spot_imgspot_img
spot_img

Ők az energiavámpírok, akik érzelmileg teljesen kifárasztanak

-

Article Top Ad (AdSense)

Érezted már valaha teljesen kifáradtnak és kiüresedettnek bizonyos emberek közelében minden különösebb ok nélkül? Ha igen, akkor egy energiavámpír keresztezte az utadat. És sokkal többen vannak, mint gondolnád…

Az energiavámpír az a személy, aki más érzelmi vagy pszichikai energiájából táplálkozik. Akik ilyen vonásokkal rendelkeznek, azokból általában hiányzik az empátia, a figyelmesség és az érzelmi érettség. A bennük lüktető fájdalom vagy bizonytalanság miatt mások életerejének kihasználásának rabjai, így próbálnak kísérletet tenni rá, hogy meggyógyítsák belső sérüléseiket.

Energiavámpír bárki lehet: barát, családtag, kolléga, gyermek, vagy a szerelmed. Ha együttérző és gondoskodó ember vagy, sajnos nagy valószínűséggel vonzod magadhoz az energiavámpírokat. Ha pedig szuperérzékeny vagy, aki nem tudja jól beállítani a saját határait, nagyon valószínű, hogy az energiavámpírok jobbról-balról megkörnyékeznek. Kifejezetten vonzódnak hozzád, mert tudat alatt arra vágynak, hogy egy mélyebb lelki problémát megoldjanak – és úgy tekintenek rád, mint problémáik megoldóira. Jóllehet könnyű neheztelni rájuk, azt mégis érdemes szem előtt tartani, hogy ezek az emberek nem fejlesztették még ki magukban, hogyan tudnak megküzdeni a problémáikkal. A saját fájdalmuk miatt inkább kizsákmányolnak másokat. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy TE nem vagy felelős a problémáikért és nem is tudod megoldani azokat. Ez az ő küzdelmük.

Az energiavámpírok gyakran olyan kimerült állapotban hagynak, hogy szinte magadról sem tudsz gondoskodni. Egy energiavámpírral való találkozás után dühösnek, ingerlékenynek, fáradtnak, depressziósnak érezheted magad. Mint, akiből kiszívták az életenergiát. Mint, akit kifacsartak. Legszívesebben azonnal bebújnál az ágyba. Ezért létfontosságú, hogy megtanuld meghúznia a határokat. Viszont nehéz úgy magadról gondoskodni és öntudatosnak lenni, ha nem tudod beazonosítani a típusokat. Pedig van belőlük néhány:

A mártír

Egyértelműen a bűntudatodra játszik. Azt hiszi, hogy kiszolgáltatott a világnak és mások miatt kell szenvednie. Ahelyett, hogy vállalná a felelősséget az életéért, másokat vádol, manipulál és érzelmileg zsarol. Ez a diszfunkcionális viselkedés az alacsony önbecsülésre vezethető vissza. Problémái a gyerekkori szeretetlenségből, az önérvényesítés és elismerés hiányából fakadnak, ezért alapvetően értéktelennek és elfogadhatatlannak érzi magát. Ezt a mélyről jövő fájdalmat próbálja kezelni úgy, hogy benned bűntudatot kelt.

Így tudsz védekezni ellen:

Amikor egy ilyen vámpír társaságában vagy légy tisztában azzal, hogy ő valójában sajnálja magát. Ez az önsajnálat például gyakran jelenik meg úgy, hogy saját szenvedése miatt másokat hibáztat vagy éppen annak a leírása, hogy milyen borzalmas napja volt. De te ne hagyd magad belevonni ezekbe a helyzetekbe. Ha tudod, korlátozd az energiavámpírral való összes interakciódat.

A nárcisztikus

Ennek az energiavámpír típusnak nincs kapacitása arra, hogy valódi érdeklődést vagy empátiát mutasson az emberek felé. Az a filozófiája, hogy előbb ÉN, aztán TE. Természetesen azt is elvárja, hogy nálad is ő legyen az első helyen, mindig tápláld az egóját és azt csináld, amit mond – bármi is legyen az. Hamis varázsával manipulálja az embereket, de villámgyorsan képes száznyolcvanfokos fordulatot tenni és hátba döfni, ha elragadja a képzelete. Borzasztó erőtlennek és nyomorultnak érezheted magad, ahogy maga alá nyom és elsüllyeszt a rivaldafénye.

Így tudsz védekezni ellene:

Ha nem tudod azonnal és végérvényesen megszakítani vele a kapcsolatot, legalább próbáld meg csökkenteni a vele való kontaktust.

Fotó: pexels.com

A domináns

A domináns energiavámpír szereti érezni, hogy hatalma van, hogy ő az alfa hím vagy nőstény. Belső bizonytalansága miatt gyengének és rossznak érzi magát, ezért folyamatosan túlkompenzál, amit megfélemlítéssel ér el. Ez a típus gyakran nagyszájú, merev gondolkodású és mindent csak fekete-fehérben képes látni. Erőteljesen hajlamos a szélsőségekre, így sokszor rasszista, szexista, homofób, vagy éppen bigott.

Így tudsz védekezni ellene:

Érts vele egyet, hogy ne érts vele egyet, vagyis hagyj rá mindent. Gyakorold az önuralmat, amikor csak szükséges és próbáld meg minimálisra csökkenteni a vele való kapcsolatot. Tudatosítsd magadban, hogy megfélemlítő viselkedése abból a rettegéséből fakad, nehogy valaki hatalmat gyakoroljon felette, és így bántsa őt.

A melodramatikus

Ő az, aki megállás nélkül gyártja a problémákat. Hatalmas dráma iránti igénye az életében megbúvó sötét ürességnek a mellékterméke. Keresi a krízishelyzeteket, mert ezekben végre van oka áldozatnak érezni magát, így megélheti saját fontosságát, ugyanakkor elkerülheti, hogy az élete valódi kérdéseivel kelljen foglalkoznia. Mindezeken túl, a melodramatikus vámpír negatív érzés-függő, vagyis folyamatosan szüksége van az olyan érzésekre, mint például a düh és a csalódottság.

Így tudsz védekezni ellene:

Ne hagyd magad belerángatni a melodramatikus vámpír által generált helyzetekbe. Figyeld meg a viselkedésmintáit és a kiváltó okokat, amelyek miatt be akar vonni a szituációkba. Tartsd meg a két lépés távolságot, de még jobb, ha kizárod az életedből – már, ha megteheted.

Az ítélkező

Alacsony önértékelésének következtében szeret másokat piszkálni. Ahogy másokkal bánik, az a tükörképe annak, ahogy magával bánik. Élvezi, hogy kihasználhatja a bizonytalanságodat és azzal erősíti az egóját, hogy eléri nálad, hogy kicsinek, szégyenletesnek és szánalmasnak érezd magad.

Így tudsz védekezni ellene:

Soha ne feledd, hogy az igazi önértékelésnek belülről kell jönnie. Ne vedd fel, amit az ítélkező vámpír mond neked vagy személyeskedik. Tartsd szem előtt a mély fájdalmát és a módszerét, ahogyan energiát akar gyűjteni. Vésd az eszedbe, ahogy védekező állásba helyezkedsz, máris elvesztél. Próbálj meg kedves lenni vele, mert ez mindig kibillenti az egyensúlyából, de ha megteheted, akkor vágd el a kapcsolatot velük.

Az ártatlan

Az energiavámpírok nem mindig rosszindulatúak. Néha olyan emberek képében jelennek meg, akik segítségre és támogatásra szorulnak – szinte, mint a gyerekek. Nagyszerű dolog segíteni annak, akiről gondoskodunk, de ez azt jelenti, hogy egyben bátorítod és ösztönzöd arra, hogy önálló legyen. Mert állandóan a „szikla” szerepét játszani valaki mellett, roppant megterhelő és fárasztó tud lenni. A végén még magadról és a saját szükségleteidről is megfeledkezel.

Így tudsz védekezni ellene:

Segíteni a rászorulókon, együtt érezni velük a szeretet megnyilvánulása, de azt se felejtsd el, hogy magadat is szeretni kell. Ösztönözd az ereje és az ellenállóképessége fejlesztésére.

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el ezt is.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!