spot_imgspot_img
spot_img

Nézz a lábad elé!! – érdekes utcakövek Pozsonyban

-

Article Top Ad (AdSense)

A világ nagyvárosaiban járva az ember mindig érdekesebbnél érdekesebb dolgokra bukkan. Ahogy Japánban a színesre festett csatornafedelek, a szlovák fővárosban, Pozsonyban érdekes képzőművészeti alkotások színesítik az óváros kacskaringós macskaköves utcáit.

Mindenki máshogy szereti tölteni a nyári szabadságát. Van, aki a vízpart közelében, másokat az aktív pihenés, például egy jó kis városlátogatás vonz inkább. Ha nem akarunk messzire menni, épp csak a szomszédba, akkor 2,5 óra alatt el lehet érni kocsival vagy menetrend szerinti volán járattal Pozsonyt. A város amellett, hogy nagy gondot fordít a műemlékek megőrzésére, képzőművészeti értelemben is folyamatosan fejlődik, újabb és újabb alkotások jelennek meg szerte a városban.

Nézz a lábad elé!” – De sokszor mondogatták ezt nekem gyerekkoromban. Persze azért, hogy fel ne bukjak a saját lábamban. Azonban most más miatt érdemes oda tekintenünk. Pozsony belvárosában ugyanis újfajta látnivalók tűntek fel. A macskakövek között olyan dombormű nyomatok, amik mellett nem lehet nem megállni. Lássuk, mik ezek!

Fotó: a szerző saját képe

Keresd a koronát!

Pozsonyban minden évben megemlékeznek Mária Terézia koronázásáról. Az ünnepség júniusban szokott lenni, amikor korabeli jelmezekbe öltözve tartanak körmenetet az óvárosban. Maga a koronázás a Szent Márton katedrálisban történik, ám a menet ezután végig vonul a macskaköves utcákon. Ha épp szerencsénk van akkor a városban lenni, és nem tudjuk, hol csíphetjük el a jelmezeseket, érdemes a lábunk elé nézni, és keresni az arany koronát a macskakövek között. A korona jelek pedig megmutatják nekünk, merre is kell mennünk, hogy a császárnőre és kíséretére bukkanjunk.

Fotó: a szerző saját képe

Híres mosolyok a talpunk alatt

Talán nincs is olyan ember, aki ne hallott volna legalább egyszer Hollywood ikonikus utcájáról, amit a Hírességek utcájának hívnak. Hatalmas csillag alakú járólapon sokféle híres ember neve megtalálható. Pozsonyban is van egy hasonló látványosság. Ám nem nevekkel, hanem a hírességek mosolyaival. Ronald Regan, Frank Sinatra, Charleton Heston és még Jim Carrrey legendás mosolya is visszaköszön az utcakövek között.

Fotó: a szerző saját képe

Az alkimisták jelei

Ugyan a cseh fővárost, Prágát tartják az alkimisták városának, szlovák testvérének is jutott némi belőle. Az érdekes macskakövek között megtalálhatjuk például a „Világmindenséget” vagy a „Mindent látó szemet” úgy, ahogy a régi korok emberei ábrázolták a kódexek lapjain. De vannak még emberi lábnyomok és egy négyzet, amire a városok neveit írták különböző nyelveken.

Ha Pozsonyban jár az ember, mindenképpen érdemes hát felkeresnie ezeket az izgalmas utcaköveket. És az is elképzelhető, hogy egyre több helyen fognak majd felbukkanni a világ különböző városaiban.

Hasonló tartalom:

Legendák, titkok, érdekességek Újlipótvárosról

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!