spot_imgspot_img
spot_img

Ők a világ leggazdagabb emberei jelenleg

-

Article Top Ad (AdSense)

Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg. Mindannyian hallottunk már róluk, ők a 21. század formálói, innovátorai és üzletemberei, akik ebből bőségesen meg is élnek. A világ 10 leggazdagabb emberének vagyona jelenleg 1153 milliárd dollárra becsülhető, egy átlagos ember számára elképzelhetetlen összeg. Nézzük a  világ TOP 5 milliárdosát!

1. Jeff Bezos

Jezz Bezos
Jeff Bezos az Amazonnak köszönheti vagyonát és az első helyet a gazdag listán | Fotó: Flickr.com

Jelenleg a Föld leggazdagabb embere Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin alapítója. Hosszú éveken keresztül Bill Gates vezette ezt a roppant kellemes listát, de nemrég a trónfosztás történt. Vagyona 177 milliárd dollár, ami átszámítva potom 57 ezer milliárd forint. Bezos 1994-ben megalapította az Amazon.com oldalt egy seattle-i garázsban.

Az 57 éves milliárdos valójában egy online könyvesboltnak szánta az Amazont, és ezt az ötletét vetette fel egykori főnökének, David E. Shaw-nak, akit nem különösebben érdekelt a dolog. Shaw azóta párszor már biztos falba ütötte a fejét: noha az Amazon.com eredetileg könyvek árusításával foglalkozott, azóta a világháló legnagyobb boltjává fejlődött, ahol szinte mindent megtalálhatunk és ezzel Bezos vitathatatlanul a világ legnagyobb internetes kiskereskedését hozta létre.

2. Elon Musk

Elon Musk
Elon Muskot formabontó ötletei tették naggyá – és gazdaggá! | Fotó: Wikimedia

Igen, Elon Musk neve kikerülhetetlen, ha a 21. század technológiájáról beszélünk. A Tesla, a SpaceX, a Nauralink vezőrigazgatója – csak hogy néhány híresebb cégét említsük, ezeken kívül még van jónéhány érdekeltsége. Becsült nettó vagyona 151 milliárd dollár, tehát 49 ezer milliárd forintból kellene boldogulnia kis hazánkban.

Az 50 éves innovátor mindig nagyon ügyesen keverte a kártyákat. Eredetileg a Stanford Egyetemre iratkozott be, de elhalasztotta a kezdést, hogy elindítsa a Zip2-t, az egyik legkorábbi online navigációs szolgáltatást. Az ebből származó bevétel egy részét aztán befektette az X.com létrehozásába – egy online fizetési rendszerbe – amely később PayPal néven vál ismertté.

Musk végül mindkét rendszert eladta más cégeknek, de közben már újabb projekteken pörgött az agya: megalapította a Space Exploration Technologies-t (SpaceX), amelynek célja az űrkutatás megfizethetőbbé tétele. 2004-ben Musk a Tesla Motors (ma Tesla) fő finanszírozója lett, aminek következtében visszamenőleg társalapítónak nyilvánították.

3. Bernard Arnault

A divatvilág egyik vezetője is helyet kap a TOP 5-ben. Az LVMH egy francia cégcsoport, ami a világ vezető luxusmárka-csoportjának számít. Bernard Arnault a cég vezérigazgatója, valamint holdingtársaságának, a Christian Dior SE-nek az elnöke. Becsült nettó vagyona 150 milliárd dollár, tehát csak kevéssel marad el a második helyezettől.

Az LVMH birtokolja a Föld legnagyobb és legdrágább márkáit, köztük a Louis Vuittont, a Hennessey-t, a Marc Jacobs-t, a Sephora-t és még sok mást. Vagyonának többsége azonban a Christian Dior SE-ben, a holdingtársaságban szerzett hatalmas részesedéséből származik.

bernard arnault
A luxusmárkákat tömörítő cégcsoport vezérigazgatója a 3. a gazdag-listán. | Fotó: Wikimedia

4. Bill Gates

A Microsoft atyját senkinek nem kell bemutatni, hosszú évekig ő volt a Föld leggazdagabb embere. A világ legnagyobb szoftvercégének, a Microsoftnak a társalapítója, valamint a Bill & Melinda Gates Alapítvány társelnöke. Vagyona jelenleg 124 milliárd dollár, 40 ezer milliárd forint.

Amikor 1975-ben a Harvard Egyetemre járt, Bill Gates és gyerekkori barátja, Paul Allen együtt dolgoztak egy új szoftveren még a régi típusú számítógépekhez. A projekt sikerét követően Gates fiatal korában kimaradt a Harvardról, és Allennel együtt megalapította a Microsoftot. Eredetileg szoftvertervezőként kezdte, de a Microsoft óriásira nőtte ki magát.

Bill Gates és felesége, Melinda Gates mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy hatalmas vagyonukkal segítsenek a kevésbé szerencséseken. Közös alapítványuk dollármilliókat ajánl fel jótékony célokra, 2010-ben pedig Bill Gates elindította a Giving Pledge nevű kampányt, amelyben arra ösztönzi a gazdag embereket, hogy vagyonuk nagy részét jótékony célokra ajánlják fel.

Bill Gates
Bill Gates, a Microsoft atyja | Fotó: Wikimedia

5. Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg először Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz és Chris Hughes diáktársaival együtt fejlesztette ki a Facebookot, miközben 2004-ben a Harvard Egyetemre járt. Ahogy a Facebookot más egyetemeken is elkezdték használni, Zuckerberg Bill Gateshez hasonlóan otthagyta a Harvardot, hogy teljes mértékben növekvő üzletére összpontosítson.

A lista legifjabb tagja ma a Meta (korábban Facebook) vezérigazgatója és elnöke, amelynek több mint 2,8 milliárd havi aktív felhasználója volt 2021 első negyedévében. Becsült nettó vagyona 97 milliárd dollár, de cégei gigantikus fejlődését elnézve, pár éven belül ő is biztosan eléri a 100 millárdos összeget.

Mark Zuckerberg
A Facebook alapító a legfiatalabb a gazdag listán | Fotó: Wikimedia

Forrás: Money

Elképesztő, hogy milyen lehet a jövőben a Facebook

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!