spot_imgspot_img
spot_img

Őszintén az aszexualitásról

-

Article Top Ad (AdSense)

A szex megunhatatlan téma, a szexualitás tele van rejtéllyel és izgalommal. Az intimitás, a testiség behálózza az életünket. De mi van azokkal, akiket hidegen hagy a téma? Az aszexualitás jelenségét járjuk körbe. 

Vágyak és érzelmek

A vágyakról őszintén beszélni egyfajta kitárulkozás. A legbelsőbb igényeinkkel, ösztöneinkkel, elfojtott érzéseinkkel is összefüggésben vannak a nemi vágyak. Nem egyszerű ezekről nyíltan megnyilvánulni.

Vannak, akik félnek megélni a szexualitásukat, és vannak olyanok is, akik nem találnak hozzá méltó társat. Ám érdekes módon olyanok is vannak, akiknek nincsenek szenvedélyes vágyaik, megvannak szeretkezés nélkül is.

Az aszexualitás nincs a köztudatban, alig hallani, olvasni róla. Az érintettek azonban épp ezért egyedül maradhatnak a tapasztalataikkal, érzéseikkel, kérdéseikkel.

Az aszexulalitás nem egyenlő az érzelemmentességgel

Az aszexuális embereknek vannak érzelmi szükségleteik, romantikus vágyaik, de a szexuális vonzalom nem játszik szerepet az életükben. Furcsán hangozhat mindez, de a valakihez tartozás igénye nem mindenkinek jár együtt a testiséggel.

Az aszexuális emberek nem érzéketlenek, nem ridegek. Dédelgetni, szeretgetni is tudják a párjukat. Képesek kapcsolatban élni, házasságot kötni a társukkal. Szervi szinten is képesek az együttlétekre. Az érzéki gyönyörök megélése azonban számukra kevésbé fontos.

Az aszexuálisok képesek orgazmusra, de leginkább önkielégítés útján élik ezt meg. Mivel egy kínos és nehezen értelmezhető jelenségről van szó, az aszexuális emberek nem is igazán beszélnek ezekről. Mindemellett meg tudják adni az ágyban is a társuknak, amire vágyik.

Kép: unsplash.com

Az aszexualitás hátterében ezek is állhatnak

Az alábbiak mindegyike egy lehetséges ok, ám konkrét magyarázatot nem mindenki esetében adnak.

  • Egy gyermekkori trauma hatására a testiség riasztó lehet
  • Hormonkezelések, gyógyszerek mellékhatásaként a nemi vágy elmarad
  • A bizalmatlanság alapélménnyé válik és blokkolja a gyönyörök iránti nyitottságot

Test és lélek

Az intim együttlét biológiai szükséglet. A testi-lelki kielégülés élménye a párkapcsolatok csúcsélménye lehet. Az aszexuálisokról nagy általánosságban elmondható, hogy nem érzik úgy, hogy kimaradnának, vagy lemaradnának valamiről. Lelkileg erősen kapaszkodhatnak valakibe. Rendszeres nemi életre is képesek, noha nem belső szükségleteik miatt.

A legnehezebb a számukra az, hogy miként egyeztessék össze a bennük lezajló folyamatokat a külső elvárásokkal.

 

Ha hasonló témában szívesen olvasnál még, ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Így szeretnek a szorongóan kötődőek

4 vágyűző szokás, ami a szenvedély útjában állhat

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!