Néhány tudnivaló a Sherlock Holmes naphoz

-

Minden évben május 22-én, Sir Arthur Conan Doyle, a neves brit író születésnapján tartják a Sherlock Holmes napot. Nézzük hát meg mi is a legérdekesebb filmeket és könyveket,  méghozzá csupa olyat, amelyeket minden Sherlock-rajongónak meg kell ismernie.

A bolygó vitathatatlanul leghíresebb nyomozójának megalkotója, Sir Arthur Conan Doyle eredetileg négy regényt és ötvenhat novellát írt Sherlock Holmes és Dr. Watson kalandjairól, amelyek azóta is elbűvölik a közönséget szerte a világon. Összeállítottunk egy elengedhetetlen listát a vérbeli rajongók számára, hogy átadhassák magukat rajongásuk tárgyának ezen a csodaszép Sherlock Holmes-napon.

Alapvető útmutató Arthur Conan Doyle Sherlock-világához

Számos történetnek, valamint film- és tévéadaptációnak köszönhetően Sherlock Holmes még mindig a történelem leghíresebb kitalált nyomozója. Amikor Sir Arthur Conan Doyle megálmodta nyomozóját, eredeti neve Sherrinford volt. Doyle nagy rajongója volt a krikettnek, és még saját magát is játszotta, így végül megváltoztatta a nyomozó nevét Sherlockra, egy híres krikettjátékos után. De eleinte Watson karakterét sem Watsonnak hívták, hanem Ormond Sackernek, még a történetek korai vázlataiban is így szerepel.

Az első könyv

Az A Study in Scarlet Sherlock Holmes és Dr. Watson első megjelenésével egyfajta eredettörténet az ikonikus páros számára. Ez a könyv mindenkinek szól, aki még soha nem olvasta Sherlock Holmest, és azoknak a rajongóknak is, akik szeretnek felfedezni a kulcsfontosságú partnerség alapjait. Doyle első Sherlock-regénye 1887-ben született meg. Ahogy az lenni szokott, több kiadó is elutasította, bár végül megjelent a Beeton’s Christmas Annualban, amely nem igazán fogyott jól. Mindennek ellenére az “A Study in Scarlet” című könyvnek volt egy rajongója: a szerkesztő, Joseph Stoddart a Lippincott magazintól. Az Oscar Wilde által rendezett vacsorán Stoddart arra bátorította Doyle-t, hogy magazinja számára írjon egy második regényt a nyomozóról. Ez lett a Négyek jele című alkotás.

Az első film… és persze a többi

A karakter első filmadaptációja a századfordulón történt egy mindössze 30 másodpercig tartó filmmel, a Sherlock Holmes Baffled-el.

A Sherlock Homes magánélete (1970)

A rajongók kedvence, a „Sherlock Holmes magánélete” a valaha készült egyik legjobb Sherlock-filmnek titulálták. A Billy Wilder főszereplésével készült alkotásnak köszönhetően bepillantást nyerhetünk a detektív életébe, és nem mellesleg megannyi intrikára és nevetésre is számíthatunk eme klasszikus alkotástól.

Sherlock Holmes (2009)

Sherlock Holmes
Fotó: Rick Swift/flickr.com

A Robert Downey Jr. főszereplésével készült „Sherlock Holmes” az egyik legambiciózusabb adaptáció. Jude Law precíz Dr. Watsonja tökéletesen illik Downey különc Sherlockjához. A film sikerén felbúzdulva és a rajongók legnagyobb örömére hamarosan a folytatás is megérkezett, a Sherlock Holmes:  Árnyjáték, majd nem sokkal később, 2021-ben a harmadik rész.

Sherlock (2010)

Benedict Cumberbatch főszereplésével a „Sherlock” az utóbbi idők legnépszerűbb adaptációja, és egyszerűen kihagyhatatlan. A jelenkorban játszódó krimi-dráma négy évadnyi sorozata számtalan elismerést sepert be, nem véletlen hát, hogy akár az egyik legjobb sorozatnak is nevezhetjük, amit valaha készítettek. Moffat és Gatiss zseniális írók, és hála nekik, már az első találkozás pillanatában beleszeretünk a karakterekbe. Persze a szereplőgárda is elképesztő. Benedict Cumberbatch mozgása, beszéde, arckifejezései egyszerűen hihetetlenek…

Sherlock és Watson (2012)

Lucy-Liu-Sherlock-es-Watson
Fotó: Philippe Freyhof/flickr.com

Egy másik kortárs alkotás, amely alaposan eltér a klasszikustól. A modern Sherlock Holmes története napjainkban játszódik, és már csak azért is különleges, mert Dr. Watson karakterét  Lucy Liu játssza. A sorozat mind  százötvennégy részét az egekig magasztalták, ami egyrészt a fantasztikus karaktereknek és a színészi alakításoknak is köszönhető, akiknek jellemfejlődése annyira radikális és természetes, hogy nem lehet nem imádni.

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!