Ne ki, inkább feldobd a megunt ruhád!

-

Jó alternatíva lehet a telefon nyomkodása helyett

A kreativitás mindenkiben ott lakozik, és vágyik rá, hogy az öltözködésében valóban megmutassa magát. Ehhez nem kell új ruhákat vennünk, hanem újragondolhatjuk a meglévő, már megunt darabokat.

Bandula Arankával, a Create with Love” Recycled & Upcycled Fashion Workshop ” megálmodójával beszélgettünk.

A Zamárdiban, a Nagyon Balaton programsorozat keretében megrendezett SzabadSTRAND minifesztiválon órákon át zúgott a varrógép, lelkes gyerekek és kíváncsi felnőttek követték Aranka minden mozdulatát. Vajon mit lehet kihozni egy megunt ruhadarabból?

Aranka fő hivatása a táska és kiegészítő tervezés, ám évek óta foglalkozik újrahasznosítással. Hol és mikor kezdted?

– 24 éve varrok, ám Budapesten a Szimplakertben, a Szimpla Divat nevű programsorozat keretében vezettem be az érdeklődőket ebbe a kreatív műfajba, ez öt évig működött.  Az idén a második éve zúgott fel a varrógépem a Strandfesztiválon.

Bandula Aranka

Te mivel járulsz hozzá egy régi ruhadarab újjászületéséhez?

– A megunt ruhákat a legtöbbször kidobjuk, ahelyett, hogy elajándékoznánk vagy kidobnák. Én ahhoz, hogy ez ne így legyen, csak a kreatív eszközöket biztosítom, varrógép, szegecsek, indiai textilpecsételők. Mindenki hoz egy olyan ruhadarabot, amit már  nem használ, de egy kis átalakítással akár tovább viselheti.

Rengeteg színes, feldolgozható textilt láttam itt, ezeket mind te hoztad?

 – Mivel táskát tervezek, rengeteg külföldi anyaggal dolgozom. Londonból, Afrikából, Üzbegisztánból  szerzem be a  textileket, így elmondhatom, hogy izgalmas skálán mozgok. Szeretem a különleges dolgokat. Rengeteg marad meg a tervezés során, pl. Frida Kahló mintás darab, amit az egyik lány kreatívan a pólója oldalára varrt. Főleg pólókkal érkeznek a látogatók, és ezekből ajándékba is kaptunk. Egy kislány apukája olyanokat ajánlott fel, amiket ők nem tudtak használni. Egy balatoni vízimentő pedig egy zsák pólót adományozott nekünk.

Create with love2 Recycled & Upcycled Fashion Workshop

Mit szeretnek az emberek a legjobban átalakítani?

 – Volt, aki pólót hozott, más a farmerdzsekijét díszítette fel szegecsekkel. Az emberek meglátják a textilben az adott lehetőséget, lehet persze ötleteket adni, hogyan, gondolják újra az adott ruhadarabot. Akár egy ollóval is át lehet alakítani egy pólót szatyorrá. Egyrészt nem kell kidobni, ami az újrahasznosítás miatt fontos dolog.

Re csak ötleteket adsz vagy kivitelezed is őket, hisz a varrógép mögött ülsz?

– Mindkettőt! Ha valaki kitalál valamit, megbeszéljük, mennyire fog jól mutatni, technikailag hogy lehet megvalósítani, hogy lehet a szegecseket elhelyezni. Például valaki a feliratot a pólóján letakarta és szívecskékkel, saját magának vágta ki és én felvarrtam. Mindenki nagyon kreatív, jó ötletekkel érkeznek, és közösen összehozzuk a végeredményt. Ez nagy élmény.

Melyik korosztály a legaktívabb?

–  Mindenki bevonható, mindenkit lázba hoz, hisz egy teljesen új dolgot csinál. A Strandfesztiválon nem volt korhatár, és mivel párhuzamosan egy gyerekfoglalkozást is tartottak, ahonnan szép lassan hozzám is átszállingóztak a kicsit, majd elkezdtek varrni.  A 20 – 40-es korosztály is szívesen részt vesz. Tavaly az afrikai tematikájú anyagokat hoztam, azzal inkább a fiatalokat fogtam meg. Az idén volt egy visszatérő testvérpár, akik az 50 éves anyukájukat is elhozták, és ő is ugyanolyan lelkesen tervezgetett, mint a gyerekei.Bandula Aranka

Magadnak is át szoktad alakítani a ruhákat?

Már 15 évesen elkezdtem varrni, akkor a boltban megvett vadonatúj ruhákat egy kicsit átalakítottam. Most a pólódíszítés a kedvencem, rettentő sok lehetőséget rejt magában, hisz egy homogén felületet kell dekorálni akár zsebbel, vagy pomponokkal, amiket most hoztam. A póló ráadásul uniszex, amit azért szeretek, mert a férfiak is bevonatók.

A környezetedben ragadós a példád?

– Igen, a legjobb barátnőm gyereke már 10 éves kora óta bőszen alkot. Kiskorában, amikor átjöttek hozzám, nagyon  érdekelte, éppen mit készítek. Ennek az lett a vége, hogy saját varrógépet kapott. Az anyukája nagyon örül neki, mert nem a telefonját nyomkodja, és a tévét nézi, hanem inkább alkot.

Hol vagy megtalálható?

– A Facebookon a „Create with Love” eseménynek van oldala, ott mindig lehet látni, hol bukkanok fel. Eddig főleg nyáron működtem, de ősztől és iskolákban is szívesen szerveznék workshopokat.

Ha a hulladékból inkább bútorokat készítenél……..

Nyomtasd ki a városodat! Hulladékból csodás utcabútorok

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!