spot_imgspot_img
spot_img

Ma van az őszi napéjegyenlőség -beköszönt a csillagászati ősz

-

Article Top Ad (AdSense)
A csillagászati ősz szeptember 22-én kezdődik. Hosszabbak lesznek az éjszakák és rövidebbek a nappalok. Évente kétszer éljük át ezt a változást. Tudtad miért?

Mit jelent a nap-éj egyenlőség

Évente kétszert megtörténő csillagászati esemény, március 21. és szeptember 23. körül. Ekkorra a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján. Március 21-től csillagászati tavasznak, szeptember 23-tól csillagászati ősznek nevezzük az elkövetkezendő időszakot.
Fotó: Pixabay A nap-éj egyenlőség alpaja csillagászati jelntőségű
Mint minden -viszont ez is relatív, mivel nálunk a Föld északi féltekéjén nevezhetjük csillagászati ősznek. A másik oldalon- tehát a föld déli féltekéjén- pont fordítva van. Ott a tavasz kezdődik!
A nap-éj egyenlőség az az időpont, amikor a Nap évi „látszólagos mozgása” során áthalad az égi egyenlítőn. Napéjegyenlőségkor a nappal és az éjszaka hossza a Föld minden pontján egyenlő- pontosan 12 óra.

Mi történik az ősz eljövetelekor

Mivel a nap a Baktérítő felé húzódik, tehát egyre távolodik tőlünk, illetve az egyenlítő vonalától egyre kevésbé érnek minket a Nap sugarai. Pontosabban fogalmazva egyre laposabb szögben érnek minket. Ez azt eredményezi, hogy az északi féltekén rövidülni kezdenek a napos órák és ezáltal két dolgot érzékelünk. Egyrészt rövidülnek a napok, másrészt lehűl az idő.
Fotó: Pixabay A nap-éj egyenlőség napján mindenhól egyenlő husszúak a nappalok, és az éjszakák.
Idén a meteorológusok szerint szeptember 22-én, 21 óra 20 perckor történik meg az esemény. A Nap 90 fokban magasan az Egyenlítő felett állt. Ettől a perctől kezdve rövidülnek a nappalok. A napnyugta már este 7 körül megkezdődik és minden egyes nappal egyre korábban tapasztaljuk a sötétség eljöttét, egyre kevesebb ideig van világos. Beköszönt a csillagászati ősz. Nálunk Európában még talán azt is mondhatjuk, hogy jól járunk- mivel az Északi-sarkon az állandó nappalból félévig tartó, állandó éjszaka lesz.
Tavaly szeptember 22-én volt, következő évben ezen jeles esemény szeptember 23-ára esik. A napéjegyenlőség különböző dátumokra csúszkálása a naptári és „szoláris év” hosszának eltérésén kívül a gregorián naptár pontatlanságának, illetve a szökőévnek tudható be.

Hogy jön a krizantém a nap-éj egyenlőséghez?

A kínai naptárban előbb kezdődik az ősz. Pontosan augusztus 7-én kezdődik és november 6-ig tart. A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek aranyozzák be. Ez a virág, melyet Európa csak a XVIII. század végén ismert meg, a japánok és kínaiak „őszi rózsája” volt. Nyílásának ideje miatt e gondolatot Európa is átvette, így lett a krizantém nálunk is őszi szimbólumvirág, a temetők, illetve a Halottak napja dísze.

Forrás: wikipédia, idofors

Fotó: Pixabay

Dobj le 100 kilót! Kampány indult a klímabarát hétköznapokért

Magyarországra is megérkeztek az összehajtható csúcsmodellek

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!