spot_imgspot_img
spot_img

Ő itt Jonathan, a világ legidősebb teknőse

-

Article Top Ad (AdSense)

Szent Ilona szigetéről idáig csak Napóleon jutott eszünkbe, pedig ezen a kicsiny atlanti-óceáni szigeten él a világ legidősebb szárazföldi állata, a 190 éves szárazföldi teknős, Jonathan, aki a Teknősök világnapján is köszöni, nagyon jól van.

Jonathan annyira híres, hogy ő is a sziget hét csodájának egyike, és még az egyik pénzérme hátoldalán is látható az arcképe. Ha beszélni tudna, rengeteget mesélhetne a történelemről, hiszen ő már élt, amikor kiadták az első postabélyeget, akkor is, amikor felépült az első felhőkarcoló, és akkor is, amikor feltalálták a villanykörtét. Megélte az I. és II. világháborút, a koronavírusjárványt, és 65 évvel élte túl a világ legidősebb emberét, a francia Jeanne Calment-t, aki 122 éves korában halt meg.

Majdnem Napóleon szomszédja lett.

Bár az indiai-óceáni Seychelle-szigetekről származik, Jonathan 1882 óta az Atlanti-óceán déli részén található apró Szent Ilona szigetén lakik. Ott, ahová az 1815-ös waterloo-i csatában elszenvedett veresége után Bonaparte Napóleont száműzték. A száműzött császár és Jonathan azonban soha nem találkozhattak, mivel Napóleon több, mint hatvan évvel a rekorder hüllő érkezése előtt halt meg.

teknős-jonathan
Jonathan gondozóival 1882-ben, amikor megérkezett a szigetre, Fotó: en.wikipedia.org

Amikor Jonathan 1882-ben megérkezett a szigetre már kifejlett példány volt. A fajra jellemző ismert adatok alapján körülbelül ötvenéves volt abban az időben, ezért becsülik 1832-re a születési évét, amely miatt a leghosszabb életű állat a Földön. Jonathant az akkori brit kormányzó, William Grey-Wilson kapta ajándékba, így a teknős a férfi hivatali ideje alatt a kormányzó rezidenciáján élt. A Kelet-Indiai Társaság által épített kúria, a Plantation House azóta is az otthona, itt éldegél három óriásteknős társával: Emmával, Daviddel és Freddel.

teknős-jonathan
Jonathan 2008-ban 173 évesen. Fotó: flickr.com

Egykor kihaltnak hitték ezt a teknősfajt.

Hosszú ideig Jonathan-t Aldabran teknősként azonosították az Aldabra-atollból, amely a Seychelle-szigetek szigetcsoportjának részét képezi. Később, páncéljának a Seychelle Nature Trust általi alaposabb vizsgálata felvetette annak egyértelmű lehetőségét, hogy Jonathan a sokkal ritkább Seychelle-i Óriási Teknős lehet. Ez a faj egykor kihaltnak számított, de mára 80 egyede él világszerte.

Köszöni, nagyon jól érzi magát.

Figyelembe véve szép korát és a fajra jellemző 150 éves várható átlagos élettartamot Jonathan meglepően jó egészségnek örvend, bár az öregedés jeleit ő sem úszta meg: a szemén lévő szürkehályog  miatt gyakorlatilag már nem lát, és úgy tűnik, hogy elvesztette  szaglását is. Szerencsére kiváló hallása még megvan, ahogy remek étvágya is.  Ahogy a többi teknős, ő is imád napozni, közben fűszálat rágcsálni és persze teknős barátaival pihenni. Hiába, a teknősök tudnak élni…

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

A pingvinek romantikus élete annyira emberi!

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!