Online tananyag a hazai élelmiszerpazarlás ellen – töltsd le te is!

-

Miközben az élelmiszerárak folyamatos növekedést mutatnak, Magyarországon egy átlagember még mindig közel 65 kg élelmiszerhulladékot termel[1] évente otthonában.

A cél az élelmiszerpazarlás megelőzése

Többek között erre hívja fel a figyelmet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Coca-Cola Magyarország #énjövőm programjának új, közösen fejlesztett online tananyaga. A www.enjovom.hu oldalon ingyenesen elérhető, élelmiszerpazarlásra fókuszáló tananyag célja, hogy különböző tippekkel, trükkökkel támogassa az oldal felhasználóit az élelmiszerpazarlás megelőzésében, emellett pedig külön fejezetekben tárgyalja, melyek azok az élethelyzetek, amelyek a leggyakrabban vezetnek pazarláshoz, és hogyan lehet elkerülni ezeket.

A 2017-ben indított #énjövőm program célja elsősorban a 16-35 év közötti fiatalok támogatása a munkaerőpiaci elhelyezkedésben. A program a www.enjovom.hu oldalon ingyenesen elérhető önismereti és készségfejlesztő tananyagokkal, valamint kiscsoportos személyes workshopok szervezésével támogatja a résztvevőket az álláskeresés, pályaválasztás, pályaváltás vagy vállalkozásindítás területén. Az elmúlt évek során a program célcsoportjai és ezzel párhuzamosan az online elérhető tananyagai is folyamatosan bővültek: partnerein keresztül jelenleg a hátrányos helyzetű fiatalok mellett középiskolásoknak, egyetemistáknak, kismamáknak, fogyatékossággal élő álláskeresőknek és saját vállalkozás indításán gondolkodó fiataloknak segít az önismerettől egészen a jogi alapismeretekig terjedő tananyagokkal.

fotó: freepik

Tananyag az élelmiszerpazarlás megelőzőséért

A tanayag célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságára és ezzel párhuzamosan az #énjövőm program több célcsoportját is személyre szabott ötletekkel támogassa az élelmiszerpazarlás megelőzésében. A világban ugyanis évente 1,3 milliárd tonna felesleges élelmiszer keletkezik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület szerint a háztartások által termelt élelmiszerhulladék mennyisége egyszerű megoldásokkal, közösségi szemlélettel akár 50 százalékkal, azaz fejenként több, mint 30 kilogrammal is csökkenthető, ezzel is jelentősen hozzájárulva egy fenntarthatóbb környezet megteremtéséhez.

A tananyag egy általános bevezető rész után öt kisebb fejezetben, többek között külön tippeket ad az alábbi helyzetekre is:

  • mit tehet az élelmiszerpazarlás ellen egy albérletben vagy kollégiumban lakó, főzésben járatlan diák,
  • hogyan vásárolhat és tervezhet előre egy nagyobb háztartást vezető kisgyermekes szülő,
  • mit tehet egy munkavállaló, ha fontos számára, hogy a munkahelyén is elkerülje az élelmiszerpazarlást,
  • mivel ösztönözheti munkatársait egy munkaadó arra, hogy elkerüljék a pazarlást,
  • és hogyan csökkentheti az élelmiszerpazarlást egy vendéglátással foglalkozó kisvállalkozó.

fotó: freepik

A fejezetek a leggyakoribb élelmiszerpazarláshoz vezető élethelyzetek és hibák leírása mellett rengeteg lehetőséget mutatnak be az élelmiszerek kreatív felhasználására, a keletkező hulladék komposztálására, gazdaságos megoldások bevezetésére és arra is, hogyan ösztönözhetünk másokat a pazarlás elkerülésére. A tananyag készítői emellett ingyenesen letölthető kiegészítő segédanyagokkal is támogatják a tanulni vágyókat.

Az új tananyag regisztráció után bárki számára ingyenesen elérhető, az alábbi linkre kattintva: https://enjovom.hu/tananyagok/mit-tehetunk-az-elelmiszerpazarlas-ellen

[1] https://www.elelmiszerbank.hu/hu/hirek/hireink/kevesebb_elelmiszert_dobnak_ki_a_magyar_haztartasok.html

Élelmiszerpazarlás ellen: ne dobd ki, használd fel sokrétűen!

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!