spot_imgspot_img
spot_img

Nyári álomalak? Még épp időben vagyunk!

-

Article Top Ad (AdSense)

A legtöbb újévi fogadalom – mint például, hogy többet mozgunk és egészségesebben étkezünk, hogy idén elérjük az eddigi legjobb és legegészségesebb formánkat – többnyire februárra kifullad, és ha bele is kezdtünk egyáltalán az életmódváltásba, sokszor újra meg kell találnunk a motivációt.

Már csak néhány hónap választ el bennünket a nyártól, ami a kikapcsolódás és a felhőtlen kalandok ideje, és azt mindannyian tudjuk, hogy ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, az komolyan rányomhatja a bélyegét a felejthetetlen élményekre. Legyen ez a motivációnk, készüljünk fel időben testileg és lelkileg egyaránt, és tegyünk már most a nyári álomalak eléréséért.

Határozzuk meg a célunkat

Az egyik legfontosabb része az életmódváltásnak, hogy pontosan felmérjük, hogy honnan indulunk. Itt nem csupán a testsúlyunk a mérvadó, fontos, hogy lássuk, mekkora a testzsír százalékunk, az izomtömegünk, és centiben is érdemes feljegyezni az aktuális méreteinket. Ezután pedig már reálisan láthatjuk, hogy mi lesz a célunk az idén nyárra: formálódni és feszesedni, izmosodni vagy zsírt égetni, illetve, hogy ez mennyi időt fog igénybe venni. Érdemes ugyanis maximum heti egy kiló mínusszal számolni, hogy tartós és biztonságos legyen a fogyás.

Fontos megjegyezni, hogy a testzsírszázalék eredményét a testünk vízháztartása jelentősen befolyásolja, így a menstruáció előtt és alatt nem fogunk reális értéket kapni, mivel a szervezet ebben az időszakban vizet tart vissza.

futni-sérülés nélkül
Fotó: envato.elements.com

Mozogjunk rendszeresen

Érdemes hetente 4-5 alkalommal minimum 1 órát szánni a testmozgásra. Ne feledkezzünk meg a bemelegítésről sem, hogy elkerüljük a sérüléseket. Fontos hangsúlyozni, hogy bármi is a kitűzött célunk, az erősítő és a kardio edzések ugyanolyan fontossággal bírnak. Végezzünk bátran teljes testet átmozgató vagy saját testsúlyos gyakorlatokat is, ezek is rendkívül hatékonyak. Az edzések végén pedig szánjunk legalább 10 percet a nyújtásra is, valamint hagyjunk kellő időt az edzések között a regenerációra.

Nem mindegy mi kerül a tányérra

Az álomalak elérése sajnos lemondásokkal jár. Búcsúzzunk el a finomított lisztekből készült péksütényektől és tésztáktól, kenyerektől, ugyanis ezek gyorsan felszívódó szénhidrátot és rettentő sok cukrot tartalmaznak. Válasszuk helyettük a teljes kiőrlésű verziókat. Fogyasszunk minél több zöldséget és magas fehérjetartalmú, de alacsony zsírtartalmú sovány húsféléket, valamint lassan felszívódó szénhidrátokat. Ezzel nem csupán az alakunkért tehetünk, hanem a szerveztünk is hálás lesz érte. A diéta ideje alatt fordítsunk kellő figyelmet a fehérje-bevitelünkre is. “Kutatások szerint egy átlagos felnőtt szervezet számára a szükséges fehérje mennyisége 0,8g testsúlykilogrammonként. Hogy a megfelelő mennyiséget be tudjuk vinni, érdemes egy jó minőségű tejsavó fehérje izolátumot választani. Ez segít majd abban, hogy a testzsírunk csökkenése mellett az izomtömegünk is növekedhessen” – jegyezte meg Gyöngyösi Szilvia, a MyEatrend márkanagykövete.

fotó: freepik

Szánjunk időt a pihenésre és maradjunk motiváltak

A heti 4-5 edzés mellett nagyon fontos, hogy legyen ideje a testünknek a regenerációra. Iktassunk be minimum heti egy pihenőnapot, amikor kerüljük a nagyobb fizikai terhelést. Ez segít elkerülni a sérüléseket és a kimerültséget, ami a motivációnkra is negatívan hatna. Tudatosítsuk, hogy nem mindig az a lényeg, hogy mit mutat a mérleg, sokkal fontosabb, hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

Így tarthatjuk fenn a testmozgással kapcsolatos motivációnkat

5 tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!