spot_imgspot_img
spot_img

Nemzeti szimbólum a kókusz a Maldív-szigeteken

-

Article Top Ad (AdSense)

Fókuszban a kókusz! Szeptember 2. napján ennek a finomságnak van a világnapja, ezáltal olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze, amikkel még biztosan nem találkoztál eddig!

Trópusi vidékeken

2016-ban több mint 59 millió tonna kókuszdiót termeltek világszerte. A kókuszdió legnagyobb termelői egytől egyig trópusi országok, többek között Indonézia, a Fülöp-szigetek és India.

Fotó: Envato Elements

Rostban gazdag finomság

Átlagosan három és fél csésze kókuszdió 1 evőkanál (25 gramm) rostot tartalmaz. Ez az ajánlott napi rostmennyiség egy felnőttnek. A rostban gazdag finomság nagy segítséget nyújt az emésztési problémák kezelésében. Megtisztítja a beleket a lerakódott salakanyagtól, tehát méregteleníti az egész emésztőrendszert.

Mindenre is bevethető

Régen a Kiribati-szigetek bennszülöttei kókuszrostokat használtak páncélok készítésére, de bizonyos ruhadarabokat is ebből az anyagból alkottak meg. Nem csak erre, hanem építkezésnél is hatékony anyag lehet a kókusz: kutatók a Fülöp-szigeteken kutatók egy csoportja jelenleg vizsgálja, hogy a kókuszdió héja használható-e építőanyagként.

A kókuszdió héját el lehet égetni, ez pedig természetes szúnyogriasztóként működik – ezt a folyamatot a világ számos országában alkalmazzák.

Fotó: Envato Elements

A híres csokoládé

Valószínűleg mindannyian hallottunk már a Bountyról – az egyik, ha csak nem a leghíresebb kókuszos édesség a világon. Amellett, hogy híres, rendkívül népszerű is: egy brit közvélemény-kutatásban a Bountyt beválasztották Nagy-Britannia 3 kedvenc csokimárkája közé.

A híres hawaii viselet

A hawaii hula lányok emblematikus kókuszos melltartója számos filmben visszaköszönt már, pedig valójában nem is autentikus hawaii viselet. A kókuszmelltartó a nyugati divatvilág ötlete, csak valamiért az egzotikus országokban terjedt el a használata, a hula lányokkal hozza összefüggésbe a közvélemény.

Fresh coconuts and coconut oil cooking ingredient or spa treatment

A világháborúban is használták

A kókuszdió tényleg nagyon multifunkcionális – mint kiderült, még 2. világháborúban is használták. A kókuszgránát elsősorban a japánok fegyvere volt, amelyben a kókuszdiót megtöltötték tárgyakkal – például gránátokkal – majd az ellenségre dobták. A 2. világháború idején a kókuszvizet a kevés orvosi ellátás miatti kiszáradás kezelésére is használták.

Maldív-szigetek és a kókusz

A kókuszpálma – botanikai neve szerint Cocus Nucifer – valójában a Maldív-szigetek nemzeti fája. Körülbelül 25 méter magasra is megnőhet és egyetlen ilyen fán akár 180 kókuszdiót is betakaríthatunk.

Veszélyes is lehet

A kókuszdió nem egy pehelykönnyű gyümölcs, a fáról lehulló kókuszdió már halált is okozott, bár csak nagyon kevés alkalommal. A Pápua Új-Guineai Kórházban a sérülések 2,5%-át a lehulló kókuszdió okozta.

A szépségipar imádja

A kókuszolaj végigsöpört a szépségvilágon, rengeteg híresség és ikonikus figura esküszik rá, köztük Eva Mendes és Priyanka Chopra is. Megtalálható testápolóban, arckrémben, tusfürdőben – hirdatáló hatása verhetetlen.

Fotó: Envato Elements

Források: The Fact Site, Well and Fit

5+1 Egészséges reggeli tipp

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!