spot_imgspot_img
spot_img

Hétköznapi hős a nyári hőségben: diszkóverda és locsolókocsi is lehet az Unimog

-

Article Top Ad (AdSense)

Kikerülendő útakadály, az autókat levizelő, bosszantó zajforrás – csak néhány, a locsolókocsikról alkotott negatív percepciók közül. Pedig ennél jóval többről van szó. Minden tekintetben.

A történet azzal kezdődött, hogy Albert Friedrich 1945 őszén felvázolta egy sokoldalú mezőgazdasági gép terveit: az a cél lebegett a szeme előtt, hogy legyen elnyűhetetlen, rendkívül jól boldoguljon terepen, és mindenféle funkciót ellásson, amire csak igény lehet a nehéz munka során. Friedrich és mérnökcsapata 1948-ban kezdte meg a jármű gyártását, de tőkére volt szükségük, így 1950-ben átvette a projektet a Daimler-Benz.

(Fotó: Daimler AG)

1953-tól megjelent a háromágú csillag az Unimog elején, ugyanabban az évben érkezett a zárt kabinos változat a lehajtható tetős kivitel mellé. Semmi sem állhatott a sikersztori útjába: az Unimog egyaránt  bevált a magánszemélyek és állami szervek körében, legyen szó a hadseregről vagy közútkezelőkről.

Diszkóba egy mezőgazdasági járművel?

Az egyik legérdesebb koncepció az 1994-es Funmog, amit az Unimog U90 alapjaira álmodtak meg a mérnökök. A cél nemes volt: kellett egy Unimog, amivel diszkóba lehet járni. Elvégre mégis ciki lenne egy sáros, színtelen, teljesen puritán géppel villantani egy bajor szórakozóhely előtt, miközben jól hallhatóan szűrődik ki a Culture Beattől a Mr. Vain örökbecsű sláger. A Funmog annyira bejött a szakzsűrinek, hogy elnyerte az „Az év offroadere címet” 1994-ben.

Mercedes-Benz Funmog 1994-ből (Fotó: Daimler AG)

Vissza a nyárhoz és napjainkhoz. 2020 minden tekintetben egy furcsa év, legyen szó akár a nyári évszakról is, amiben az özönvíz és a tikkasztó szárazság váltja egymást. Szerencsére az Unimog szomjoltásban is jeleskedik. (Érdekesség, hogy egy „felnőtt korba ért fának” akár 200 liter vízre is szüksége lehet egy forró nyári napon, és az Unimog a tökéletes igásló erre a feladatra.)

A Mercedes-Benz Unimog U 218 locsolókarját az Ecotech biztosítja, 6.3 méteres magasságig lehet vele nyújtózkodni, gyorsan és hatékonyan látja el az éltető teendőket. Köszönhetően 12,6 méteres fordulókörének, ügyesen manőverezhető a nagyvárosi környezetben és parkokban.

Esetleg egy szomjoltó változat az éjszakai élethez…?!

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!