spot_imgspot_img
spot_img

Női vezetők a nagyvilágból, akikre érdemes odafigyelni

-

Article Top Ad (AdSense)

Egyre több országban döntenek úgy a választók, hogy női vezetőt szeretnének. Közöttük sok olyan politikus van, akiknek jó, ha megjegyezzük a nevét és követjük munkásságát, mert amellett, hogy inspirálóak, fontos szerepük van abban, hogy ez a világ szebb és jobb legyen.

Jacinda Ardern

View this post on Instagram

Three years ago I remember visiting the campus at Otago University and talking to students about the plans we had if we were elected. Policies like action on climate change and our plans to make education more accessible by removing fees for the first year of study. It was amazing to be back there in front of students who had benefited from those policies becoming a reality. But today I chose to talk about climate change again, because there’s so much more to do. We’ve laid the foundations in the last term, by stopping permits for future oil and gas exploration, passing the zero carbon act, investing in public transport and creating a historic agreement with our agricultural sector to bring down our emissions. Next, we want to speed up our goal to have 100% renewable electricity generation, phase out fossil fuels in process heat by preventing installation of new low and medium temperature coal-fired boilers, decarbonise the public transport bus fleet by 2035, and put even more support into agricultural climate change research programmes. We’ve laid the foundations, now we need to keep moving!

A post shared by Jacinda Ardern (@jacindaardern) on

1980. július 26-án született Új-Zéland 40. miniszterelnöke, aki 2017-ben került hatalomra. 2001-ben még egyetemre járt, miközben az akkori miniszterelnök, Helen Clark hivatalában dolgozott. Eredetileg mormon vallasú volt, de 2005-ben elhagyta az egyházat. 28 éves volt, amikor munkáspárti képviselőként bekerült a parlamentbe, 2017. márciusában pedig már pártjának vezetője lett. Legfontosabb politikai feladatának a gyermekszegénység megszüntetését tűzte ki, mert ez volt a legfőbb oka annak, hogy politikusi pályára lépett. Fényes pályája annyira lenyűgözte az embereket, hogy egy új szó is született a jelenségre: Jacindamania. Szakértők szerint elképesztő népszerűségének egyik oka fantasztikus kommunikációs képességeiben rejlik, bárkivel szót tud érteni és mindig őszintén és nyitottan áll az emberekhez. 2018-ban ő lett a bolygó második miniszterelnöke, aki hivatali ideje alatt életet adott gyermekének (az első a pakisztáni Benazir Bhutto volt ). Ennek ellenére, nem akarja azt a benyomást kelteni a választóiban, hogy ő valamiféle „csodanő (Wonder Woman) lenne. „Nem szeretném, ha azt várnák el a nőktől, hogy tökéletesek legyenek. Én sem vagyok az.”

Sanna Marin

View this post on Instagram

Hallitus on eilen ja tänään neuvottelussaan linjannut suunnitelmasta koronavirusepidemian hillitsemiseksi asetettujen rajoitustoimenpiteiden jatkamiseksi sekä purkamiseksi hallitusti ja asteittain. Koska epidemian etenemisen hillitsemisessä on Suomessa onnistuttu toistaiseksi hyvin, on mahdollista siirtyä laajamittaisista rajoitustoimista kohti hybridistrategian mukaista testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaatteen toteuttamista. Hallituksen tavoitteena on edelleen pyrkiä estämään viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Kun rajoitustoimia vähitellen poistetaan, epidemian kehittymistä ja terveydenhuollon kuormittumista seurataan ja arvioidaan tarkasti. Hallitus on sitoutunut arvioimaan linjauksiaan seurantatiedon valossa ja muuttamaan niitä tarvittaessa.

A post shared by Sanna Marin (@sannamarin) on

Női miniszterelnökével az élen Finnország az első ország a Földön, amelyet szinte teljes mértékben nők vezetnek. Egy legutóbbi felmérés szerint a finnek 85%-a elégedett azzal, ahogy Sanna Marin és kormánya a világjárványt kezeli, és úgy tűnik, hogy a nők körében még magasabb a támogatottsága, mert a női szavazók 91%-a elégedett munkájával. Marin a maga 34 évével a világ második legfiatalabb vezetője és Finnország legfiatalabb miniszterelnöke. Politikai karrierje már húszas évei elején elkezdődött, 2013- 2017 között Tampere város Városi Tanácsának elnökévé választották, 2014-ben a Szociáldemokrata Párt elnökhelyettese, 2015-től a finn parlament tagja, 2019-től pedig a Közlekedési és Kommunikációs Miniszter lett. 2019. decemberében pártja Antti Rinne miniszterelnök utódjának jelölte, majd decemberben ő lett Finnország harmadik női miniszterelnöke. Ami a magánéletét illeti, férje Markus Raikkönnen, közös gyermekük, Emma 2018-ban született. Vegetáriánus, és ahogy magáról mondja, egy igazi „szivárvány családban nőtt fel, édesanyja és azonos nemű élettársa nevelték fel.

Katrin Jakobsdottír

View this post on Instagram

Á ferð um Austurland

A post shared by Katrín Jakobsdóttir (@katrinjakobsd) on

A meggyőződéses környezetvédő 2017. novemberében lett Izland miniszterelnöke, és legfőbb célkitűzése, hogy 2040-re teljesen karbon semlegessé tegye országát. Mielőtt politikai pályára lépett volna, az Izlandi Egyetemen párhuzamosan végezte az izlandi és a francia szakot, majd ugyanitt elvégezte a mesterképzést is izlandi irodalomból. Diplomamunkáját egy népszerű izlandi krimiszerzőről, Arnaldur Indriðason-ról írta. A 2008-as válság után Izlandon baloldali kormány alakult, amelyben Jakobsdottír lett az Oktatási Miniszter. Legfontosabb terve és intézkedése volt, hogy az ország gazdasági fellendüléséből minél több pénzt fektessenek az egészségügybe és az oktatásba. Közvéleménykutatások szerint ő az ország legmegbízhatóbb politikusa…

Angela Merkel

Fotó: wikipedia

A német politikusnő az első női német kancellár és az Európai Unió egyik legfontosabb személyisége. 1954. július 17-én született Hamburgban egy lelkipásztor apa és egy tanárnő anya gyermekeként. 1978-ban fizikusként szerzett diplomát a lipcsei egyetemen, és 1989 óta van jelen a német politikában. A berlini fal leomlásakor csatlakozott a jelenlegi pártjához, a Keresztély Demokrata Unióhoz (CDU), nem sokkal később pedig már Helmuth Kohl női és ifjúsági ügyekért felelős minisztere volt, majd Környezetvédelmi Miniszter. 2000-ben pártja vezetőjének választották, majd a 2005-ös választásokon legyőzte Gerhard Schrödert, így ő lett Németország első női kancellárja. A Forbes a világ egyik legbefolyásosabb asszonyaként tartja számon. Férje Joachim Sauer, akivel mindketten nagy focirajongók. Munkája során mindig a tudományok felől közelít egy-egy kérdéshez, és bár gyakran azzal váldolják, hogy túl sokáig hezitál egy-egy döntése előtt, ő azt mondja: „Számomra fontos, hogy minden lehetőséget megfontoljak”.

Caj Jing-ven 

A Kínai Köztársaság, ismertebb nevén Taivan elnöke, és az ország első női vezetője. A közel 24 milliós népességű országot 2016 vezeti, miután 2020. január 11-én másodjára is újraválasztották. 1956-ban született Taipei városában, szülei 11 gyermeke közül ő a legkisebb. A Taivan Egyetemen szerzett jogi diplomát, majd elvégezte a Cornell Egyetemet és Londonban szerzett mesterképzést. Hazájába visszatérve több egyetemen is tanított. Politikai pályafutása a 2000-es évek elején indult, 2009-ben pártja, a DDP megnyerte a választásokat, majd 2016-ban ő lett Taivan első női miniszterelnöke. A 64 éves Caj a Kína elleni tajvani szuverenitás védelmezőjeként tekint magára, és mindent megtesz azért, hogy országát Kína ne kebelezze be. Megreformálta az ország nyugdíjrendszerét, amellyel úgy tűnik, hogy a lakosság nagy része elégedett, kormánya lépéseket tesz a nukleáris energiák fokozatos megszüntetésére, illetve számos zöld intézkedést vezetett be. A női vezető legnagyobb feladata mégis Kína marad, amely nem hogy nem ismeri el független államként, de nem titkolt szándéka Tajvan beolvasztása a Kínai Népköztársaságba.

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!