az egyéni motiváció az az, hogy élvezettel csinálom. Persze néha lemondás, akár kényelmetlenség és van, ami hiányzik. DE a több mégis az, hogy örömömet lelem az új lehetőségek felkutatásában, és ez az öröm lendít tovább akkor is, amikor épp jól esne visszatérni egy bevált dologhoz régről. Nekem az a tanulság ebben a fenntartható életmódra törekvésben, hogy csak akkor fogjuk tudni hosszútávon és következetesen élni ezt, ha közben élvezzük. Én például élvezem 🌱 a szép üvegek látványát a konyhában, 🌱a gyönyörű, természetes anyagokat, 🌱a jó minőségű ételeket, amiket csomagolás nélkül szerzek be, azt, 🌱hogy ez az út mindig tartogat változást, kihívást. 🌱Élvezem, hogy kísérletezhetek és, 🌱hogy segíthetek, ha kéri valaki a környezetemben. Ti mit élveztek benne? Mi tartja a motivációt, amikor fárasztó vagy körülményes a dolog? Ui.: a folyékony mosogatószert a @nepazarolj csomagolásmentes boltban vásárolom, ott még nem tartok, hogy #diy készítsem😊. #sustainableliving #ecofriendly #billenját #lesswaste #zerowaste #zerowastehungary

A post shared by About A Home – Wertán Sára (@aboutahome) on

Wertán Sárától rengeteg klassz ötletet kaphatunk, amelyekkel kialakíthatjuk a saját fenntartható otthonunkat és háztartásunkat. Amellett, hogy imádom a tisztítószer receptjeit (mert nagyon jól működnek), imádom az ízlését és a természet iránti odaadását. Olyan alapvető emberi értékeket közvetít, amelyek nagyon fontosak a mai világban és őt olvasva mindig inspirálódom, és én is egyre jobb és jobb akarok lenni.

Vászonzsákoslány

Fotó: Vászonzsákoslány Facebook oldala

Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá, hogy otthonodat kizöldítsd, akkor a legjobb, ha Évi videóival kezded, de óvatosan, mert könnyen függővé válhat az ember. A 22 éves Vászonzsákoslánynak mindenre van jó ötlete vagy tippje, amely minket, nézőket is azonnal ösztönöz. Néhány perc alatt megtanulhatjuk, hogyan takarítsunk környezetbarát módon, hogyan tudunk csomagolásmentesen elintézni egy bevásárlást vagy éppen, hogyan tudjuk műanyagmentesíteni fürdőszobánkat. Évi közösségi oldalait nézve már nem is olyan nehéz váltani, mert rájövünk, hogy valójában sokkal egyszerűbb lesz így az életünk.

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el ezt is.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!