Ölelj meg egy MAGYART

-

Ölelni ér! Ezen a héten újra rászokhatunk az ölelésre. Bizonyítsuk be magunknak, hogy szeretünk és őszintén karoljuk át honfitársainkat!

Az ölelés hete

Ne csodálkozz, ha egy idegen csak úgy odamegy hozzád és a karjaiba burkol. Akkor sem, ha olyan ismerősöd teszi ezt, akinek egyáltalán nem szokása az ilyen megnyilvánulás. Az meg egyértelműen kötelező ilyenkor, hogy szeretteinket megszorongassuk. Most ez kiemelten fontos. Tegyük ezt az időszakot tényleg a nemzeti közös ölelés ünnepévé, de csak együtt megy! Persze- kicsit elkámpicsorodva- maszk azért legyen rajtunk. Az megint más kérdés, hogy ki mennyire viseli el az érintkezés eme formáját, pláne egy idegentől. Már csak azért is, mert elég gyanakodó népség a magyar és vélhetően sokan furcsállják a kedves közeledés eme formáját. Alapvetően viszont az ölelés egy olyan kifejező eszköz, mely rengeteg mindenre jó és szükségünk is van rá!

ölelgetés
Fotó: Pixabay Napi 10 perc ölelés és egészségesek leszünk.

Az ölelésből sohasem elég! Dobjuk most félre a társadalmi konvenciókat, a szokásrendeket és a történelmi, családi beidegződéseket! Itt az idő, hogy újra rászokhatunk az ölelésre!

Miért jó az ölelés

Alapvetően egy olyan érintkezési forma, mely szeretetet, együttérzést, egybetartozást, lelki, szellemi közösséget tud megmutatni. Amilyen egyszerű- annyira fontos! Egy átlagos ölelés körülbelül 3-5 másodpercig tart, viszont sokkal tovább kéne. Ha legalább 20 másodpercig öleljük egymást, a szervezetünkben boldogsághormonok szabadulnak fel. Kutatási eredmények alapján kiderült, hogy az embereknek ahhoz, hogy jól érezzék magukat, legalább napi négy ölelésre van szükségük. Gondoljuk csak végig, mikor a szülő átkarolja a csecsemőt. Bizony abbamarad a sírás, megnyugszik, elcsendesedik és akár még el is mosolyodik. Csak egy egyszerű öleléstől!

apa
Fotó: Pixabay Apai ölelés

Az ölelés egészséges

Teljesen egyszerű módon tudja segíteni a szervezetünket. Ha hosszabb ideig öleljük meg egymást, egyrészt boldogsághormonokat szabadítunk fel, viszont egyúttal erősítjük az immunrendszerünket is. Mivel csökkenti a stresszt, ezért enyhíti a szívbetegségek kockázatát. Egyúttal- mivel ilyenkor a szervezet oxitocint termel- nyugodtabbak, lazábbak leszünk és a bensőséges lét elérése előnyös a depresszió ellen. Az ölelés által csökkenthető a szorongás és kutatások alapján az is kiderült, hogy fájdalomcsillapító hatása is létezik.

családi ölelés
Fotó: Pixabay Családi ölelés

Mivel öleléskor különböző nagyságrendben, de érintkeznek a bőrfelületeink, rengeteg információhoz is jutunk. Ne feledjük- a bőr a legkiterjedtebb szervünk! Érzékeljük a hideget, meleget, nyomást (Pacini-testecskék) által, melyek ilyenkor rengeteg információt juttatnak az agyunkba, olyat is, amit tudatosan észre sem veszünk. Ekkor tapasztalható egy fizikai hatás, ami a lelkünket érinti meg, hiszen közel van hozzánk valaki, aki esetleg terheket is levehet a vállunkról. Mindenkinek van egy képzeletbeli puttonya telis-tele problémákkal, nehézségekkel, amiket folyamatosan hordozunk, de ha megölelnek- ez a teher enyhülni fog.

Fotó: Pixabay Az öleléssel békét adunk.

Érdekesség az ölelés kapcsán: Nagy Emese, a Dundee Egyetem pszichiátere kísérletei alapján: “Számos alapvető élettani esemény, például a levegővétel és a kilégzés is körülbelül 2-3 másodpercig tart”

Az ölelés maga a kommunikáció

A kommunikáció manapság leginkább verbálisan (beszéd formájában) történik, de nagyon nagy szerepe van a nonverbális kommunikációnak (testbeszéd). Mikor már látjuk a másik ember arckifejezését, testtartását- különféle információkhoz, benyomásokhoz jutunk. Az érintés viszont egy harmadik kiemelt módja. Az érintés alkalmával, akár egy idegen is tud félelmet, boldogságot, szerelmet, együttérzést, vagy éppen elutasítást közölni! Az ölelés pedig a legmegnyugtatóbb kommunikáció!

Fotó: Pixabay Ölelés és szeretet

Az ölelés többféle lehet

A szerelmes ölelés, mely az összetartozás, az együtt-lét alapvető megnyilvánulása. Boldogságot hoz a párkapcsolatban, ezért soha ne szokjunk le róla és minden nap öleljük meg többször is párunkat.

A szeretetteljes ölelés, mely még mindig intim szférát érint, hosszabb is ez által. Hozzátartozóinkat, szüleinket, nagyszüleinket, gyermekeinket öleljük így. Ide tartozik sok esetben a baráti ölelés is, hiszen annak is mélységei, személyes érintettsége van.

boldog ölelés
Fotó: Pixabay Az ölelés boldoggá tesz

Öröm ölelés, mely valamilyen örömteli esemény, történés miatt jön létre, itt már lehetnek akár idegenek is az ölelkezők. Általában egy közös pozitív élmény megünneplésének fizikai megnyilvánulása és ebben is rengeteg energia, boldogsághormon szabadul fel. Itt már figyelni kell, hogy a másik fél meddig engedi (csak pár másodperc)

emberek
Fotó: Pixabya Ölelj meg bárkit, de figyelj oda

Figyeljünk oda, kinek mi fér bele

Nem összetévesztendő- az ölelkezés nem ölelés!

A pandémia miatt most minden esetben kérdezzük meg: lehet e ölelni!

Hogy ki mennyire nyitott az ölelésre, az teljesen egyénfüggő. Ez azért van, mert mindenkinek más az úgynevezett intim szférája- és ez teljesen máshol van egy családtag, egy barát esetében, mint egy idegennél. Tehát legyünk tapintatosak! Ha valakinek nem esik jól az érintés ezen formája, nem szabad erőltetni, ugyanakkor, ha valakinek mégis, sokkal több endorfin szabadulhat fel! Magyarul, ha idegen magyarokat ölelünk, nagyobb örömérzetet szerzünk!

Szerző: Budafoki Tamás 

Fotó: Pixabay

Mi kell a jó szexhez? 3. rész

10 vers, ami kedvet csinál a kortárs költészethez

 

Ma van a legjobb világnap! A szeretkezés világnapja!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!