spot_img
spot_img
spot_img

Nyári MITISZUNK, avagy italkörkép melegben

-

Article Top Ad (AdSense)

Alapvetően minden évszaknak, és minden eseménynek megvannak a tipikus italai. A nyár nem csak a kellemesen simogató nap sugaraival ajándékoz meg minket, és rengeteg szabadtéri szórakozást rejt magába, hanem az ahhoz kapcsolható ételek, és italok élvezetét is. Hogy mit fogyasztunk, mégis rengeteg mindentől függ. Nem csak a trendek és a szokások, hanem manapság már az egészséges életmód is befolyásólja, a magunkhoz vett folyadékok milyenségét. Itt az idő, hogy belemélyedjünk a nyári italok világába.

AZ ALAPVETŐ: VÍZ

Víz
A víz mindenre képes!

Azt mindenki tudja manapság, hogy a felnőtteknél minimum két liter víz fogyasztása javasolt, pláne melegben. Az emberi szervezet tömegének 50-60% víz, ezért a rendkívül fontos a folyadékpótlás. Segít az emésztésben, a hidratálásban, jót tesz a bőrnek. Hiánya akár fejfájást, fáradékonyságot okozhat. Ugyan fontos a víz pótlására odafigyelni, de azért mégsem ihatunk mindig vizet. Szerencsére a nyári időszak meghozza magával a gyümölcsök armadáját, és a belőlük készíthetünk frissítő egészséges italokat is.

Tea
Víz helyett igyunk teát

VÍZ HELYETT: TEA

Bár a víz után, az egész világon teából fogyasztanak a legtöbbet, hazánkban ez a szokás kissé háttérbe szorul. A rendszeres teázásnak számos jótékony hatása van, és nyáron is érdemes fogyasztani, akár melegen akár hidegen. Forrázhatjuk, főzhetjük, vagy áztathatjuk, biztosak lehetünk abban, hogy kioldódik belőle az, amire a szervezetünknek szüksége van. Ha könnyed, nyári italra vágyunk, érdemes lehet a teákat gyümölcsökkel is ízesíteni – természetesen hűtve, jégkockával az igazi. Amit mindig ajánlhatunk, különböző zöldtea, csipkebogyótea, kamillatea, fehér, és feketetea keverékek.

Érdemes kipróbálni: Főzzünk, egy feketeteát, öntsük fel egy kis hideg tejjel, majd dobjunk hozzá jégkockát…csak úgy Angolosan.

Uborkás limcsi

A TRENDI: Mentás, uborkás limonádé!

Egy igazi frissítő, élénkítő ital, mely az elmúlt évek slágerévé is vált. Elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen, csak víz, uborka, és vagy mentalevél szükséges hozzá. Ha otthon készítjük, figyeljünk arra, hogy elkészítése után legalább egy órát hagyjuk a hűtőben pihenni, így összeérnek az ízek. Ha pedig egy étterem teraszán lógázzuk a lábunkat, nyugodtan kérjük, mivel roppant kreatív szervírozással, találkozhatunk sok helyen, és a benne pihenő zöld színek kedélyünket is javítják.

AZ EGÉSZSÉGES: Gyümölcsitalok

A nyári hőségben, nem csak a víz alkalmatos hidratálásra. A természet bőséggel ellátott minket alternatívákkal, készítsünk hát gyümölcsitalokat! Elkészítésük, egyszerű, és sokféle lehet, alkalmasint keverhetjük is az ízeket. Rendkívül vitamindúsak – feltöltenek minket energiával! Nem elhanyagolható ezeknél az italoknál, hogy mentálisan is jó hatással vannak ránk, hiszen a vidám színek, az italok szervírozása kifejezetten kedélyjavító. Elkészítésük is sokféle lehet. Darabolhatjuk, préselhetjük, turmixolhatjuk, facsarhatjuk, viszont a lényeg, hogy mindig hagyjuk elkészítés után összeérni, pár órát a hűtőben pihentessük. A teljesség igénye nélkül: Görögdinnyés bazsalikom ital, Citromos ital (alap limonádé), Grapefruit-rozmaring ital, Alma-Narancsital, Eper-bazsalikom ital.

AZ ENERGETIZÁLÓ: Zöldség-gyümölcsitalok

Ha nyáron is ki szeretnénk maxolni az egészséges életmódot, mi sem egyszerűbb, mint olyan italokat fogyasztani, amik segítenek benne. Kezdjük a napot energia-bombával és indulhatunk is strandolni. Rendkívül jó, például a cseresznye-lime, narancs-málna, banán-feketeáfonya turmixolása, de a sárgarépa-alma kombinációja is abszolút jó ébresztőital. A merészebbek kipróbálhatják a cékla-alma kombinációt, vagy mondjuk a répás-gyömbéres limonádét. Ezekkel az italokkal biztosan felpörgethetjük a napot.

Esperesso Tonik

A MENŐ: Espresso Tonik

Ha ezt megkóstolod, rá fogsz kattanni. Bár a Tonik megosztó ital, de aki szereti, annak kötelező kipróbálni esperessóval. Egy igazi nyári frissítő ital! Frissít és felpörget, nem beszélve arról, hogy a tonik gyöngyözése felett ott ékeskedik a kávé barnás színe. Természetesen jégkockával fogyasszuk, és alapvetően akár otthon is elkészíthető! Arra azért ügyeljünk, hogy tényleg igazi lefőzött pressoból készítsük el. Az ital egyesek szerint Amerikából, mások szerint Ausztráliából indult el világszerte, de igazából ez mindegy is. Csak kortyolni kell és frissülni.

Amit mi szeretünk: A FRÖCCS!

A TRADÍCIONÁLIS: A FRÖCCS

Ennél Magyarosabbat nem is ihatnánk! Maga a fröccs bizony hungarikum! A szódavíz Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki, aki eljárását 1829-ben jegyezte le. Vörösmarty Mihály pedig kitalálta a FRÖCCS szót. Mint ahogyan ismeretes a szódavíz és a bor, valamilyen arányú keverékéről van szó. Hogy milyen arányú? Azt lehet mondani szinte bármilyen. Ha valaki utánajár fog találni rá legalább harminc féle keverést és legalább annyi elnevezést is. PL: (Vice, Háziúr, Krúdy, Házmester, Csatos, Lámpás, stb…). Ami viszont biztosan elmondható, hogy mértéktartó keverési arányban rendkívül frissítő hatású! A mostani trendek alapján leginkább a Rozé Fröccs kultivált, amely minden társaság asztalán megjelenik. Ahogy a nyári nap sugarai ebújnak a látóhatár mögött, már nyugodtan emelhetjük a keverési arányt a bor javára!

Aperol
A Laza mi lehetne más: Aperol Spritz

A LAZA: Aperol Spritz

Afelől nincs kétség, hogy a világion rengeteg féle szódával „felhúzott” ital ismert. Az is biztos, hogy a nyári szezon ezeknek az italoknak kifejezetten kedvez. Az viszont kétségtelen, hogy az Olaszországból származó az egész világot meghódító Aperol Spritz kétséget kizáróan a nyerő. Egy teljesen „biztonsági ital” mivel a világ bármely részén ugyan olyan ízű. Az arányok megkerülhetetlenek, és kötelezőek bárkinek a ki elkészíti. Három rész prosecco, két rész Aperol, egy rész szóda, jég (jó sok) és narancs.

A COOL: Prosecco

Champagne (Csak Franciaországból Champagne vidékéről származó ital nevezhető így), már a 17. században ismerté vált. Az innentől természetes, hogy minden nemzet elkészítette a sajátját. Nálunk Pezsgőnek hívjuk. Az Olaszok sem voltak restek és a saját habzóborukat, a 1800-as évek közepén kezdték el gyártani. Így a Prosecco már régóta ismert, de nálunk még csak néhány éve lett Cool ital. A Prosecco pontosan olyan mint az olaszok, kicsit temperamentumos, de friss, gyümölcsös és zamatos. Jól lehűtve nincs is Coolabb nyári ital! Vivát!

Ami mindig hűsít

A KENYÉR: Sör

Az a Magyar Élelmiszerkönyv szerint malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital. Hát nem lehet nem imádni. Rengeteg féle van és nem is érdemes belemenni mert száz oldalnyit is írhatnánk róla. Egy azonban biztos.

„Egy forró nyári napon, mikor a melegben a fűszálak is tikkadtan henyélnek, és a letöbb ami eszünkbe jut az a pihegés, fontos testünket kellemesen hidratálni. Üljünk be hát egy lombos fákkal megtűzdelt kerthelyiségbe, és rendeljünk. Mikor az asztalra kerül a korsó, már gigászit mozdul gigánk, s remegve emeljük kezünk, hogy megmarkolhassuk azt. A sárgásan gyöngyöző ital ficánkoló buborékokkal kelleti magát a napnak, és párát lehel, a pohár falára. Felemeljük, s mikor a sör, kesernyésen édeskés hűsítő, első kortyában elmerülünk, már tudjuk. A forróságban ennél felemelőbb nincs is.” Thomas Braun”

Mint a fröccsnél, dobjuk fel a sörünket citromfüvet, vagy bazsalikommal, nagyon jó ízt fog neki adni. A nyári sörözés alapkelléke a Gyömbérsör.

A PIKÁNS Fagylaltos hűsítők

A nagy melegben mindenki kedvenc időtöltése a fagyizás. Ennek okán, elkerülhetetlenné vált azoknak az italoknak a megjelenése, amihez fagylaltot is teszünk. Általában egyszerűbb megjelenési formái vannak, mint a Jegeskávé (tejeskávéba vanília fagylalt), Szóda lime (citromos szóda citromfagylalttal), Jégkása italok (törtjéggel készített gyümölcsös frissítők).

Vannak kicsit extrább, alkohollal felturbózott fagyis nyári italok is, mint például Levendulás limonádé citromfagylalttal, vodkával. Ha a szezonalitásra akarunk rámenni, próbáljuk ki a Love shake-et mely eper vagy meggy, de akár cseresznye alappal indulhat, vanília fagylalt, vodka, és egy kis blue curacaó…tuti tipp (de csak óvatosan). Hasonló megoldás lehet a „Lépés előny” ananász, melyet nyakon öntünk egy kis brady-vel, citrom vagy vanília fagylatot dobunk rá, és felhúzzuk szódával. Whisky garden ez már kifejezetten „erős idegzetűeknek ajánlott. Ízlés szerint döntsük meg a whiskys üveget, melynek tartalma az eperhez idomúl. Tegyünk hozzá karamell, vagy csokoládé fagylaltot, az egészet pedig keverjük össze.

Fotók: Pixabay

Cikkeink hasonló témában:

Ajándékozz meg valakit egy kávéval! Pótoljuk be a kihagyott pillanatokat!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Mi teszi különlegessé az Eau de Parfumöt?

Az Eau de Parfum egyik legfontosabb jellemzője a magas parfümolaj-koncentráció, amely általában 15-20 százalék között mozog. Ez az összetevő garantálja, hogy az illat hosszabb ideig marad a bőrön, mint más illatok, például az Eau de Toilette. Az Eau de Parfum illatok mélysége és komplexitása egyedülálló, mivel több rétegben bontakoznak ki, és az idő múlásával változnak.

Mindenki a mesterséges intelligenciát akarja a társkeresőknél

Versenyt futnak az online randialkalmazások a mesterséges intelligencia-alapú asszisztensek fejlesztésében, amely a Z-generáció frusztált tagjait segítené a romantikus beszélgetésekben.

Brutálisan jó funkciót kap a mobilos Gmail

Első körben az Android felhasználók kapják meg a mobilos Gmail újítást, ami igazán nagy segítség lesz a levelek kezelésében.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!