spot_imgspot_img
spot_img

Műveljük kertjeinket! – Bukta Imre művészete Óbudán

-

Article Top Ad (AdSense)

Április végéig látogatható a kortárs magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású, nemzetközi viszonylatban is elismert mesterének kiállítása az óbudai Godot Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlat Bukta Imre születésének 70. évfordulója alkalmából jött létre, ahol a művész legújabb alkotásai tekinthetők meg.

Az Ipari forradalom óta tudjuk, hogy bár vonzó a nagyvárosi lét, az emberek többsége szívesen tér vissza a vidék idilljébe, hogy pihenjen és feltöltődjön. Híres írói nagyjaink számtalanszor írtak ódát a vidéki lét romantikájáról az elmúlt két évszázadban. És bár a magyar vidék azóta sokat változott, Bukta Imre kortárs művész nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy alkotásaival megmutassa a vidéki élet valódiságát és rejtett szépségeit.

Mesék a Kertek-alja utcából

A kiállítás egyik szekciója a művész szülőfalujának, a Heves megyei Mezőszemerének egy-egy ikonikus darabját mutatja be. Jellegzetes házak, falubeli életképek, és ikonikus festett vaskapuk várják a látogatókat. A kiállított képek mellett tárgyak is találhatóak, mint például egy valódi mezőszemerei paraszti házból származó fa étkezőasztal. Az asztalt körbe járva más és más látószögből élvezhetjük a település jellegzetes vonásait. A szekció mellett egy video szobában pedig más emberek benyomásait és perspektíváit is megismerhetjük azokról a helyszínekről és tárgyakról, amelyeket Bukta Imre rekonstruált képeivel.

Mezőszemerei kertkapu (Fotó: A szerző saját képe)

A Jegyenyefa tragédiája

A fa nemcsak a nyugati, hanem a keleti világ művészetében is fontos motívum. Gulyás Gábor kurátor elmesélte nekünk, hogy a jegenye Magyarországon évszázadokig meghatározó őshonos fafajta volt nem csak az Alföldön, hanem a városokban is. Kiváló raklapok készültek belőle, azonban az Európai Unió által meghatározott szabvány ezt eltörölte, ma már nem dolgozzák fel. A városokból gyakorlatilag teljesen eltűnt ez a fajta fa. A művész számára ez személyes tragédia is. A kiállításnak meghatározó témája a jegenyefa, melyet többféle nézőpontból is tanulmányozhatnak a látogatók. A leglátványosabb a fűrészekből épült fainstalláció, melynek autólámpák fényei adnak földöntúli hangulatot.

A kiállítás kurátorai (Fotó: a szerző saját képe)

Dolgos hétköznapok és szakralitás

A Műveljük kertjeinket c. kiállításon nem csak festmények, hanem különböző statikus és mechanikus installációkat is megcsodálhatunk. A búzacséplő gép működés közben szétszórja a szemeket, melyek eredménye nem más, mint különböző szavak vagy kifejezések, mint például a „jaj, istenem.” Ezek az installációk egymással is össze vannak kötve, mint például a fűrészgép, melynek forgácsai Sarlós Nagyboldogasszony szobrának adnak földöntúli, szakrális megnyilvánulást, ahogy apró pelyhekként körbe ölelik a Szűzanyát.

Mária-szobor (Fotó: a szerző saját képe)

Okoskapa, avagy haladjunk a korral

A modern kütyük közül biztosan mindenki hallott már az I-phone (ejtsd: ájfón) elnevezésű készülékről. Bukta Imre ennek mintájára alkotta meg legújabb mechanikai készülékét, az ún. I-kapát, melyhez letölthető szoftver is készült. Letöltés után a felhasználó pedig képes távolról vezérelve utasítani a kerti szerszámot használót, hogy milyen intenzitással, mennyi idő alatt végezze el a kert kapálását. Igazán nem mondhatjuk, hogy a művész ne tartana lépést a modern világgal, sem pedig, hogy hiányozna belőle a humorérzék.

Szülinapi buli (Fotó: a szerző saját képe)

Az Idő sajnos mindenki számára véges. A mezőszemerei mester is tudja ezt, ezért a kiállításon fontos helyet foglal el az öregség, a nyugdíjas évek és annak megélése. A tárlaton bekukkanthatunk egy ízig-vérig mezőszemerei nyugdíjas klubba, ahol a művész tiszteletére rendezett „Imi 70” elnevezésű rendezvénybe csöppenünk. A viaszbábú nénik és bácsik ma már modern kütyüket, okos telefonokat és tabletet nézegetnek, miközben a falakon Bukta Imre gyerekkori fotói adnak meglepő kontrasztot. A háttérben pedig egy műdal hallható, mely a mai napig nagyon népszerű Mezőszemerén.

Az otthon melege

Az otthon nem csak egy hely, ahol ismerős tárgyak és arcok vesznek körül minket, hanem létezik egy szellemisége, amelynek segítségével átélhetjük magát az érzést. Tíz évvel ezelőtt Bukta Imre a Műcsarnokban rendezett kiállításával ellentétben most nem a vidéki házak ablakán leshetünk be, milyen élet zajlik odabent, hanem belülről tekinthetünk ki az udvarokra, utcákra. Miközben a sparhelen rotyog a leves, a függönyt elhúzva kinézhetünk a kertben játszó gyerekekre, vagy láthatjuk, amint a kutya kergeti a csirkéket odakint.

Szoba belső (Fotó: a szerző saját képe)

Ez a tárlat olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy mit jelent ma a vidékhez és a természethez való viszonyunk, miképpen mennek veszendőbe a korábban fontos értékek (a család, a szeretet, a teremtő munka) miből fakadnak az otthon megtalálásának nehézségei, és hogy hogyan nézhetünk szembe az elmúlással.

A kiállítás megtekinthető 2023. április 30-ig a Budapest III. kerületében található Godot Kortárs Művészeti Intézetben.

További információ: https://www.godot.hu/post/bukta-imre-muveljuk-kertjeinket 

Már megveheted a belépődet a Madame Tussauds kiállításra

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!