Olyan területeken alkalmaznak robotokat, amikre soha nem gondolnánk

-

A rohanó hétköznapok közepette bele sem gondolunk, hányszor befolyásolják a mindennapi életünket a robotok. Ami először eszünkbe juthat, az a bizonyos robotporszívó, amivel már elég sok háztartás rendelkezik. Viszont ez mind még semmi, mára egészen elképesztő területeken alkalmazzák őket. Vessünk egy pillantást ezekre!

Élelmiszer-válogató robotok

Ha rizst eszünk, akkor valószínű, hogy minden elfogyasztott szemet egy villámgyors érzékelésre képes robotgép válogatott össze. A rizsválogató gépek az automatizálás csodái, és a legtöbb embernek fogalma sincs a létezésükről. Amikor a szupermarketben a kosarunkba tesszünk egy zacskóval belőle, már egyenletes színű és alakú rizsszemekkel találkozhatunk. Természetesen a valóságban nem így teremnek, a robottechnológiának köszönhetjük a hasonló szemek összeválogatását.

Minden rizsszem átmegy ezen a robotgépen, amely villámgyors kamerákat, lámpákat és számítógépet használ. Az egyes rizsszemek képét ez a számítógép elemzi, és döntést hoz a fajtájáról. Ezt követően a kiválasztott gabonát a megfelelő tárolóba irányítják. Ez a folyamat másodpercenként százszor (!) megtörténik.

Valójában nem a rizs az egyetlen élelmiszer, amelyet robotok válogatnak, és az élelmiszer-válogatás piaca gyorsan növekszik. Robotgépek állnak rendelkezésre a búza, a hüvelyesek és magok válogatására is.

Robotok orvosi képzéshez

Az orvoslás rendkívül felelősségteljes hivatás, ahol egy apró hiba akár emberéletekbe is kerülhet. Nem csoda tehát, hogy a robotokon való gyakorlás jó alternatívát nyújt a tanoncoknak, mielőtt élesben menne a dolog. Az orvoshallgatókon kívül mentősöket és nővéreket is képeznek robot-páciensek segítségével.

Ezek a tréningrobotok talán csak anyagukban különböznek az hús-vér betegektől: valódi embernek tűnnek méretükben és vonásaikban egyaránt, keringési rendszerük van, ezáltal mérhető a vérnyomásuk és képesek elmondani a panaszaikat is. A beállított programtól függően más-más körülményeket szimulálnak, és az egészségügyi dolgozók így képesek gyakorolni a különböző állapotok diagnosztizálását és kezelését, mielőtt valódi ember közelébe kerülnének.

Robotok a rendőrség kiképzéséhez

Amikor egy fegyveres rablás során a bűnözők túszul ejtik az embereket, a rendőrség egy speciális, úgynevezett fegyveres elhárító csoportja kivonul a helyszínre. Legtöbben még csak filmekben láthattunk ilyet, de sajnos a rendőrség munkájában szükség van ilyen kiképzett lövészekre is. Azokat a rendőrségi mesterlövészeket, akik vörös lézerpontjukat a bűnözőkre irányítják, általában szintén robotok segítségével képzik ki.

Az Ausztráliában található Marathon Targets cég nagy teljesítményű mobil robotokat értékesít, amelyeken újonc katonák és rendőrök gyakorolhatnak. Ezek a robotok páncélzattal vannak ellátva és felhasználhatók valós emberek (célpontok) szimulálására a tűzharc gyakorlatok során.

Méreganyagok eltávolítása

A skorpióméreg pozitív hatásait számos kutatócsoport vizsgálta már, egyesek szerint a rákos sejtek elpusztítására is képes lehet. A “gyógyító mérget” a gyógyszeripar is használja, több tablettánál is találkozhatunk ezzel az egyik összetevőként. Teljesen nyilvánvaló, hogy a skorpiókból származó méreg kivonása meglehetősen veszélyes feladat lenne egy embernek, de a kifejezetten erre a célra készített robot számára tökéletes feladat.

Online vásárlás segítése

Az internetes vásárlás fénykorát éli, de azt viszont kevesen tudják, hogy a sok megrendelt tárgy – főleg ha külföldről érkezik – részben robotok segítségével jut el az otthonunkba. Néhány konténerkikötő részben automatizált. A hatalmas konténereket a darukat irányító személyzet kirakja a hajókról. És innentől átadják az irányítást a robotikának: az óriás robotdaruk a kikötőben mozgatják, egymásra pakolják, és miután szállításra készen állnak, automatikusan konténerszállító teherautókra rakják őket közúti szállítás céljából.

Számtalan raktár üzemeltetése automatizált már, és mobilrobotok segítségével (is) történik. A raktár-automatizálás legismertebb példája az Amazon. A óriáscég sok raktárában szinte csak mobil-robotok “dolgoznak”. Az Amazon úgy érezte, hogy a raktáraiban használt robotok annyira elengedhetetlenek a sikerhez, hogy megvásárolta az őket gyártó robotcéget 2012-ben 775 millió dollárért.

Forrás: The Convertation

Az ember, aki megosztja a világot: Elon Musk

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!