spot_imgspot_img
spot_img

Naptej-kalauz

-

Article Top Ad (AdSense)

A napfény UV sugarai hosszú távon káros hatást gyakorolnak bőrünk felületére és ez akár daganatos elváltozásokat is okozhat. Ezért fontos a megfelelő védelem. Nézzük, hogyan választhatjuk ki a bőrtípusunknak leginkább megfelelő naptejet!

Világos vagy sötét?

Elsősorban tisztában kell lennünk a bőrtípusunkkal. A hajunk, a szemünk és a bőrünk jellemzői által meghatározható, hogy mennyire vagyunk érzékenyek a napsugárzásra, illetve hogy mennyi ideig vagyunk védettek a leégéstől. A nagyon világos bőrhöz általában vörös vagy szőke haj, és szeplős bőr társul. Ez a típus nagyon érzékeny az UV sugarakra, és akár 10 perc napozás után is leéghet. Kicsivel több időt tölthetnek a napon a második kategóriába tartozók és a harmadik, negyedik típus már egészen hosszú ideig napozhat a leégés veszélye nélkül, ahogy az alábbi táblázatban is látható:

Forrás: Egészségőr

Naptej és SFP, UV-A, UV-B – Mik ezek?

A napvédők dobozán látható faktorszámot minden esetben SPF jelzéssel tüntetik fel, ami a Sun Protection Factor rövidítése. Minél világosabb a bőrünk, annál magasabb faktorszámú naptejet kell választanunk. Jelenleg 15 és 50 faktorszám közötti termékeket találhatunk a piacon. Mit is jelent ez pontosan? Ahhoz, hogy kiszámoljuk, mekkora faktorú naptejre van szükségünk, tudnunk kell, hogy mennyi időt tölthetünk a napon a leégés kockázata nélkül. Ezt a számot kell megszoroznunk a választott krém SPF számával. Például egy 3-as bőrtípusú ember körülbelül 20 percet tölthet a napon védelem nélkül, de ha előtte 15 faktoros naptejet használ, ez az idő akár 5 órányi biztonságos napozásra nőhet.

Az UV-A és UV-B két ultraibolya sugár, melyet a napfény bocsájt ki. Utóbbi felelős a leégésért, az UV-A sugárzás pedig a bőr idő előtti öregedését okozhatja. A két sugárzás együtt erősen rákkeltő hatású. Érdemes olyan terméket választanunk, amely mindkettő ellen védelmet nyújt. A faktorszám és a sugárzások kivédése mellett még hatékonyabb lehet a nap elleni védekezés, ha vízálló fajtát teszünk a kosárba. Ha így teszünk, az adott termék a vízben tartózkodva 40 percig biztosítja azt az SPF értéket, ami a csomagoláson szerepel.

Naptej, napolaj, spray – melyiket válasszam?

Krém, napolaj, naptej, sőt már spray és hab állagú verzió közül is válogathatunk. Ha fényes, pattanásra hajlamos, és zsíros bőrünk van, akkor kerüljük az olajos verziókat, mert jobban eltömíti a pórusainkat. Ilyen esetben a naptej vagy a hab állagú verzió ajánlott. Száraz bőrre bátran kenhetjük a napolajat is. A naptejnek a legkönnyebb a használata, mert gyorsan beszívódik a bőrbe és nem hagy foltot. Kifejezetten a szemek körüli területre és az ajkakra alakították ki a napvédő sticket. A spray kialakítású verzió használata könnyű, viszont nehéz egyenletesen eloszlatni a testünkön.

Fontos használati tippek

Nem elég akkor használnunk a naptejet, amikor már a strandra értünk. A szakemberek szerint fél órával napozás előtt be kell kenni magunkat, majd ezt kétóránként megismételni a hatékony védelem érdekében. Szintén alapszabály, hogy ha kijöttünk a vízből újra használnunk kell a naptejet. Az alapos, és minden testrészünkre kiterjedő védelmet csak úgy érthetjük el, ha minden esetben a teljes testet átkenjük. Ne hagyjuk ki a füleket és az ajkakat sem! A legjobb, ha nyáron 11:00 és 15:00 óra között kerüljük a közvetlen napfényt. Ha mégis a napozás mellett döntünk, viseljünk szalmakalapot vagy sapkát, és egy jó könnyvel tegyük élvezetesebbé a pihenést!

5 élménypark, ahová megéri elmenni a gyerekekkel

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!