Nagymamáink retro receptek karácsonyra

-

A nagyi recept mindig viszi a prímet, mert príma, család, szeretetet, és víg napok- mit ezzel megír ma.

Miért fontos a nagyi recept

Kipróbálhatjuk az összes receptet mit fellelünk, de a végén mindig megkeressük a szakadt füzetet, a hirtelen felkarcolt betűkkel írt cetliket. Az élet ízeit csakis az adja vissza igazán, ami emlékeket rejt, történeteket mesél és múltat jelenít meg a mában. Lehet bárki bármilyen jó konyhatündér, de ha nem tudja megalkotni fiatalsága ízeit, soha nem élheti meg a lelkében rejlő ünnep hangulatát. Bár sok esetben bosszankodással telnek a sütés percei, mégis mikor elkészül, tudjuk azt, hogy csak ez emel minket fel az ünnepre, csak ez az, amit tovább kell tennünk. Minden íz egy emlék, minden illat egy álom, s csak így lehetünk boldogan a számunkra tartogatott ünnepi valóságon.

Fotó: Pixabay Retró receptek

Miért vannak tradíciók karácsonykor

A karácsony, a meghitt hangulat, a készülődés izgalma mindenkit átjár ebben az időszakban. Az is része viszont a szokásainknak, hogy milyen ételeket készítünk ilyenkor. A recept fontos. Főleg a tradíciók és a családi szokások vezetik a háziasszonyok fakanalát, és határozzák meg, mi fog az asztalra kerülni. A szépen feldíszített karácsonyfán üveggömbök pompáznak, a megterített asztalon pedig a sütemények és egyéb nyalánkságok sorakoznak. Karácsonykor elkészített ételek nagy része tulajdonképpen népi hagyományokból marad, amit soha nem szabad elfelejteni. Elmaradhatatlan kellék a bejgli és a hal, ugyanakkor előtérbe kerülnek a jó kiadós ételek is.

Fotó: Pixabay

A legtöbb fogásnak nem csak a kulináris élmény miatt jutott szerep, hanem valamilyen jelentése is volt. A halnak az volt a lényege, hogy az adventi böjt november 15-étől december 24-éig tartott- és ez volt az az étel, amit megehettek. De ugyancsak jelentőséggel bíró a sertéshús is, mivel a jószág előre túr- és ezzel a következő évi bőséget szimbolizálja. A recept mindenhol más. A káposztát pedig főleg vidéken fogyasztották- a disznóvágások miatt. A bab, borsó, mák fogyasztása és a hal ficánkoló gyors haladása, illetve a pénzt szimbolizáló pikkelye- a gazdagabb eljövendő esztendőt jelenti. A pulyka fogyasztása nemrégiben honosodott meg nálunk, mint angolszász szokás, illetve az amerikai ünnepek kelléke. Az alma fogyasztása a család összetartozását, a mákos tészta pedig a jó házasságot jelentette. Ezek mellett számos népi hagyomány létezik- asztal terítésére is a halászok hálót helyeztek elé, volt, aki az asztal sarkaira pénzérmét tett, vagy olyan tárgyakat, ami a munkájával volt kapcsolatos, hogy bőség legyen a következő évben.

Fotó: Pixabay Pontykodás

Pontykodás

Az év vége és a karácsony izgalmakkal teli időszak. Az ünnepi menüben viszont az egyik legközkedveltebb fogás a rántott ponty, melyet szépen, patkó formában szokás a tányérra helyezni. A ponty recept is sokféle lehet. Ez már annyira megszokott, hogy azt hinné az ember, ennél egyszerűbb nincs is. Pedig az egész az előkészítésnél kezdődik! Ha túl vagyunk az előkészítésen, és megvannak a szeletek, vagy már eleve konyhakészen vesszük meg, még akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy nem rontjuk-e el.

Arra ügyeljünk, minél kevesebb zsír legyen a szeleteken, mert ettől van a köznyelvben használt pocsolyaíz, -szag a halon. Szóval, a patkókat mossuk le alaposan, szárítsuk meg kéztörlővel, sózzuk át és nem nagyon, csak módjával lapogassuk meg őket. Jöhet a panírozás a megszokott kombinációval: liszt, tojás és morzsa. Ne legyen túl vastag a bunda: a lisztbe megforgatjuk, majd lerázzuk; a tojásban átforgatjuk, meglapogatjuk, lecsöpögtetjük; a morzsába beforgatva megint csak meglapogatjuk, és lerázzuk a felesleget. Ez egy elég maszatolós munka, legyen nálunk kéztörlő.

Jöhet a sütés. Méretes serpenyőt használjunk, az kényelmesebb. 170 fokra előmelegített olajjal dolgozzunk. Óvatosan helyezzük az olajba a patkót, és szép aranybarnára süssük, természetesen megforgatjuk, így 3-4 perc alatt megsül. Egy jó tanács kezdőknek: ne szurkáljuk sütés közben, mert egyrészt lepotyog a panír, másrészt nem kell az a halunknak, hogy a zsiradék beleszívódjon. Ha kisült, papírtörlőre helyezzük, és már kész is van.

Fotó: Pixabay Karácsinyi sütemények

Habkarika

Hozzávalók 30 darabhoz: 4 tojás fehérje, só, 20 dkg porcukor, 5 dkg étkezési keményítő

Díszítés: 1 evőkanál cukor, színes cukorgyöngyök

Színezés: ételfesték, vagy céklalé, 10 dkg étcsokoládé

A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. Apránként 15 dkg porcukrot bele szitálunk, és 2-3 percig tovább verjük a habot. Akkor van kész, ha a habverőn megáll a hab. Az 5 dkg porcukrot és az 5 dkg étkezési keményítőt összekeverjük, majd ezt is bele szitáljuk a masszánkba. Az egészet lazán összedolgozzuk, majd a felét habzsákba szedjük. Veszünk egy sütőlapot, sütőpapírral béleljük, és a habzsákból gondosan karikákat kerekítünk a lapra, aztán megszórjuk cukorgyönggyel. A maradék masszát színezzük  ki valamivel. Utána ezt is habzsákba téve, ugyanúgy ahogy az előbb, karikákat készítünk a sütőlapra, majd megszórjuk kristálycukorral. Előmelegített (minimum 100 fokos) sütőbe tesszük, és 3 órán keresztül szikkasztjuk.

Közben a csokoládét megolvasztjuk és a tepsiben hagyott karikák közepére öntjük. Megvárjuk, míg megdermed- és már kész is van. Aki szeretné, még sütés közben, amíg még puha a hab, likat is szúrhat a karikákba, így később cérnát fűzhet bele és a karácsonyfa díszeként is használhatja – amíg le nem csenik róla.

Fotó: Pixabay Süssünk nagyival

Hólabda recept

A téli sütemények között az egyik legismertebb és leginkább a téli szezont képviseli a Hólabda névre hallgató házi finomság. Elkészítése roppant egyszerű, és nagyon illik az ünnepi asztal hangulatához. Egy zalai alapokon nyugvó édesség a karácsonyfa alá!

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 45 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 9 tojás, 2 kiskanál kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 3 dl tej, 10 dkg kókuszreszelék.

8 tojás sárgáját alaposan habosra verjük 35 dkg porcukorral, majd apránként hozzáadunk 7 evőkanál forró vizet, aztán az előre kimért kakaót, a sütőport, és kanalanként adagolva 25 dkg lisztet. Ezt jól összedolgozzuk, és a nyolc tojás keményre vert habját hozzáadjuk. Vajazott, lisztezett, két azonos nagyságú tepsibe elfelezzük, és óvatosan belesimítjuk. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, majd ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Töltelék: 10 dkg margarint 8 dkg porcukorral habosra keverjük. 5 dkg lisztet, 20 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot 1 db tojással simára keverjük. 3 dl tejjel gőz fölött besűrítjük, és ha kihűlt, hozzáadjuk a margarint.

A tésztát pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és megkenjük a krémmel, majd kettőt belőle összeragasztunk. A végére már csak annyi a dolgunk, hogy kókuszban megforgatjuk, majd szépen tálra helyezzük és felszolgáljuk.

Fotó: Pixabay

Kellemes ünnepeket!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Sütemény – remény avagy recept-túra

Receptek a könyv körül- Borsa Brown

 

Krausz Gábor – Családom és egyéb receptfajták

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!