Őrült utazásra hív a Radnóti Színház új kísérleti produkciója

-

Egy őrült utazásra invitálja a nézőket – szeptember 7-én a Radnóti Tesla Laborba – a Radnóti Színház most induló évadának első premierje, amely a latin-amerikai irodalom sztárjának kikiáltott Roberto Bolaño Vad nyomozók című regényét viszi színpadra. A hatszáz oldalas könyv színpadi adaptációja és a rendezés a Junior Prima-díjas Kelemen Kristóf munkája.

„Gabriel García Márquez óta a legfontosabb latin-amerikai író” – írta a San Francisco Chronicle Roberto Bolañóról, aki 1998-ban adta ki Vad nyomozók című nagyregényét, amelyet a Herralde de Novela illetve a latin-amerikai irodalom legfontosabb díjával, a Rómulo Gallegos-díjjal is jutalmaztak és a sokáig kalandor költőként élő szerzőt egycsapásra tette világhírűvé. Az életrajzi elemeket és zabolátlan fantáziavilágot ötvöző történetben egy hetvenes évekbeli, mexikóvárosi, underground költőmozgalom életébe pillanthatunk bele, amelyből a szerelem és a költészet, a bulik és manifesztumok, a szexuális kalandok és az irodalmi reformtörekvések sodrásában egy évtizedeken és kontinenseken átívelő, krimiszerű utazás bomlik ki. A Vad nyomozók Bolaño szerint: szerelmes levél a generációjának.

„Egy új líraiság van kibontakozóban, és szüntelenül lenyűgöz minket, ahogy erőre kap. A »térjünk rá a lényegre« ma már »vágjunk bele a kalandba«: a vers valójában utazás, a költő pedig hősöket leleplező hős” – áll a Roberto Bolaño által kiadott kiáltványban, és a Vad nyomozókat is ez a szellemiség hatja át. A történet szerint az új formákat kereső, zsigeri realista költészeti mozgalom két ifjú alapítója egy tinédzser fiúval és egy menekülő prostituálttal elindul a Sonora-sivatagba, hogy felkutassa a rejtélyes módon eltűnt forradalmár költőnőt, a nagy szellemi elődöt. A tikkasztó meleg, az erőszak és a pusztulás tájain folytatott közös nyomozás során megváltást keresnek, de leginkább önmagukkal, saját korlátaikkal szembesülnek.  

A Radnóti Tesla Labor az innovatív színházi műhelymunka terepe, és ennek szellemében készült a Vad nyomozók is. Kelemen Kristóf, aki korábban a Trafóban mutatott be több nagy sikerű előadást, most a Radnóti társulatával Bolaño monumentális regényét vette alapul ahhoz a színházi kalandhoz, amelyben az alkotók saját generációjukról, világvége-hangulatról és szenvedélyes élni akarásról vallanak olykor szórakoztató, olykor drámai jelenetekben, őrült karakterekkel, játékosan kísérletezve. Mindezt a rendező által forgatott filmbejátszások gazdagítják, amelyek a regény korára jellemző, híres performance-okat is megidéznek. Az egyik felvételen például Kováts Adél tol el egy jégtömböt a nyári forróságban a Margit-hídtól a Tesla Laborig.

Az előadáshoz a népszerű festő, Hecker Péter készített plakátot, amellyel egy új hagyományt szeretnének elindítani a Radnótiban. Az idei évadtól képzőművészeket szólítanak meg, hogy a bemutatókhoz tervezzenek a darabokról szóló egyedi plakát-műalkotásokat. 

A Vad nyomozók tehát szeptember 7-én, kedden debütál a Radnóti Tesla Laborban, Baki Dániel, Porogi Ádám, Gáspár Sándor, Sodró Eliza, Sipos László Márk eh., Mészáros Blanka, Pál András és Rusznák András szereplésével. A könyvet Kertes Gábor fordította, az előadás dramaturgja Sándor Júlia, látvány Schnábel Zita, a zene pedig Márton Péter (Prell) munkája.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!