Mustár mustra. Érdekességek a mustárról

-

Sokan nem tudják, de a mustár ősi, különleges növény mely csodákra is képes. Amit még nem tudtál róla, itt elolvashatod.

A mustár története

Messziről jött, és már az ókorban is használták. A Görögök és a Rómaiak is termesztették és fogyasztották. A mustár szó a rómaiaktól származik, a 4-5. századból vannak az első feljegyzések, amikben említik. Akkoriban leginkább szőlőlével keverték a mustármagokat, és mivel kissé csípőssé tette az italt, mustum ardensnek, az-az csípős lének hívták. Rengeteg ételhez használták ízesítésre, mivel rendkívül erőteljes de különleges aromájával, ki tudta egészíteni az étkezés élményét. Nem is véletlen, hogy Európában úgy terjedt el, hogy a római légiók vitték magukkal az egész akkori birodalom területére. Közép-Európába I. Károly frank császár „közvetítésével” jutott el a 8. században. Franciaországban az eredeti szőlőlét ecettel helyettesítették ez volt a dijoni mustár megszületése, Angliában pedig, lisztel fahéjjal kevert változatát, csemegeként fogyasztották.

mustármező
Fotó: Pixabay Mustármező a láthatáron

Mi a mustárt

A mustár a káposztafélék családjába tartozik. Két növénynemzetségbe tartoznak, a Sinapis és a Brassica nemzetségekbe. Mindkét nemzetség a káposztafélék családjába tartozik. A Sinapis nemzetségből a fehér mustárt, a Brassica nemzetségből a fekete mustárt termesztik. Leginkább a magjukért termesztjük őket, amiből aztán a jól ismert asztali fűszer készül. A megtört és olajtól mentes mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és ízlés, tesznek. Természetesen számos receptúra áll a rendelkezésre a mustár elkészítésére, ami teljesen változó a világ különböző részein. Ez az oka annak, hogy egyes fajtái csípősek, mások édeskések, homogének, vagy éppen aromásak.

mustárvirág
Fotó: Pixabay Mustárvirág világa

A mustár termesztése

A legnagyobb és legkiterjedtebb mustárültetvények a legutolsó adatok szerint Nepálban, Kanadában és Oroszországban találhatók. Ettől függetlenül jelentős a Francia termőterület is. Hazánkban is jelentős az ipari mustármagtermesztés, leginkább az ország ÉNY-i részn jellemző, (Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, megye) és DK-i (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna megye). Jelentős növényünk lehetne mivel hazánk éghajlati fekvése révén, szinte mindenhol alkalmas lenne a termesztésre. Érdekessége hogy, nagyon jó gyomelnyomó hatású növény illetve zöldtrágyaként is előszeretettel alkalmazzák.

mustármagok
Fotó: Pixabay Mustármagok

A magőrleménye a mustárliszt remekül használható a hús- és tejiparban, sütőiparban pedig a termékek kiszáradásának késleltetésére használható. Az őrlemény vizet és zsírt köt meg, ez által csökkenteni tudja az avasodást.

Érdekesség a mustárról

Az osztrák Mautner Markhof cég volt az első, aki 1841-ben 2. világháború után elkezdte üveg helyett tubusba tölteni a mustárt.

​A mustár gyógyhatásai a szervezetre

A fehér mustár magját, a népi gyógyászatban rendszeresen használták. Amolyan mindenes, házigyógyszer volt. Az érelmeszesedéstől kezdve, a magas vérnyomásig, az anyagcserezavaroktól, az epe és májbántalmakon át, az emésztési problémákig alkalmazták. Általában kúraszerű alkalmazása volt jellemző. Népi megfigyelésen alapuló javaslat szerint, magból naponta 3 x 1 kávéskanállal fogyasszunk. A nélkül nyeljük le, hogy szétrágnánk. Hatását akkor fejti ki, ha kúraszerűen alkalmazzuk. 4-6 hétig.

mustárok a polcon
Fotó: A mustárnak rengeteg változata ismert.

Megfázás enyhítése

A megfázás tüneteire, külsőleg kenőcsként érdemes alkalmazni. A mustármagot szétzúzva, vízzel és egy kis liszttel, összekeverjük. A kész emulziót, mellkasra kenve, javulni fog a vérkeringés, és az eldugult orr járatai kitisztulnak.

Vérkeringés javítása mustárral

Remekül alkalmazható, a vérkeringés helyreállítására. Egy-egy helyi kezeléssel újra felpezsdíthetjük a zsibbadó, végtagjainkat. Ugyancsak összetört megőrölt mustármagot keverjünk el forrásban lévő vízzel, és sűrítsük. Az így kapott „gélt” helyezzük fel a kezelni kívánt felületre. Mivel a kiszárad tőle a bőr, lehetőség szerint, ne legyen fent 1-2 percnél tovább.

Növeli az étvágyat

Mivel a mustár, alapvetően serkentőleg hat a nyálkahártyára és az emésztőrendszerre, érdemes használni egy-egy kis kanállal étkezés elött. Ezért van az, hogy a gasztronómiában sokszor használják előételekhez.

Szépíti a bőrt

Ugyancsak vérkeringés serkentő hatása miatt, főzete alkalmazható pakolás gyanánt. Jó pattanásos, kiütésekkel teli bőrfelületek kezelésére, sőt még bőrkiütések, enyhítésére is alkalmas.

Izom és ízületi fájdalmakra

Nem csak a bőrre van jótékony hatása a mustármagból készített, emulziónak. Borogatásként alkalmazva, a vérkeringés serkentő hatása miatt, a nép gyógyászatban, izom és ízületi fájdalmak csökkentésére használták. Megfigyelések szerint a mustármagos lábfürdő alkalmazása, fejfáját, és lázat csillapít.

mustár és pizza
Fotó: Pixabay Remek kiegészítője az ételeknek

Forrás: wikipédia, házipatika,

Fotó: Pixabay

Fenséges rakott zöldségek az ősz ízeivel

Ettél már tücsköt? TÜCSÖK ÉS BOGÁR- a fenntartható élelmezés megoldása.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!