spot_imgspot_img
spot_img

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

-

Article Top Ad (AdSense)

A ChatGPT 2022-es megjelenése óta a Google is igyekszik leküzdeni lemaradásait. A konkurencia népszerű chatbotjára válaszul első körben megjelent Bard, a Google csevegőbotja. Ezt később újragondolva Gemini névre kereszteltek – a nyelvi modell után – így jelenleg ez hajtja a Google mesterséges intelligencia szolgáltatásait. A múlt héten a vállalat éves I/O konferenciáján jött az újabb bejelentés, az AI Overview.

Furcsa válaszokat ad a Google mesterséges intelligenciája

Az AI Overview újdonsága abból adódik, hogy a Google első alkalommal csatlakoztatta a funkció keretein belül a Geminit a vállalat keresőmotorjához. Ezzel a lépéssel a vállalat célja az volt, hogy MI chatbotja képes legyen a bonyolultabb és specifikusabb kérdéseket megválaszolására. Hasonlóan az OpenAI ChatGPT-jéhez, ami már képes valós időben a szöveges mellett hang- és képalapú interakcióra. Akár  Scarlett Johansson hangján is.

A nagy debütálás azonban nem sült el túl jól. Az azóta eltelt egy hétben a Google MI-je számos téves információt és hibát generált. Például pizzakészítéshez ragasztót ajánlott paradicsomszósz helyett, illetve a kőevést is reklámozta.

A probléma forrása az lehet, hogy az AI Overview a nyelvi modell által generált állításokat kombinálja élő webes linkekből származó kivonatokkal és képekkel. Ugyanakkor a linkek valóságtartalmát nem tudja ellenőrizni.

Az AI Overview nevű funkcióban megjelenő hibás válaszok erősen aláásták a keresőmotor iránti bizalmat, amelyet ű több mint kétmilliárd ember használ.

A mostani blama erőteljesen hasonlít a Bard és a Gemini körüli kellemetlenségekre. Előbbi ugyanis konstans módon téves információkat osztott meg a világűrről, míg utóbbi, (amely képes képeket generálni és hangvezérelt digitális asszisztensként működni) épp csak arra nem hajlandó, hogy fehér bőrű embereket ábrázoló képeket generáljon, de a történelmi személyiségeket is pontatlanul ábrázolta. A cég piaci értéke ekkor 100 milliárd dollárral csökkent.

Szorul a hurok a Google nyakán

A Google a ChatGPT megjelenése óta iszonyatos présben van. A saját MI megoldásait övező bakikat pedig pontosan ezzel magyarázza. Lara Levin, a Google szóvivője az AI Overview pontatlanságát firtató kérdésekre azt mondta, hogy a tesztek során a lekérdezések „túlnyomó többsége” magas színvonalú, hiteles információkat eredményezett. A most felbukkanó hibák „ritka lekérdezésnek számítanak”, a Google pedig azon van, hogy a ritka lekérdezések is pontos eredménnyel záruljanak a jövőben.

Ettől függetlenül az X tele van az elégedetlen és csalódott felhasználók posztjaival, hol a mérgező pizzarecepről készült képernyőképeket, hol a vitamin helyett kőfogyasztásra buzdító párbeszédet, néhol pedig azok a tanácsok is visszaköszönnek, amelyek konyhai tisztításhoz mérges gázt képző anyagok összeöntését ajánlják. A történelem az AI Overview-n is kifogott, a keresési eredménye szerint Barack Obama volt az első muszlim elnök.

A Google gyorsan orvosolnia kell a hibát, ha nem akar még nagyobb arcvesztési hullámba kerülni. Még akkor is, ha a Google MI-modellje olyan képességet fejlesztett ki, amelyre nem számítottak.

Forrás: ICT Global

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!