spot_imgspot_img
spot_img

Nyolcvanhat éves lenne Elvis Presley!

-

Article Top Ad (AdSense)

Nyolcvanhat éve, 1935. január 8-án született a rock and roll királya, Elvis Presley. Íme tíz érdekesség a világ egyik legismertebb ikonjáról!

Tíz érdekesség Elvis Presley-ről:

 1. Volt egy egypetéjű ikertestvére, aki halva született. Jesse Garon Presley 35 másodperccel híres testvére előtt született. Elvist egész életében bűntudat gyötörte, amiért ő életben maradt, de a bátyja nem. Átszállíttatta testvére hamvait a Graceland birtokra.
 2. A legnagyobb zenei ikont karrierje kezdetén sokat cikizték a kritikusok. Hangjától a táncmozdulataiig mindent kifogásoltak rajta. „Nem tud énekelni, az egész előadása durva és visszataszító” – írta róla 1956-ban Dorothy Ricker, a Tampa Bay Times újságíróra. „Rövid időn belül el fogják felejteni.” Paul Coates, a Los Angeles Mirror munkatársa 1957-ben odáig merészkedett, hogy kijelentette, letörölné a fintort Elvis képéről és elküldené egy hajvágásra.”
 3. Ha már a hajról esett szó. Eredetileg szőke tincsekkel büszkélkedhetett, amelyeket eleinte cipőpasztával festett feketére.
 4. Elvis legendás volt furcsa ízléséről, ami az ételeket illeti. Nem véletlen, hogy utolsó éveiben meglehetősen nagy súlyfelesleggel küzdött, halála idején 160 kg volt. A bolondok aranya szendvics (Fool’s Gold Loaf) egy teljes vekni kenyérből kettévágva, megkenve mogyoróvajjal, lekvárral és megtömve szalonnával (nem, nem ragadt össze két lap!). A szendvics a What if/The F world (2013) című filmben is bekerült.

  Elvis és Trude munka közben 1956 (c) James Forsher Estate
  Elvis és Trude munka közben 1956 (c) James Forsher Estate
 5. Elvis magántitkárnője és bizalmasa egy Bécsből emigrált zsidó lány, Trude Forsher volt. A nő hagyatékából 2017-ben nyílt kiállítás az osztrák fővárosban.
 6. A világ egyik legismertebb zenésze soha nem koncertezett Amerikán és Kanadán kívül. Elvis Presley 636 telt házas koncertet adott Las Vegasban, de Európában soha nem lépett fel élőben. 1969-től kezdődően lépett fel Las Vegasban, ahol heti hét napon át, esténként két koncertet adott. Ennek az okára soha nem derült fény, egyesek szerint menedzsere, a holland születésű Tom Parker bizonytalan állampolgársági státusza miatt nem kockáztatta meg, hogy a turné után esetleg ne engedjék vissza az Államokba.
 7. Elvis mindössze 22 évesen vásárolta meg Gracelandnek keresztelt birtokát, mely ma a rajongók zarándokhelye. A Király életében igazi magánállatkert volt a birtokon, ahol a kommersznek tűnő kutyáktól egy Csokornyakkendő (Bowtie) nevű pulykán át szamártól a majomig mindent meg lehetett találni. Egy seregélye is volt, amely a birtok blogja szerint annyiszor hallotta a különféle kifogásokat, hogy Elvis miért nem tud a telefonhoz jönni, hogy megtanulta őket és azt ismételgette: Elvis alszik, Elvis nincs itt, Elvis nem tud a telefonhoz jönni! Egy másik változat szerint a madár káromkodásokat tanult Presley haverjaitól.
 8. Elvis 1957 decemberében kapta meg a katonai behívóját, annak ellenére, hogy rajongók milliói ostromolták leveleikkel a hadsereget, hogy engedjék el kedvencük katonai szolgálatát. (Amerikában ekkor még kötelező sorkatonaság volt.) Külön engedéllyel elhalasztották a bevonulását, 8 héttel később kellett csak szolgálatra jelentkeznie, hogy előtte le tudja forgatni a King Creole című filmet. Presley 1958 márciusában kezdte meg az alapkiképzést és nagyon világosan kijelentette, hogy nem szeretne különleges bánásmódot. Összesen két évet töltött a seregben, ebből 18 hónapig Németországban állomásozott és őrmesterként szerelt le.

  Presley felesküszik a bevonulásakor 1958-ban
  Presley felesküszik a bevonulásakor 1958-ban
 9. Németországi állomásozása alatt Presley karateórákat vett és annyira megszerette, hogy egész életében szenvedélyesen küzdősportolt, 1972-ben pedig megszerezte a fekete övet. A karatemozdulatait ezután felhasználta a filmjei koreográfiáiban és a koncertjein is.
 10. Elvis halála előtt 170 imitátor utánozta őt, majd a Király távoztával 250 ezerre ugrott a számuk. Vannak, akik a külsejét, mások a hangját tudják imitálni. A legprofibbak hozzák mindkettőt, sőt olyanok is akadnak, akik az ő stílusában komponálnak dalokat.
Elvis Presley szülőháza
Elvis Presley szülőháza

 

Mississippi államban, Tupelo városában született Elvis Aaron Presley néven. Szegény és vallásos munkáscsaládban nőtt fel, sokat költöztek, mígnem tizenhárom éves korában Memphisben állapodtak meg. A blues és a vallásos gospel zene bűvöletében felnövő fiú első gitárját tizenegy évesen kapta anyjától, és magától tanult meg játszani rajta. Néhány évvel később megnyerte középiskolájában a tehetségkutató versenyt. Továbbtanulásra nem is gondolhatott, érettségi után minden munkát elvállalt, de zenei álmait nem adta fel.

Elvis Presley és menedzsere, Tom Parker 1969-ben
Elvis Presley és menedzsere, Tom Parker 1969-ben

1953-ban nyitott be Sam Philips Sun stúdiójába, a legenda szerint azért, hogy egy kislemezzel lepje meg édesanyját. A jó fülű tulajdonos felfigyelt a „fekete” hangú, jóképű fehér fiatalemberre, akivel 1954. június 26-án felvette a That’s All Right című számot – sokan ezt tekintik a rock and roll születésnapjának. Karrierje igazán 1955-ben indult be, amikor Tom Parker „ezredes” vette szárnyai alá, és szinte hónapok alatt világsztárt faragott belőle. Aminek persze megvolt az ára: az Elvis bevételeiből szokatlanul nagy részesedést kikötő menedzser inkább a saját, mint pártfogoltja érdekeit nézte, sokak szerint kiszipolyozta az énekest.

Parker állítólag Elvis halála után, amikor megkérdezték, mihez kezd most, azt válaszolta: „Menedzselem tovább…”

Mindenesetre Parker intézte el, hogy az RCA lemezcég rekordösszegért, 35 ezer dollárért szerződtesse a huszonegy éves ifjút, akinek 1956-ban megjelent debütáló albuma első rock and roll lemezként vezette az amerikai listát.

Elvis televíziós szereplései ma már elképzelhetetlen vihart kavartak, a konzervatív lapok mélypontról, botrányról cikkeztek.

Az idősebb korosztályt különösen erotikus csípőmozgása ingerelte (a kamerák sokszor csak deréktól felfelé mutathatták), ugyanakkor akadt fellépése, amelyet a teljes amerikai lakosság egyharmada, a tévénézők 80 százaléka nézett. Elvis két év alatt nemzedéki bálvány, a lázadás jelképe lett, de a szórakoztatóipar – menedzserének kevéssé áldásos közreműködésével – gyorsan bedarálta.

Elvis 1958-ban a média figyelmétől övezve bevonult katonának, a kétéves nyugat-németországi szolgálatból azonban már a mindenki számára kedvelhető „all-American boy” tért vissza. Repertoárjára érzelmes slágereket vett fel, egy kaptafára készült filmek tucatjaiban alakított szívtipró srácokat. Csak 1968-ban, hét év szünet után énekelt ismét élőben – a tévéközvetítést világszerte százmilliók látták, s néhány évig a régi Elvis énekelt a színpadon. Aztán megint visszavonult, elzárkózott a világtól.

Elvis Presley és Priscilla az újszülött Lisa Marie-vel, 1968
Elvis Presley és Priscilla az újszülött Lisa Marie-vel, 1968

Házassága megromlott, 1973-ban elváltak, lánya felügyeleti jogát felesége, Priscilla Presley kapta meg. Magánéleti problémái miatt a drogok és nyugtatók rabjává vált. Vészesen elhízott, egyre ritkább fellépésein már csak karikatúrája volt korábbi önmagának, utolsó koncertjét 1977 júniusában Indianapolisban adta.

Az alig negyvenkét éves énekest 1977. augusztus 16-án reggel holtan találták Gracelandnek nevezett memphisi otthonában.

A hivatalos vizsgálat szerint drogtúladagolással összefüggő szívroham végzett vele, egy nappal azelőtt, hogy turnéra kellett volna indulnia.

Halálhíre mindent háttérbe szorított, az ugyanaznap elhunyt Maria Callas szinte csak mínuszos híreket kapott a lapokban.

Pályafutása során három Grammy-díjat nyert (érdekes módon nem rock and roll, hanem gospel-felvételeiért), 18 listavezető dala volt, 149 számát jegyezték a listán, olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Jailhouse Rock, a Hound Dog, a Heartbreak Hotel, a Don’t Be Cruel, az Are You Lonesome Tonight.

Elvis Minneapolis-ban osztogat autogramot 1956
Elvis Minneapolis-ban osztogat autogramot 1956

Kultusza halála után sem hagyott alább, Graceland ma is zarándokhely, dalait latinul és sumér nyelven is elénekelték, szendvicset is elneveztek róla: a nagyétkű énekes által kedvelt mogyoróvajas kenyérszeletek között sült baconszalonna és banán lapul.

Elvis 1986-ban az elsők között került be a Rock Dicsőségcsarnokába, kétszáznál is több albumából becslések szerint egymilliárd példány is elkelhetett, ezzel minden idők legsikeresebb előadóművésze. Napjainkban is a legtöbbet kereső halott hírességek között van, s még tavaly is egymillió lemeze kelt el.

 

Senki máshoz nem hasonlítható hatást gyakorolt a populáris kultúrára és a rockzenére, de a countryra és a gospelre is. Segített ledönteni a fekete és a fehér zene közti korlátokat, John Lennon szavai szerint „Elvis előtt nem volt semmi”. Számtalan, nem mindig korrekt könyv, cikk jelent meg róla, mindez azonban nem csorbítja legendáját.

Rajongói (akik még egyházat is alapítottak) komolyan hiszik, hogy Elvis él vagy legalábbis feltámadt.

Elvis sírja
Elvis sírja

Életéről 2005-ben tévésorozat is készült, amelyben az énekest Jonathan Rhys-Meyers személyesítette meg. Az HBO 2018-ban kétrészes dokumentumfilmet készített Elvis Presley: The Searcher Priscilla elmesélte, hogy a fiatalkori szívinfarktusa korántsem egyszerű baleset volt: „Elvis tudta, hogy mit tesz. Ő maga vette be a gyógyszereket, melyek miatt szívinfarktust kapott. Nemrég előkerültek a búcsúlevelei is, melyekben leírta, hogy véget akart vetni az életének” – nyilatkozta a Dallas egykori színésznője

Halála napján különösen sok rajongója keresi fel egykori otthonát, ahol gyertyás virrasztást is tartanak, az eseményen részt vesz Elvis egykori felesége, Priscilla is.

(via Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga)

Híres emberek, akiknek beárnyékolta életét az AIDS

Matthew McConaughey őrült kalandjairól és démonairól is mesél

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!