spot_imgspot_img
spot_img

Néhány érdekesség a tojásról

-

Article Top Ad (AdSense)

A tojás az egyik legjelentősebb táplálékforrásunk. Számos formájában fogyasztjuk, alapkellék a konyhai műveletekben. Húsvétkor még inkább a fókuszba kerül. Pár hasznos és érdekes tényt olvashatsz a közkedvelt tojásról. 

 

Tojás a mitológiában

Mielőtt megennénk, vagy a kinézetét helyeznénk a fókuszba, nézzük, meg, hogy miként jelent meg a mitológiában, a teremtéstörténetekben a tojás. Az egyiptomiak egyik teremtéstörténete az úgynevezett őstojás mítosz. Az ókori néphiedelem szerint több isten is tojásból született, a világ maga is egy tojásra hasonlít. Ez a hit oly erős volt, hogy a fáraók földjén sok olyan sírt tártak fel régészek, melyekben tojásokat tettek a halott mellé. Azt gondolták, hogy ez az útravaló segíti majd a túlvilágra (vagyis a tojás belsejébe) való átkelést.

A finnugor mitológia egyik elterjedt, több nép által is átvett hiedelme, hogy minden egy őstojásból származik. A Kalevalában is fellelhető történet szerint egy törött tojásból lett a Földünk. A héjból a föld és az ég, a sárgájából a Nap, a fehérjéből pedig a Hold.

Tojásról érdekességek
kép:unsplash.com

 

A tojásnak világnapja is van

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek célja felhívni a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére. A tojás egészségre gyakorolt hatása vitathatatlan. Magas vitamintartalma mellett ásványi anyagokban is bővelkedik, gazdag foszforban, vasban, cinkben, kalciumban, káliumban, nátriumban, szelénben és magnéziumban is.

Érdekességek a tojásról
kép:pixabay.com

Mitől függ a tojás színe?

Sokak számára talán evidens lehet, másokban pedig lehetséges, hogy még fel sem merült a kérdés: mitől függ a tojás héjának és sárgájának a színe.

A tojás héjának színe nem meglepő módon magától a tyúktól függ. Általában a barna tollazatú tyúkok tojnak sötétebb héjú tojást, míg a fehér tollazatúak világosabb, olykor hófehér tojást tojnak. A tojássárgájának a színe az elfogyasztott takarmánytól függ, minél több kukoricát eszik egy tyúk, annál sárgább lesz.

Azoknak a csirkéknek, amelyek narancssárga pigmenteket tartalmazó takarmányt esznek (vagyis magasabb az élelemben a sárga-narancs karotinoidok aránya), sötétebb árnyalatú tojássárgájú tojásai lesznek.

Tojásról érdekességek
kép:pixabay.com

 

A csirkehűség és a kakasok

A baromfiudvar királyára nincs is mindig szükség. Tojáshoz nem is szükségeltetik a szíves közbenjárása, csak a kiscsirkékhez. A tyúkok kakas nélkül is tudnak tojást tojni, de ezekből a tojásokból nem kelnek ki kiscsibék.

Sőt, az is elmondható, hogy a tojó tyúkok nem hűséges típusok, s a magro.hu agrárhíreiben az olvasható, hogy egyszerre több hím közeledését is elfogadják, ám van egy egyedi és különleges tulajdonságuk: képesek a nem domináns kakas hímivarsejtjeit kilökni magukból egy-egy együttlét után. Így biztosítják azt, hogy génjeik csak a leginkább megfelelő egyed örökítő anyagával találkozzanak.

Tojás és tyúk
kép:pixabay.com

 

Számok a tojáson

A tojáson lévő számsor a vásárlók nagy többsége számára teljesen érthetetlen. Lássuk, mit is jelentenek ezek a tojásra nyomott számok.

A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet szabad tartás – 1, alternatív tartás -2, ketreces tartás – 3, ökológiai tartás – 4), majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében (HU). Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az állategészségügyi kerületsorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az állattartótelep sorszáma, s végül a /jel után az istállók száma.

Tojáson számok
kép: mbtt.hu

A tojás doboza néha megtévesztő lehet, mert magyar feliratozása (ez egyébként kötelező előírás) ellenére a benne lévő tojás lehet külföldi. Sok áruház saját nevét iratja a dobozra, ezt megteheti, de a tojás származását a rábélyegzett számsorból tudhatjuk meg. A tojás dobozán a csomagolóhely neve és száma kötelezően szerepel, de ez sem mindig azonos a tojás termelőjével.

Ebben az mbtt.hu oldalán mélyebben elmerülhetsz: https://mbtt.hu/erdekessegek

 

Tyúk a városban, saját tojás a konyhádban!

Én is azok közé tartozom, akik számára a csirketartás összefügg az idillikus, vidéki környezettel. Nagyszüleim tyúkjait, kakasait tisztes távolságból figyeltem gyerekként, és csak a frissen kikelt, csipogó csibéket merészeltem megsimogatni.

Egy humoros írást találtam a városi tyúktartásról a  gardenista.hu oldalán.  Nagyon tetszett, ha van kedved, olvasd el te is.

kiscsibe
kép:pixabay.com

 

Cikkeink hasonló témában:

Ízléses és ízletes tojásos ételek nem csak a húsvéti asztalra

Így kezdődött a húsvéti nyuszi története

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!