spot_imgspot_img
spot_img

Nosztalgikus karácsony retro játékokkal

-

Article Top Ad (AdSense)

Ugorjunk vissza az időben pár évtizedet, amikor még az internet ismeretlen fogalom volt. Nosztalgiázzunk régi nagy kedvenceinkkel a csipegető csibétől a tetriszig.

Emlékidéző játékokat mutatunk, amelyeket karácsonyra akár be is szerezhetsz magadnak, vagy a szeretteidnek.

 

Szívmelengető emlékek

Sokan szívmelengető emlékeket őriznek például a Magyar Lemezárugyárból kikerült régi játékokról, akár a felhúzhatós dodzsemekről, a lendkerekes masinákról, a gyűjthető modellautókról. De megdobogtatják a szívet a fura kis Monchhichik (Moncsicsik) és a zenélő dobozok is. Aztán a 90-es éveknek is megvoltak az igazi kincsei, köztük a tetrisz és a gyűjthető, ékszerként is funkcionáló műanyag cumik. Pár ikonikus, beszerezhető darabot mutatunk.

Matchbox – 1986- Mercedes-Benz 300E -1:61 méretű játékmodell          kép: galeriasavaria.hu
Csengős Mozdony kép: vatera

Csipegető csibe

Ez egy emblematikus magyar lemezjáték, az 1960-as, 70-es, 80-as évekből. A csipegető csibe eredetije a magyar Lemezárugyár terméke volt. Hasonmását be tudod szerezni a jatekanno.hu webáruházból is. Kulccsal kell felhúzni, majd a csibe fáradhatatlanul elkezd csipegetni.

kép: jatekanno.hu

 

Dodzsem

A Lemezárugyár termékei között is volt dodzsem. Ez egy hasonló darab. Kulccsal felhúzható, másik dodzsemmel kocsival ütközve irányt változtat.

kép: jatekanno.hu

 

Kaleidoszkóp

A kaleidoszkóp egy varázslatos optikai játék. Egy henger, amelynek belsejében prizma alakban tükrök vannak, a végén pedig elkülönített rekeszben színes apróságokat, pl. színes üvegdarabkákat helyeztek el. A henger másik végén egy lyuk van, amelyen ha bepillantunk, a színes tárgyak a visszatükröződés miatt szimmetrikus mintákká változnak. Emlékszel rá?

kép: jatekanno.hu

 

Monchhichi (Moncsicsi)

Ez a bizarr kis lény egy majmot formáló játékbaba, amit 1974-ben mutatott be a japán Kóicsi Szekigucsi. Sikere után sok országba exportálták a terméket, majd az 1980-as években Magyarországon is kapható lett.

Elképesztő, hogy azóta mennyire sokféle kis plüss került a piacra, elég csak a Disney mesék karaktereire gondolni. De ez a kis figura még mindig megdobogtatja a szívünket. Ugye?

Többek közt a jatekshop.eu és a rajzfilmjatekok.hu oldalon tudsz nézelődni.

kép: rajzfilmjatekok.hu

 

Golyós ügyességi játék

Ehhez a picike kis játékhoz kellett ám türelem! Még csak offline játszottunk azokban az időkben, mikor ezt a kezünkbe kaphattuk. A geleriasavaria oldalán is találsz belőle.

kép: galeriasvaria.hu

 

Tetrisz

Mennyire rá lehetett függeni erre a bájos kis stratégiai játékra! Bár kissé nagyzolós stratégiának nevezni azt az ügyeskedést, amit itt művelni kellett a formákkal…

Imádtuk nyomkodni, még a mellékhelyiségbe is hurcoltuk magunkkal.

A telefonunk korlátlan mennyiségben tud ennél jóval komplikáltabb játékokat is felajánlani nekünk, de ennek épp az idegesítő hangja volt az egyik varázsa, na meg az, hogy meglehetősen erősen kellett nyomni a gombokat.

Ezeken az oldalakon is rálelhetsz régi nagy kedvencedre, s amíg van készleten, le is csaphatsz valamelyikre:

hobbyrendeles.hu

topjatekbolt.hu

kép: shipgratis.hu

 

Lépcsőjáró rugó

Hosszú ideig el lehetett játszadozni ezzel a szívárványszínű rugóval, órán is előkerült a pad alatt, meg aztán az volt a legviccesebb, ahogy „lemászott” magától a lépcsőn. Ha megjött a kedved újra lépcsőztetni ezt a színes műanyagspirált, akkor a beststuff.hu oldalán is találsz belőle.

kép: beststuff.hu

 

Műanyag cumi

Semmiféle üzenetet nem hordozott, ízléses sem volt, de megőrültünk érte a 90-es években! Sok kamaszlány nyakában ott lógott jópár, kisebb, nagyobb cukorka színű cumimedál.

kép: www.galeriasavaria.hu

 

Ha nosztalgiáznál még, a vaterán is rengeteg kincsre bukkanhatsz! Például Kelj fel Jancsikra, vagyis fogalommá vált Keljfeljancsikra.

kép:vatera

Ha hasonló témában még olvasnál, ezeket a cikkeinket Neked ajánljuk:

Csodaszép, egyedi karácsonyi ajándékok magyar alkotóktól

Formabontó adventi asztaldíszek

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!