spot_imgspot_img
spot_img

Nem a beach body a belépő a strandra: a vízpart mindenkinek ugyanúgy jár!

-

Article Top Ad (AdSense)

Röpködnek a 30-40 fokok, lehet menni a Balatonra, az uszodába, a tengerpartra, csak éppen van egy kis bökkenő: nincs beach body testem. Akkor jobb, ha el felejtem a bikinire vetkőzést és a vízparton hűsölést?

Talán számodra is ismerős a jelenség. Keményen vagy félkeményen, de megpróbáltad elérni azt a képzelt testsúlyt és alakot, ami jó ideje ott lebeg a lelki szemeid előtt. Talán év eleje óta, lehet csak tavasszal, de nekifogtál, és toltad a diétát, az edzést, hogy mikor végre eljön a nyár, és a strandszezon, megmutasd a csúcsformádat, és elveszhess az habokban, mint egy festménybe illő tengeri istennő. Ám a hurka nem égett le, a mérlegen a szám nem mutat kevesebbet, és a monokinidben vagy a bikinidben úgy érzed magad, mint egy túltöltött cordon bleu. Talán ennek felismerésére kedved támadt odaadni a fürdőruhádat a kutyádnak, hogy használja húzókötélnek vagy azóta is azon töprengsz: jár nekem így a vízpart? Biztos tele van csini csajokkal, akik pont úgy festenek, mintha a Victoria Secret modellek lennének, és azon agyalsz: van létjogosultsága a vízilónak a kecses flamingók közé bemenni?

Már eleve a beach body kifejezés is sértő

Az a nagy helyzet, még a nyár előtt megjelent egy halom cikk arról, ami arról szól: hogyan készítsd elő a strandtestet. Ez már önmagában is rettenetesen sértő. Miért kellene nekem előkészíteni a testemet? Miért nem vagyok jó úgy, ahogy? Meg mégis kinek készítsem elő magamat? Az ilyen cikkekkel egyenesen a nők arcába nyomják a hibáikat. Azt éreztetik velük: ha nincs beach body tested, nem vagy tökéletes, úgy meg értéktelen vagy és a kutyának sem kellesz. Csak akkor válhat valóra minden álmod, ha sovány vagy és tökéletes.

Hála Istennek, egyre több magazin, influenszer és modell dolgozik ez ellen. Ruha és kozmetikai márkák állnak ki a plus-size-os nők mellett, és egyre több példaértékű nő van, akik vállalja teltkarcsú testét, mint például Gabi Gregg, Natalie Hage, Tess Holiday és ott van Ashley Graham is.

De sajnos ez még mindig nem elég. Továbbra is túl sokan vannak, akik a beach body kultuszt éltetik, ami tudod egyáltalán honnan indult?

A Slate oldaláról kiderül, hogy a „bikini body” kifejezést először egy 1961-es reklámkampányban népszerűsítette a Slenderella International nevű súlycsökkentő szalon. „A nyár csodálatos szórakozása azoknak szól, akik fiatalnak tűnnek” – olvasható egy Slenderella-hirdetésben, amely 1961 nyarán futott be olyan üzletekben, mint a New York Times és a Washington Post. „Magas, feszes mell, vékony derék, karcsú, kecses lábak – bikini test!”

Most mondja azt valaki: hát nem bicskanyitogató azt üzenni a világnak: csak a karcsú, sovány nőké a nyár és a vízpart, és akire nem illik a leírás, annak tessék szépen lefogyni?!

Tudatos testszégyenítés zajlik

Elég megnézni a tévéreklámok többségét, az utcai molinókat, és rájössz: még mindig nem állnak ki elegen a plus size-os nőkért. Még mindig az XS-es, S-es, esetleg nagy kegyesen még az M-es méretű nők kerülhetnek címlapra, és nekik jár a strand, a falatka bikini. Amíg ezt nyomják minden létező fórumon, addig elég nagy kihívást jelent egy nőnek elfogadnia magát. Persze, jól hangzanak a spirituális meg filozófikus példabeszédek arról: fogadd el magad. Úgy vagy jó, ahogy vagy. Igen, ezt mindannyian tudjuk, csak éppen elég nehéz elhinni, mikor gyakorlatban az ellenkezőjét erősítik bennünk.

Mondani sem kell, ilyen-olyan okból, de rengeteg önbizalomhiányos nő van, és a nyári szezon felér számukra egy érvágással. Mert ki tudja miért, de a nyárra kutya kötelességük lefogyni, és egy karcsú Vénusz-testet villantani. Hosszú évek óta ez az öntudatlan program fut bennük, és talán már télen rástresszelnek arra, hogy nyárra lefogyjanak. Semmi egészséges, és normális nincs abban, hogy egyesek belegebednek a fogyási vágyukba, mert jól akarnak mutatni a fürdőruhában vagy egy nyári ruhában, amiből nem buggyan ki sehol a hájuk, nehogy rajtuk röhögjön a világ vagy kinézzék őket a villamosról.

Ha pedig nem sikerült elérni azt irreális álmot – mert gyakran nagyon is azt – kergetnek, akkor magukba roskadnak, depressziósak lesznek, és inkább nem mennek vízpartra, nem vesznek fel nyári ruhát, és megsülnek egy zsákban, ami nem adja vissza az alakjukat. Lemondanak a nyári élményekről, mert úgy érzik: nevetségesek, szégyellniük kell magukat.

fotó: unsplash

Mit tehetsz, ha a beach body csapdájába estél?

Először is tisztázzuk: neked ugyanannyi jogod van nyári ruhát meg bikinit ölteni és a parton hűsölni, mint bárki másnak.

Másfelől fogadd el, ha irreális az elvárásod. Ugyanis, ha májusban vagy júniusban kezdtél neki a hipergyors fogyókúrázásba, hogy leadj 10-20 kilót, az igenis irreális. De az is, ha úgy akarsz kinézni, mint Jennifer Lopez vagy Kim Kardashian. Nem azért, mert túl tökéletesek a nyomukba sem érhetsz, hanem azért, mert ők évek óta napi szinten több órát edzenek, saját szakácsuk meg dietetikusuk van, aki gondoskodik az étrendjük és dollármilliókat költenek a testükre. Lehet célod, követhetsz influeszereket, sztárokat, modelleket, de sokkal reálisabb kép lebegjen a szemed előtt!

Ezenfelül légy magaddal sokkal együttérzőbb. Ne kínozd magadat azzal, hogy koplalsz vagy szidod magadat a tükör előtt, és nem veszel fel olyan ruhát, amire egyébként szörnyen vágysz. Ennek mégis mi értelme? Ez nem élet! Márpedig egyszer élünk – ne számítsd bele az előző életeidet -, ezért jó lenne, ha MOST lennél boldog és elégedett.

Fogyj le, ha szeretnél, de ne másokért tedd, ne azért, hogy megnyerj valakit magadnak vagy mások gyönyörködjenek a testedben. Csakis az egészséged lebegjen a szemed előtt, és az: jól érezd magadat a bőrödben!

Ha pedig mégis szorongsz, és úgy érzed, képtelen vagy levetkőzni fürdőruhára a vízparton, akkor legalább egy könnyed, nyári ruhában időzz ott, de ne mondj le a baráti vagy családi társaságról, az élményekről, mert később meg fogod bánni. Apró lépésekben, de feszegesd a határaidat. Kísérletezz olyan ruhákkal, amelyek többet mutatnak belőled. Hidd el, rengetegen szenvednek attól, mint te, és jó példát mutatsz azzal, ha felmered vállalni magadat! Ám ha görcsösen elutasítod a vízpartot vagy a nyári összejöveteleket azért, mert szégyelled az alakodat, akkor vedd fontolóra, hogy szakértő segítségét kéred, hiszen ilyen esetben már a testképzavar korlátoz téged, ami miatt nem fogsz tudni boldog és kiegyensúlyozott életet élni.

Pedig nincs okod a szégyenre, és halál komolyan mondom: neked már most is tökéletes a tested a vízparti élményekhez.

Így figyelj a bőrödre nyáron! Dr. Kaszab Csilla tanácsai

Az ürüléket is megenné: ezért olyan veszélyes Kim Kardashian követése

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!