spot_imgspot_img
spot_img

Morbid túrák

-

Article Top Ad (AdSense)

Te piknikeznél egy temetőben? Esetleg egy városnéző séta még belefér? És egy kis kocogás?

A mi kultúrkörünkben tiszteletteljes távolságtartással állunk hozzá a temetőkhöz és leginkább morbidnak tartjuk, ha valaki túl sok időt szeretne itt tölteni, főleg ha még csak nem is sírokat látogat. Elég azonban Bécsig utazni, hogy kifejezetten természetesen kezelt közterületnek tűnjenek a sírkertek.

Bécs

Az osztrák fővárosban összesen 46 temető található, közülük leghíresebb a Zentralfriedhof, a Bécsi Központi Temető.

Az itt nyugvó hírességek, mint Ludwig van Beethoven vagy Schubert mellett a hely szecessziós stílusa is vonzza a nem a kegyeletüket leróni kívánó látogatókat.

Bécsi Központi Temető
Bécsi Központi Temető
A 2,5 négyzetkilométeren elterülő óriási

sírkertben sokan kijárnak sétálni, itt töltik a kávészünetüket, de madármegfigyelők, állatbolondok és sportolók is felkeresik.

Utóbbiakra gondolva a városvezetés tavaly két futópályát jelölt ki a területen, melyeket természetesen futóversennyel avattak fel. A kevésbé fittek körbe is biciklizhetik a parkot: a „Smarter Together” városi rehabilitációs projekt keretén belül pedig elektromos kerékpárkölcsönző állomást is kialakítottak az egyik bejáratnál.
Schubert síremléke
Schubert síremléke
Aki a gyaloglás mellett dönt, annak egy okostelefonos alkalmazással letölthető audio guide segít eligazodni a közel 300 ezer sír között. A 96 perces múzeumi túra 40 ismeretterjesztő és érdekes fejezetből áll, bemutatja a hely történelmi és építészeti sokszínűségét, illetve a Temetkezési Múzeum tárlatát.

A temető 145 éves múltjával nemcsak történelmileg kiemelkedő, hanem építészeti emlékei, növény- és állatvilága is sok érdekességet tartogat.

Egyesült Államok

Az amerikai temetők régen a közparkok szerepét látták el.

Az eleinte a város központjában álló, templomokat körülvevő temetők helyett alakították ki a városon kívüli, inkább virágoskertre hasonlító külön temetőket. Ezekbe pedig az egész család elkirándult, gyakran itt, a szabadban ebédeltek, piknikeztek.

Azokban az időkben, amikor a járványok és különféle betegségek, valamint a magas gyermekhalandóság miatt a családok több tagot is elvesztettek, ez a piknikezés az egyik formája volt annak, hogy mégis együtt lehessenek a rokonok.

A feljegyzések szerint nem volt ritka, hogy születésnapokat, családi ünnepeket vagy a hálaadást itt köszöntsék, együtt az elhunytakkal.

Ennek a hátulütője az volt, ahogy arról a helyi sajtó is beszámolt, hogy a sírkerteket teleszemetelték a kirándulók. A temetői piknikek az 1920-as években kezdtek kimenni a divatból, amikor a közegészségügyi viszonyok miatt csökkent a halálozások száma, és egyre több közparkot nyitottak meg, ahol kényelmesebben lehetett eltölteni az időt.

Budapest

A Fiumei úti sírkert a magyar főváros egyik legkiemeltebb sírkertje, ahová nem lehet szabadon bejárni, de különböző témák szerinti vezetett sétákra és biciklitúrákra van lehetőség. A sírkert a 19. század közepén nyílt meg köztemetőként, majd hamarosan az ország legrangosabb kegyeleti helyévé vált.
Kossuth Mauzóleum
Kossuth Mauzóleum
Olyan kiemelkedő történelmi alakok nyugszanak itt, mint Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos, vagy művészek, mint Ady, Jókai, Arany, Erkel, Blaha Lujza,

József Attila vagy Faludy, Jancsó és Kertész Imre, Móricz, de itt nyugszik Kisfaludy Károly vagy Kosztolányi Dezső és Mednyánszky László festőművész is.

A sírkertben külön parcellát kaptak a művészek, a jakobinusok, az 1848-as és 1956-os forradalmak hősei, és hatalmas mauzóleum emlékeztet a pártállami idők halottkultuszára is. Emellett a síremlékek jelentős része művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása. A gazdag növény- és állatvilágáról is ismert, arborétumnak is beillő nagy temetőkert 56 hektáron terül el.
Jókai mauzóleum
Jókai mauzóleum
A Farkasréti temető a legnagyobb Budán, és itt nyugszik a legtöbb híres halott. Egyes becslések szerint 8-10 ezer fő, vagyis annyi, mint a Fiumei úti temetőben és a kolozsvári Házsongárdiban együttvéve. A Farkasréti temető 1894. április 1-jén nyílt meg és vált tudósok, sportolók, politikusok, művészek nyughelyévé.
Gobbi Hilda sírja
Gobbi Hilda sírja
Itt található Bartók Béla, Kodály Zoltán, Csinszka, Bajor Gizi, Fedák Sári, Gobbi Hilda, Latabár Kálmán, Páger Antal, Tolnay Klári vagy Tóth Árpád síremléke, de itt van Janikovszky Éva, a híres gyerekkönyvek írójának a sírhelye és Pilinszky János költő írja is.

A híres sírok felkutatása korántsem egyszerű, mivel vegyesen temették el a civileket és a hírességeket, és mivel használható térkép nincs, ezért ajánlott részt venni az ingyenes temetősétán.

A teljes cikk a BCOOL Magazin frissen megjelent, októberi számában olvasható!

Ha tetszett a cikk kattints ezekre a halloween-es cikkekre is!

4 jósnő a múltból, akinek regényes élete volt

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!