Oreo, a világ legnépszerűbb keksze

-

Magyarországon 2015-ben robbant be a köztudatba ez a Pilóta kekszre megszólalásig hasonló édesség. Az ikonikus fekete színű keksz megszületése azonban bő száz évvel ezelőttig nyúlik vissza. Világnapját minden év március 6-án ünneplik, mi pedig utána néztünk, miben rejlik népszerűsége az Oreo keksznek.

Pici pékség nagy dobása

A legendás keksz 1912-ben született egy apró manhattani pékségben Oreo Biscuit néven. A bolt a Kilencedik sugárúton helyezkedett el, a háztömböt pedig ma már „Oreo útnak” hívják. 1920-ban megjelent a citromos ízű krémtöltelékes változata is, ám négy évvel később meg is szüntették az érdeklődés hiányában. A keksz neve többször is változtatásra került a 20. század során, míg végül a hivatalos amerikai neve az „Oreo csokoládé szendvics-keksz” lett 1974-ben.

Fotó: iStockphoto

Az “Oreo” név eredete ismeretlen, egyesek szerint a két keksz formája O betűt formáz, míg a köztes töltelék az angol “krém” (cREam) szóból eredeztethető. Mások úgy vélik, hogy a sütit egyszerűen azért nevezték el Oreonak, mert a név rövid volt és könnyen kiejthető.

Miért szeretjük?

Az amerikaiak kedvenc szendvics-keksze megtévesztően hasonlít az 1960-tól a Győri Keksz- és Ostyagyár által gyártott magyar édességre, a népszerű a Pilóta nugátkrémes kekszre, ami az elmúlt 50 évben belopta magát a lakosság szívébe. A két keksz látszólag ugyan egyforma, ám az amerikai változat vékonyabb, ropogósabb, nem annyira édes és mivel szárazabb is, érdemes utána bőséges mennyiségű folyadékot inni.

Shake-ek, kávék elmaradhatatlan ízvariációja (Fotó: iStockphoto)

A vegetáriánusok is imádják

Az Oreo sütemények népszerűek azon emberek körében is, akik bizonyos táplálkozási szokásokkal rendelkeznek, mint például a vegetáriánusok, mivel a krémes töltelék napjainkban már nem használ semmilyen állati eredetű összetevőt. Ennek oka, hogy a ’90-es évek elején az egészségügyi aggályok arra késztették a gyártót, hogy a krémtöltelékben lévő disznózsírt hidrogénezett növényi olajra cserélje. Mindazonáltal továbbra is fennáll a keresztszennyeződés kockázata az ugyanazon a termelési területeken előállított, tejterméket tartalmazó egyéb termékekből eredően.

Osztrák édesség, amely egy indián után kapta a nevét?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!