spot_imgspot_img
spot_img

Ő Maria von Trapp, akiről A muzsika hangja szól

-

Article Top Ad (AdSense)

Dó, egy domb, egy szép zöld domb… Sokan már erről az első pár dallamról felismerjük egyik gyerekkori kedvenc filmünket, amely nem csak egy kitalált történet, hanem nagyon is valóságos. Ahogy a Julie Andrews által megformált Maria von Trapp is…

Gyerekkorunk egyik legemlékeztesebb filmjét nézve (a Hair-rel és a Pomádéval együtt)  talán mindannyian szorítottunk a kedves Mariának, akinek apácává válási törekvése szép lassan semmivé foszlott, amikor a von Trapp gyerekek nevelőnője lett. És nem csak a filmben történt így, hanem a valóságban is, igaz néhány évvel korábban.

Maria nővér és a szerelem

A család által 1949-ben kiadott „A Trapp családi kórus története” című könyv meséli el a történetet. Ebből kiderül, hogy Maria Augusta Kutschera 1905-ben született és még igen fiatalon árvaságra jutott. A bécsi állami tanári főiskolára járt, amikor egy Bach-koncert helyett véletlenül egy istentiszteletre ült be, ami olyan hatással volt rá, hogy a főiskola elvégzése után belépett a Salzburgban található nennbergi bencés apátság novíciusai közé. A szabadsághoz szokott lánynak folyamatosan meg kellett küzdenie a szoktatlan szabályokkal és a fegyelemmel, de ahogy ezt később Maria című önéletrajzában írta „ez a két év valóban szükséges volt ahhoz, hogy a csavarjon egyet a karakteremen és túlságosan nagyra nőtt makacsságomat megzabolázza”. Mindeközben egészsége sem volt az igazi, így a legjobbkor jött, amikor Georg von Trapp báró (a filmben Christopher Plummer) megkereste a rendfőnök asszonyt, hogy beteg kislánya mellé ajánljon egy nevelőnőt. Így esett, hogy részben tanitónői végzettsége, részben meggyöngült egészsége miatt Mariára esett a választás.

A muzsika hangja-Maria-von-Trapp
A képen az igazi Georg és Maria von Trapp. Fotó: Center Theatre Group/flickr.com

A nővérnek tíz hónapig kellett volna ellátnia a von Trapp család mellett a feladatát, majd ezt követően végérvényesen apácának kellett volna állnia. De Maria nem csak a báró kicsi lányának szeretetét nyerte el, hanem a többi gyerekét is. Miközben teltek a hetek és hónapok a báró fülig szerelmes lett és egy szép napon megkérte a nő kezét. 1927-ben házasodtak össze és a férfi elős házasságából származó gyerekeken kívül még három közös gyermekük született: Rosmarie, Eleonore és Johannes.

A családi kórus, amely Hitlert is visszautasította

Az 1930-as években végigsöprő gazdasági válság hatására szinte egész vagyonukat elveszítették. Ebben az időben kezdték el fontolóra venni, hogy az addig csak családi hobbinak számító éneklés pénzkereséssé tegyék, ám Georg vonakodott a nyilvános fellépésektől. A család az 1930-as évek közepén német és vallásos zenét kezdett énekelni, majd 1937-ben indultak első Európai turnéjukra, mint a Trapp Családi Kórus. 1936-ban elnyerték a Salzburgi Zenei Fesztivál első díját és egész Európában híressé váltak. Amikor a nácik elfoglalták Ausztriát a báró rájött, hogy vékony jégen táncol, amikor nemcsak azt tagadta meg, hogy a náci zászlót a házukra lógassák, hanem visszautasította a haditengerészeti parancsnoki címet és azt a kérést is, hogy Hitler születésnapi partiján énekeljen. A nácik vallásellenes propagandájáról tudomást szerezve és arról, hogy az ismerőseik is kémkednek utánuk, mérlegre tették, hogy mit nyerhetnek és mit veszíthetnek azáltal, ha Ausztriában maradnak.

Farm az ígéret földjén

Végül úgy döntöttek, hogy nem veszélyeztetik elveiket és családjukat, hanem elhagyják Ausztriát. Zenei vezetőjükkel és titkárukkal júniusban előbb vonattal Olaszországba utaztak, majd Londonba, szeptember végén pedig már egy New Yorkba tartó hajón utaztak. Amikor a hat hónapra szóló vízumuk lejárt turnéra indultak Skandináviába, ahonnan 1939. októberében tértek vissza New Yorkba, ahol Maria és a lányok állampolgársági kérelmet nyújtottak be. Az 1940-es évek elején Vermontban telepedtek le, vásároltak egy farmot, ahol zenei táborokat szerveztek, amikor éppen nem turnén voltak. Báro Georg von Trapp 1947-ben halt meg. A családi birtokot (Trapp Family Lodge) – amely még ma is működik – 1950-ben nyitották meg, és bár még mindig hatalmas sikerük volt, 1955-ben úgy döntöttek, hogy abbahagyják a turnézást.

1956-ban Maria, Johannes, Rosmarie és fiatal Maria új Guinea-ba ment, hogy missziós munkát végezzen. Miután visszatértek, az ifjabb Maria vette át a farm vezetését (Georg lánya, akihez nevelőnőnek szerződtették Mariát), akitől később Johannes vette át. Maria Augusta von Trapp 1987-ben halt meg.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Ezért leszünk örökre a 84 éves Jane Fonda rajongói

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!