spot_imgspot_img
spot_img

Napfény kontra szolárium: hogyan pótolható a D-vitamin?

-

Article Top Ad (AdSense)

A szoláriumba járás ma már életforma, amelyet egyre több réteg, köztük már a 60-as, 70-es és 80-as korosztály is felfedez.

Egy-két évtizede, amikor kevés információ és tapasztalat állt az emberek rendelkezésére, sokan a túlzott UV-sugárzásra és annak káros hatásaira koncentráltak, emiatt idegenkedtek a szolárium kipróbálásától, vagy fenntartásokkal vették igénybe azt. Ma azonban már ők is tudják, hogy a hatósági előírások betartásával, megfelelő napozási idő megválasztásával a szolárium biztonságosan használható.

A nyár véget értével újra felmerül a kérdés, hogy a mesterséges kémiai készítményeken, táplálékkiegészítőkön kívül, hogyan pótolható a D-vitamin hiánya. Habár a probléma ezen készítményekkel orvosolható, a legtermészetesebb megoldás az volna, ha a szervezet maga állítaná elő az optimális működéséhez elengedhetetlen vegyületet. Akár a napfény vagy a szoláriumozás generálta UVB-sugárzás által, amely köztudottan elősegíti a D-vitamin termelődését. Utóbbi szolgáltatás télen-nyáron, időjárástól függetlenül is elérhető. A hatósági előírások betartásával, megfelelő fertőtlenítéssel a szolárium szolgáltatás igénybevétele a jelenlegi járványhelyzet ellenére sem korlátozott, semmi nem állhatja útját a rendszeres barnulásnak.

Sokkhatás érheti a bőrt

Életünk legnagyobb részét a természettől eltávolodva, zárt épületekben töltjük. Szervezetünk ki van éhezve a fényre, és mint ismert, az UV-fény pozitív hatással van számos élettani folyamatra, kezdve a D-vitamin termeléstől az emberek hangulatának, közérzetének javításáig. A legjobb természetes UV-fény forrás a Nap, azonban a napozás során is körültekintően kell eljárni. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy az egész heti munka, bezártság után a hétvégét vagy a szabadságot kihasználva „kiszabadulnak” a természetbe és fehér bőrrel akár órákat töltenek el a napon, sokszor még a fényvédő készítmények használatáról is elfeledkezve.

„A bőr ilyen hirtelen és nagy mennyiségű UV dozírozáshoz nincs hozzászokva, ezért hirtelen egy olyan sokkhatás éri, amivel a pozitív élettani hatásokat nem sikerül elérni, ellenben komoly károsodás érheti a bőrt. Felmerül a bőrbetegségek kockázata, az idő előtti bőröregedés, ráncosodás, illetve a kiszáradás, repedezés lehetősége” – tudtuk meg Klein Pétertől, a piacon 25 éve jelen levő, 15 éve franchise rendszerben működő, KiwiSun alapítójától.

Hozzátette, hogy a szolárium használat ugyan nem tudja pótolni a szabadban töltött időt, a természetes napfényt, de ez egyben előnyt is jelent abból a szempontból, hogy egész évben, év- és napszaktól függetlenül ugyanaz az UV-fény dózis éri az egyenletes, ragyogó barnaságra vágyókat. A hatósági előírások szigorúan meghatározzák a szoláriumok által kibocsátott UV-fény maximális erősségét. Ezért bőrtípustól függően mindenki részére egyedi, biztonságos napozási idő alkalmazható, és amiatt sem kell aggódni, hogy nyoma marad a bikininek vagy a fürdőnadrágnak.

Biztonság és kényelem mindenekfelett

A KiwiSun a koronavírus miatti bizonytalanság időszakában még nagyobb hangsúlyt fektet vendégei kényelmére és biztonságára. Minden felületet fertőtlenítenek, beleértve a falakat és lényegében bármit, amivel a vendég érintkezhet. Számos szalonban az éjszakai, ózonos fertőtlenítést alkalmazzák, valamint gondoskodtak róla, hogy mindenhol legyen lehetőség érintésmentesen igénybe venni a szolgáltatásokat.

„Minden szalonban van kijelölt fekvő szolárium, amiben egy fóliát helyezünk a plexire, így egyáltalán nem érintkezik a vendég az amúgy tökéletesen fertőtlenített felülettel. Saját fóliára fekszenek, amit a használat után lecserélünk. Az álló gépekben nincs testérintkezés, csak a fogantyú megfogása lehetséges, továbbá a talpak érintkeznek a gép aljával. Aki viszont ezt sem szeretné, a recepción jelezheti, hogy a fóliázható szoláriumot szeretné használni.”

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!