Nutella világnapja, de jó…

-

Szinte nincs is olyan ember, aki ne ismerné, és kevesen, akik ne szeretnék. Olyan ikonikus édesség, ami- ha jobban belegondolunk- megváltoztatta kicsit a világot. Az édeségek édes élménye – mindig is kecsegtetően hangzott az emberiség nagy részének és boldogan majszoljuk a mai napig is a különféle finomságokat. Legyen az csokoládé, sütemény, torta, vagy gumicukor- mind ugyanazt az élmény adja, ami mámorító. 2007-ben Sara Rosso, egy amerikai blogger szülte meg meg a Nutella világnapját és komoly népszerűsítési hadjárat után, minden év február 5-én meg is történik.

Fotó: Pixabay A nutellát mindenki szereti

Hogyan lett Nutella

Egy embernek köszönhetjük ezt, aki nem más, mint Pietro Ferrero. Az olaszországi Alba városában üzemeltette pékségét, ami közkedvelt volt a környéken. Nem is volt különösebben eltérő a többi kedves hangulatot árasztó olasz pékségtől, addig a napig, amíg 1946-ban el nem kezdte gyártani a Pasta Gianduja nevű termékét, ami a Nutella őse volt. Ez egy 300 grammos, szilárd állagú változat volt, amikor is kitalálta az alap receptúrát. Aztán később, 1951-ben készült el a krémesebb változat, ami innentől fogva hódító útjára indult. Az áttörést Michele Ferrero (Pietro Ferrero fia) hozta a mogyorókrém számára, amikor 1963-ban frissítette a receptúrát, és tudatos brandet kezdett el építeni a terméknek: innentől NUTELLA néven kezdte a világ megismerni.

nutella főzés
Fotó: Pixabay Nutella főzés

Michele Ferrero

Michele Ferrero egy igazi vérbeli üzletember volt, akinek életét a rejtőzködés jellemezte. Az egyike volt a világ leggazdagabb embereinek, vagyonát a Forbes 26 milliárdra becsülte, amivel bekerült a top harminc elit körébe. Ettől függetlenül roppant szerény volt, soha nem szerepelt többet a kelleténél, sőt, kerülte a nyilvánosságot. Nem is adott soha életéről interjút, ezért magánéletét a házasságkötésén és mély vallásosságán kívül homály takarta. Ez az életmód érdekes egy milliárdostól, viszont az biztos, hogy nyugodtan sétálhatott az utcán az olasz városkában, ahol élt, vagy akár a világ bármely pontján bármikor kiülhetett egy-egy cappuccinot iszogatni a legforgalmasabb kávézóban anélkül, hogy felismerték volna. Vállalkozásáról is csak minimális információt juttatott a világ számára, olyannyira őrizte gyárának titkait, hogy lehetetlen volt bejutni és részleteket megtudni, mi történik a falakon belül.

Fotó: Pixabay Nutella mindig

Folyamatosan törte a fejét újdonságokon és szinte mindig mások előtt járt ötleteivel, fejlesztéseivel. A Nutella-n kívül számos világsiker fűződik nevéhez: 1956-ban fejlesztette ki a Mon Cheri-t, 1968-ban a Kinder csokoládét, 1969-ben a Tic Tac-ot, 1974-ben a Kinder tojást, 1982-ben pedig a Ferrero Rocher-t. Ezeknek a márkáknak a felsorolása után már senki nem csodálkozhat azon, hogyan is tett szert óriási vagyonára. Persze, birodalmát roppant okosan és előrelátóan vezette és testvérével, Giovanni Ferrero-val világszinten szerteágazó értékesítési hálózatot hozott létre.

nutella és kenyér
Fotó: Pixabay Nutellás kenyér

A Nutella és a mogyoró

Mivel a Nutella elkészítéséhez rengeteg mogyoróra van szükség, ezért Michelle megvásárolta az egyik legnagyobb törökországi termelőt, az Oltant, így a mogyoró termelői piac 2/3-át is a kezében tartotta. Nem is meglepő, mert egy 750 grammos Nutella-hoz körülbelül 90 db mogyorót használnak fel. Bár a receptúrát soha senki nem tudta, a találgatások szerint a Nutella növényi olajat, kakaóport, sovány tejport, pálmaolajat, emulgeáló szereket, vanillin aromát tartalmaz. A mogyoró tartalmára vonatkozóan nincsenek adatok, de körülbelül 65-71 %-ban tartalmaz mogyoró pépet.
A Ferrero birodalom zászlóshajójából- a Nutella-ból – a mai napig is 10-15 millió üveg fogy évente, ami 370 tonnányi édességet jelent. Ezek az óriási számok nem is csökkennek, mert bár a Nutella nem a legegészségesebb nyalánkságok közé tartozik, mégis imádjuk. Köszönjük, Ferrero bácsi!

nutellás ételek
Fotó: Pixabay Nutellával mnden jobb

Miért együnk Nutellát

Nem megerősített kutatások, inkább csak népi megfigyelések alapján, több mindent is fel lehet sorolni annak vonatkozásában, hogy miért is együnk Nutellát. Először is azért, mert finom. Aztán fontos a csokoládé stresszoldó hatása, ezért rosszabb napjainkon nyugodtan kanalazzuk. Mivel elég tömény- teljesen megfelelhet ideiglenes éhség csillapításra és ha nincs éppen édesítőszerünk- jól jöhet. Ha valaki szomorú, bánatos, szerelmi nehézségei akadnak, csak kapjon elő egy Nutellát és máris szebb lesz a világ, de ne feledjük azt sem, hogy rendkívül jó jutalmazószer. Jutalmazhatjuk vele magunkat, gyermekeinket, sőt céljaink elérése szempontjából isteni jutalmazószer. Ebből adódóan mentális gyógykezelés, orálisan megoldható nyugtató jellegű krémes élmény. Fogyaszthatjuk azért, mert megengedjük saját magunknak az általa elérhető fenkölten boldogságos állapotot, és ne feledjük, a Nutella minden süteménybe jó! A legnyomósabb két indok a Nutella fogyasztására pedig a: miért ne, és a csak úgy.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

 

Így kezdj el boldogabb életet élni

Új és trendi – intermittent fasting diéta

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!