Nosztalgiázd magad az őszbe sorozatokkal!

-

Az ősz amúgyis alkalmas a bekuckózós filmnézésre a nyálkás idő és a korai sötétedés miatt. Mindezt megfejelve az este nyolcas kijárási tilalommal, nincs más lehetőségünk, mint sorozatokat nézni. Lehetőleg nosztalgikusakat!

Anne, a Zöld Oromból

A 90-es évek ünnepi televíziós kínálatának éppen olyan elmaradhatatlan része volt Lucy Maude Montgomery regényeinek feldolgozása, mint a Romy Schneider-féle Sissi-filmek. A vörös hajú, tizenegy éves árvalány tévedésből kerül egy idős testvérpárhoz, Matthew és Marilla Cuthberthez. Ők egy fiút szerettek volna, aki segít a tanyán.

Ehelyett egy végtelen fantáziával és beszélőkével ellátott fruskát kapnak, akinek “jó érzéke van a bajhoz”.

A sorozatnak több, egy egész generációra kiterjedő hatása volt. A Prince Edward-szigetnek soha többé nem kell turisztikai marketingre költenie, illetve én ennek tulajdonítom az utóbbi évtizedben az Anna név népszerűségét az újszülöttek körében.

Az okos és határozott Anne Shirley megelőzte a korát, nézetei és személyisége a modern lányok értékrendjébe is beépült.

Egyike azoknak a regényhősnőknek, akik maguk is írnak. Felnövéstörténetének nem célja a szerelem megtalálása, hanem az is része a teljes képnek. Gilbert Blythe épp azért szereti, amilyen: egyenlő vele!

A történet önmagában is megállná a helyét, de ennek köszönhetjük, hogy megismertük az az apró kanadai szigetet, ami minden évszakban csodás, de az ősz valahogy különösen nosztalgikus – számomra legalábbis.

Az írónő saját élményeit szőtte bele regényeibe, a helyszín saját gyerekkorának helyszíne.

Lucy Maude Montgomery 1908-ban publikálta az Anne Shirley-ről és családjáról szóló kilenc regény közül az elsőt.

Anne alakját már 1919-ben felfedezte a mozgókép is. Ekkor még némafilmen dolgozták fel a történetét, több rajzfilmes és anime változat is készült belőle, de az igazi világhírnevet a Kevin Sullivan-féle adaptáció hozta el a karakternek. 1985-ben Megan Follows-zal a főszerepben forgatta le az első könyvből készült televíziós verziót. Ez az eredeti formájában egy négyórás film volt, amelyet itthon több epizódként vetített a tévé. Ezt 1987-ben követte egy négy részes folytatás, amelyben Anne tanítónőként vállal állást a Kingsport-i Leánykollégiumban.

Anne és Gilbert
Anne és Gilbert

A legutóbbi feldolgozás az Anne with an E a Netflixen látható.

Váratlan utazás

Az 1990 és 1996 között forgatott széria szintén Kevin Sullivan és csapatának munkája. A filmesek az Anne-történetek sikerén felbuzdulva ismét Lucy Maud Montgomery írásaihoz nyúltak.

A korábbi filmekből meglepő módon nem a karaktereket, hanem a helyszínt tartották meg.

A sztori alapját nagyvonalakban Montgomery 1911-ben megjelent a The Story girl című regénye adta, de a készítők az Avonlea-i krónikák című novellagyűjtemény darabjaiból és más rövidebb írásokból is merítettek. A nagyvárosi kislányt, Sarah Stanley-t édesapja vidéki unokatestvéreihez küldi egy időre. A távoli kisvárosban, Avonlea-ben élő rokonság azonban egyáltalán nincs elragadtatva ettől. Sarah édesapja dédelgetett kedvencéből unokatestvérei gúnyolódásának és nagynénje nevelési kísérleteinek céltáblája lesz.

A képzeletbeli Avonlea városát így nemcsak olyan alakok népesítik be a sorozatban, akik más-más történetekben bukkannak fel, de olyanok is, akiket nem Montgomery talált ki. Ilyen az egyik legkedveltebb figura, Hetty néni is.

Hogy ez a sorozat milyen közel áll a magyar rajongók szívéhez, azt jól mutatja, hogy 20 ezer feletti taglétszámú Facebook-oldala van. Ennek alapítója pedig, aki nemcsak járt a Prince Edward-szigeten, de több alkotóval is találkozott és találkozókat is szervez itthon, nemrég jelentetett meg egy könyvet az útjáról és a sorozathoz kapcsolódó érdekességekről.

Ha Anne története tetszett, de kevésnek érezted, akkor itt a folytatás.

Szívek szállodája – Gilmore Girls

Hiába a rémes magyar cím, így sem sikerült a magyar rajongók elől elrejteni ezt a sorozatot. A 16 évesen teherbe eső Lorelai ahelyett, hogy elfogadná gazdag családja támogatását, a saját lábára áll és egyedül neveli fel kislányát, Rory-t. Ott kapcsolódunk be a történetbe, amikor Rory bekerül egy elit gimnáziumba, a tandíja előteremtéséhez pedig újra fel kell venniük a kapcsolatot a nagyszüleivel.

A három generációt felölelő sorozat a cuki külső mögött nagyon is átélhető generációs konfliktusokat is felvillant, PÉLDÁUL az önállósodás-segíteni vágyás vonalon.

A helyszín pedig a fentiekhez hasonlóan mesés kisváros, Stars Hollow. A gyönyörű városka és a fura lakói itt is adottak, ahogy a nosztalgiafaktor is. A szériát 2001 és 2007 között sugározták eredetileg. Sajnos az eredeti készítő, Amy Shirman-Palladino az utolsó évadra otthagyta a sorozatot, ami meg is látszott a részeken. Ami azonban még ennél is szörnyűbb, hogy kilenc évvel később úgy érezte, le kell forgatnia egy négy részből álló pót-lezárást. A szereplők karaktereiktől teljesen idegenül viselkedtek, a történetszálak sehova sem vezettek. A pót-széria rámutatott, hogy milyen sokat változott a tévézés az eltelt időben. Ha szeretnéd átadni magad az őszi hangulatnak, nézd meg az első hét évadot és felejtsd el, hogy létezett a nyolcadik!

Agatha Christie: Poirot

Agatha Christie történetei a filmek és sorozatok kedvet alapanyagai. Jelenleg éppen Kenneth Branagh szórakozik az írónő egyik legismertebb figurájával. A járvány miatt a Halál a Níluson premierje csúszik, de a színész-rendező legutóbbi adaptációja, a Gyilkosság az Orient expresszen után azt hiszem, tudunk várni…

Abban azonban minden vérbeli Christie-rajongó egyetért, hogy létezik egy tökéletes és felülmúlhatatlan Poirot: David Suchet.

A tojásfejű belga detektív megformálását  tökélyre vitte az angol színész. Előfordult, hogy nem kezdett el egy jelenetet, amíg a felesége meg nem kereste, pontosan hány cukorral issza a teát Poirot, hogy tökéletesen hiteles legyen a vásznon. Először 1989-ben vette magára a gondosan trimmelt bajuszt és a kövérítő pótlásokat és összesen 70 epizódban játszotta el a precíz magándetektívet 13 évadon át. Könyvet is írt az ebben a szerepben szerzett tapasztalatairól.

A krimi-sorozatban az ITV csapata tökéletes illúzióra törekedett, az utolsó kiskanálig mindenből korhűt szereztek,

így a történetek mellett a ruhák, ékszerek, házak vagy épp a kocsik, repülők és a motorcsónakok önmagukban is látványosságok.

Harry Potter

Természetesen nem hagyhatjuk ki a varázslótanonc történetét sem. Az iskolában játszódó könyvfolyam és filmek magától értetődően ősziesek. A sulihoz kapcsolódó filmes válogatásunkban már ajánlottuk is a Harry Potter filmadaptációját.

Filmek, amiktől vissza akarsz ülni az iskolapadba – vagy örülsz, hogy már nem kell!

Izgalmas társasjátékok hosszú téli estékre

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!