Önsorsrontó szokások, amiket kerülj el!

-

Énképünket, belső békénket néha olyan ösztönösen működő mechanizmusokkal védjük, amik sajnos megakadályozzák a lelki-szellemi fejlődésünket. Elhárítjuk a felelősséget, rossz mintákat követünk, ugyanazokat a hibákat követjük el.

Saját sikereink útjában állunk, miközben azt hisszük, hogy megóvtuk magunkat a kudarctól. Ezekre a rossz beidegződésekre figyelj oda!

 

1. Önakadályozás

Önakadályozásnak (self-handicapping) nevezzük azt a jelenséget, amikor valaki teljesítményhelyzetbe, döntéshelyzetbe kerülve saját maga által felállított akadályokkal hátráltatja az eredményességét. Az önakadályozás gyakori egy új feladatnál, projektnél, egy tanfolyamon, tanuláskor, képzéseken, a vizsgáknál, amikor nem a felkészülésre fókuszálunk, hanem halogatunk és a felelősséget elkerülve elodázzuk a teljesítést.

 

2. Kudarcok gyakori emlegetése

Vannak, akik túl sokat emlegetik a múlt tévedéseit, hibáit, kudarcait. Sajnos a múltban elkövetett botlásokat már lehetetlen átírni, de egy derűlátóbb szemléletmóddal lehet belőlük tanulni.

Ha folyamatosan a kudarcaidat emlegeted, újra és újra átéled azt a kellemetlen érzést, amit egy botlásod, nem átgondolt döntésed hozott, akkor csak még jobban elmerülsz az önsajnálatban, ez pedig teljesen leszívja az energiáidat. Nem kell szemellenzőt felvenned, de ne dédelgesd a fájdalmat, mert akkor nem múlik.

Próbáld meg a kudarcot úgy kezelni, mint egy állomást, ami fontos szerepet játszott a személyiséged fejlődésében.

 

önsorsrontó szokások
kép: pexels.com / Liza Summer

 

3. Önmeggyőzés

Kognitív disszonanciának nevezi a pszichológia azt a jelenséget, amikor valamilyen cselekedetünket, döntésünket nem kérdőjelezzük meg, nem bíráljuk felül, mert csak olyan információkat fogadunk meg, tudattalanul, amelyek alátámasztják a vélt igazunkat. Azért, hogy elkerüljük a cselekedeteink és elveink közti feszültséget, meggyőzzük magunkat az igazunkról. Kirekesztjük a minket megcáfoló információkat, mert azok kellemetlen belső feszültséget eredményeznének.

Rossz szokásainkat is meg tudjuk így védeni. Sokan például így védik be önmagukban a dohányzást (stresszlevezetésnek mondják), a túl sok nassolást (önmegjutalmazásnak tartják).

Kisebb horderejű dolgoknál is tapasztalhatod, mint például a hasztalan, de csábító termékek összevásárlásánál.

 

4. Célok és lehetőségek közti összhang hiánya

Ha a céljaink túlzottan elrugaszkodnak a valóságtól, a lehetőségeinktől, akkor irreális vágyakat generálhatnak bennünk. Te is biztosan pontosan tudod, hogy a habitusodhoz, a karakteredhez milyen munka, feladat, sport illik, ami sikerélménnyel ajándékozhat meg. Azt is meg lehet vizsgálni, hogy az életmódodba, a teendőid közé mi fér bele és mi nem, mi az, ami tartható és mi az, ami csak álmodozás szintjén működhet. Az álmodozás kellemes, de nem hoz kézzel fogható eredményeket. Jó ezt tisztán látni.  Tervezz előre! Legyen stratégiád!

rossz szokások
kép: pexels.com

 

5. Halogatás, problémák figyelmen kívül hagyása

Vannak forgatókönyvek, amik ismétlődnek az életünkben. Reakciók, problémakezelő mechanizmusok. Ha észrevetted már, hogy bizonyos helyzetekben ugyanazt a mintát alkalmazod, nézz a dolgok mögé!

Ha hajlamos vagy a fejedet a homokba dugni és a zűrösebb élethelyzetekről nem tudomást venni, merj kinézni a homokból! Például, ha látod, hogy egy háztartási eszköz el fog romlani otthon, vagy ha az autón van mit szereltetni, rakj félre, keress szerelőt, ne az utolsó, kritikus pillanatban szembesülj a kiadásokkal és a tönkrement eszköz miatti bosszúsággal.

 

6. A megszokások túlértékelése

Párkapcsolati kríziseknél, munkahelyváltás előtt, pályamódosításnál, költözésnél mindig felmerül, hogy jobb-e az ismeretlenbe fejest ugrani, vagy kényelmesebb az ismert, bejáratott terepen mozogni tovább. Gondolj bele, hogy érzed magad most, és hogy mennyire fontos bevállalni a váltást! Azt is gondold végig, ha bemered vállalni a váltás, egy fél év múlva már ez a jelenlegi helyzet a múlt lesz.

 

Válts stratégiát!

Ha már átlátjuk ezeket a rossz beidegződéseket, tudatosan reflektálunk rájuk, akkor könnyebb megszabadulni tőlük.

Gondolj arra, hogy a jövőbeli éned hogyan fog tekinteni erre a mostanira! Ami most hatalmas gondnak, lépésnek, döntésnek tűnik, a jövőben már nem is biztos, hogy olyan óriásinak látszik.

Ha mersz szembenézni a rögzült mintáiddal, képes vagy újítani, akkor egészen más színben tekinthetsz az adódó lehetőségekre és feladatokra!

Ezeket a cikkeinket is neked ajánljuk

Próbatételek és kihívások, amik erősítik a kapcsolatot

Ezért erősíti a köteléket a párok közt a szeretetnyelv ismerete

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!