Nehéz időszak a karácsony? Nem vagy vele egyedül

-

Az ünnepi időszak sokunknak varázslatos, de egyeseknek kifejezetten nehéz. A depresszió, a szorongás és az elszigeteltség érzése gyakori ebben az időszakban, különösen azoknál, akik egyedül vagy családjuktól távol élnek. De akár családi körben is érezhetünk nagy nyomást, leterheltséget az előkészületek miatt.

Varázslatos és szomorú egyben?

Nem fér hozzá kétség, a karácsony stresszes (is) lehet. Főzés, ajándékvásárlás, gyerekek szórakoztatása, otthon feldíszítése, családi összejövetelek utáni takarítás – a feladatok sora végtelen. Azok számára, akik krónikus stresszel küzdenek, nyomasztó és kimerítő lehet az évnek ez a része.

Kutatások szerint tízből három embert érint az intenzív szorongás, a lakosság egynegyede pedig kifejezetten depressziósnak vagy magányosnak érzi magát karácsonykor. A népesség egynegyedének tehát nagyobb kihívást jelent a karácsony, mint az év többi része, és meglehetősen negatív hatással van a mentális egészségükre.

Különösen a munkanélküliek, az elváltak vagy az özvegyek körében gyakori, hogy az ünnepek környékén rosszul érzik magukat. Ez kevésbé jellemző, de előfordul az otthon élő gyermekes szülők esetében is.

Szembetűnő, hogy míg a férfiaknak csak 35 százaléka érezte magát stresszesnek az ünnepek alatt, addig a nőknél ez az arány 51 százalék, tehát a karácsony különösen kemény a nők mentális egészségére nézve. Ez lehet egy kis emlékeztető arra, hogy nyújtsunk segítő kezet a feleségünknek, anyukánknak vagy a szomszéd néninek az előkészületekben…

Stresszes nő karácsonykor
A nők 51%-a éri stresszesnek magát az ünnepi időszakban | Fotó: Envato Elements

Hogyan hat a karácsony a lelki egészségre?

A társadalom nagy nyomást helyez az emberekre az ünnepi időszakban: mindennek tökéletesnek kell lennie, csak boldogságot és szeretetet érezhetünk. Az igazság az, hogy ez egyszerűen nem mindenki számára lehetséges. Míg sokan szívesen töltjük ekkor szeretteinkkel az időt, számottevő embernek nincs közeli családja vagy nem ápol jó kapcsolatot velük egy boldogtalan gyerekkor után.

Még azok is küzdhetnek démonokkal, akiknek alapvetően összetartó családjuk van.

De ha túl sok időt töltenek velük, előjönnek a régi sérelmek és traumák – akár az ünnepi időszakhoz kapcsolódók is –, ami csak erősíti az ünnepek miatt érzett szorongást és depresszív érzéseket. A depresszió tüneteivel – beleértve az intenzív szomorúságot, a reménytelenség és az értéktelenség érzését – különösen nehéz megbirkózni karácsonykor, amikor úgy tűnik, hogy körülötted mindenki jó hangulatban van.

Miért stresszelünk ennyit karácsonykor?

Elsősorban a társadalmi elvárások és a karácsonyról élő idealizált kép miatt. Másrészt az anyagi aggodalmak és a bűntudat is felmerül, ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy gyermekeinknek vagy szeretteinknek megvegyük azokat az ajándékokat, amelyeket valóban szeretnének.

A közösségi média is szerepet játszhat abban, hogy fokozódik a stressz bennünk az ünnepi időszakban. Mindenhonnan ömlenek ránk a tökéletes családi fotók és hatfogásos menütől roskadozó asztalok képei, és ilyenkor összehasonlítjuk mások tökéletesnek tűnő karácsonyi napjaival a mi stresszes és rohanó ünnepünket:

úgy érezhetjük, hogy kudarcot vallottunk, mert nem rendelkezünk a legjobb díszekkel, a legszebb fával, a legfinomabb étellel vagy a legdrágább ajándékokkal.

Nagyon fontos, hogy konkrét lépéseket tegyünk az ünnepi öngondoskodás érdekében, és igyekezzünk minimalizálni a karácsonyi készülődés stresszszintjét.

Magányos nő karácsonykor
Sokaknak nehéz a karácsony | Fotó: Envato Elements

Néhány stresszcsökkentő tipp:

  • A karácsony nem arról szól, hogy mindenkinek megfeleljünk és mindenkinek a kedvében járjunk – nem baj, ha nem tudunk mindenhol ott lenni és mindent megtenni és megvenni!
  • Állítsunk fel egy költségvetést a karácsonyi vásárláshoz, és tartsuk be! Ezzel megóvjuk magunkat a felesleges kiadásoktól, ráadásul a tudatosság csökkenti a stresszt.
  • Találkozzunk ünnepek előtt régi ismerőseinkkel. Olyanokra gondolunk, akikkel már egy ideje nem találkoztunk, de szeretnénk tartani a kapcsolatot. Ha karácsony előtt sort kerítünk erre, az ünnepek alatt tudunk csak a családra koncentrálni.
  • Tartsunk egy kis szünetet a közösségi média fogyasztásában, figyeljünk oda inkább a körülöttünk lévőkre. Velük együtt éljük meg a karácsony pillanatait, és ne hasonlítsuk össze magunkat másokkal.
  • Ha magányosnak érezzük magunkat, és nincs kivel beszélnünk, a 116-123-as ingyenes segélyhívószám éjjel-nappal elérhető, köszönhetően annak az egész országot lefedő hálózatnak, amelyben pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek mellett közel hatszáz önkéntes segít azoknak, akiknek szükségük van rá az ünnepek alatt.

Melengető édességek a hideg estékre

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!