spot_imgspot_img
spot_img

54 éves lenne Molnár Csilla szépségkirálynő

-

Article Top Ad (AdSense)

A tragikus sorsú Molnár Csilla Andrea, az 1985-ös Magyarország Szépe nevű szépségverseny királynője 54 évvel ezelőtt, 1969. január 20-án született.

A fonyódi diáklány tragikus sorsára a mai napig nagyon sokan emlékeznek, hisz 35 évvel ezelőtt mindenkit megdöbbentett, hogy 17 évesen öngyilkos lett. Apja szívgyógyszeréből 24 pirulát vett be, és amikor tudatosult benne, hogy mit tett, könyörgött az édesanyjának – aki nem akarta elhinni  – hogy mentse meg, de nem tudtak rajta segíteni. Késve hívták az orvost, majd két mentőkocsi is érkezett, aztán  elindultak vele Siófokra, hiába. Egy pár sorsos búcsúlevelet hagyott maga után. A megyei napilap, a Somogyi Néplap, nem is számolt be másnap a tragédiáról, a többi újság is eldugva hozta le a halálát.

Molnár Csilla Andrea – iskolapadból a  rivaldafénybe

 A fonyódi tanulólány alig 16 évesen jelentkezett az ötven év szünet után újból megrendezett Miss Hungary szépségversenyre. Vendéglátós édesapja, Molnár István nem támogatta, hogy elinduljon, mintha érezte volna, hogy ez a kör nem egy vidéki lánynak való. Édesanyja nem tulajdonított különösebb jelentőséget az ügynek, játéknak tekintette és engedte Csillát. A szépségverseny budapesti Kongresszusi Központban megrendezett döntőjén messze a legmagasabb pontszámmal nyerte el  Csilla a Magyarország Szépe címet.

„A verseny után, amikor Csilla már nyert, s láttam rajta, hogy örül, teljesen összeomlottam, nem tudtam elképzelni, hogy mi lesz, az apja mit szól hozzá, mivel jár ez az egész. Fölmentem a színpadra, mert a közönségből sokan mentek gratulálni és a barátnőm, a Toldy Mária, a volt énekesnő mondta, hogy menjek én is, úgy illene. Fölmentem, s mondták, hogy ami bort kapott a lányom, vigyem be az öltözőbe, mert a Csillát ki kell menteni ebből a tömegből. Bevittem és háromnegyed óra hosszat álltam ott, s a Csilla nem jött. Kimentem és senki nem tudott semmit a lányomról. Képzelheti, egy anya mit érez ilyenkor. Mindenre gondoltam, hogy történt vele valami, elrabolták, megölték, mit tudom én, és később derült ki, hogy otthagyták egyedül a kongresszusi központban, mindenki elment, végül a tizenhat éves lányomat egy idegen vitte el szívességből a szállására.” (Molnár Istvánné nyilatkozata, Vas Népe, 1986. augusztus 29.)

Molnár Csilla Andrea és a siker

A közönségdíjat biztosító Centrum Áruházak képviselője -az édesapa elmondása szerint – 50 ezer forintot kínált lányának a kongresszusi központ egyik hátsó raktárában, hogy legyen az áruház háziasszonya, s vállaljon reklám- és modell feladatokat. Nem fogadták el, mert nem voltak meg a pontos részletek, és nem tudták összeegyeztetni Csilla iskolai tanulmányaival. Végül magántanulóként folytatta a tanulást, hisz iskolába sem tudott járni a sok felkérés miatt, szinte mindig a fővárosban tartózkodott.  Akarata ellenére szippantotta be a szépségipar és sodorta a halálba. Szülei később hátborzongató történeteket meséltek azokról az eseményekről, melyek a kétségbeesett tettéhez vezettek.

„Váratlanul jött ez az egész. Nem is tudom igazán megemészteni azóta se. Akárhová megyek, akármit csinálok, én már nem Molnár Csilla vagyok, hanem A Szépségkirálynő. Elvárják tőlem, hogy minden percben azt a formát nyújtsam, olyan szép és üde legyek, mint akkor ott, a kifutón. Nem megy. Idegileg, lelkileg teljesen kikészültem. Néha már azt mondom: elég a telefonokból, levelekből, ajánlatokból – abbahagyom, nem csinálom tovább. De a következő percben tudom: úgysem lehet. Kaptam az élettől egy szerepet, és ennek meg kell felelnem”

Élete teljesen megváltozott, ám túl sok komoly feladata nem volt a győzelem után. Hatalmas volt a média nyomása rajta, amihez nem volt hozzászokva. Pocskondiázták, nem létező, pikáns ügyekbe keverték. A családja állítása szerint menedzsere, Szalma László villogott vele az éjszakában különböző rendezvényeken. Mivel komolyabb feladatokra, nem kérték fel azt tervezte, hogy visszamegy a gimnáziumba, és nappali tagozaton folytatja a tanulmányait.

A képen a következők lehetnek: 3 ember, túra/szabadtéri

Molnár Csilla Andrea a Miss Európa szépségversenyen a harmadik lett

Csilla 1986 február végén ismét megmérettette külsejét, a Miss Európa szépségversenyen 3. helyezést ért el. Soha nem derült ki, hogy vajon miért csupán harmadik helyre került a maximális pontszámával, Csillának sem mondták meg soha. Több verzió létezik: az egyik, hogy a szervezők nem akarták, hogy egy szocialista ország szépe legyen megválasztva Európa szépének.

„Hát igen, én is úgy képzeltem ezt az életet, hogy ez csupa fény és pompa, de azt hiszem, most, hogy belekerültem ez nem olyan egyszerű és nagyon sok olyan dolog van, amit az ember kívülállóként nem is gondolna, hogy milyen munkákat vállal magára az ember. És azt hiszem, hogy még most sem tudtam igazából felfogni, hogy lényegében ez milyen nagy teher lesz a számomra. Szabályosan, amikor bementem a suliba, már a sírás kerülgetett, hogy itt kell hagynom az osztályt. Már olyan értelemben, hogy magántanuló leszek. Nagyon büszkék rám, de nem éreztetik velem, hogy én most egy szépségkirálynő lettem. Ezzel a címmel azt hiszem, hogy véget ért a gyerekkorom és teljesen felnőttként kell viselkednem. Ezt úgy értem, hogy én nem lehetek ugyanaz, amilyen voltam, én nem mehetek úgy az utcán, ahogy eddig, mert mindenki engem figyel, hogy hogy viselkedem, és nem tudok egy jóízűt nevetni a lányokkal. Lényegében én megmaradtam ami vagyok, csak azt hiszem, hogy jobban oda kell figyelnem a környezetemre…”(Dér András-Hartai László: Szépleányok c. dokumentumfilm)

A szépségkirálynő furcsa szerelme

Halála előtt egy nála több mint húsz évvel idősebb férfival járt együtt. Futács Károly 40 éves volt akkor, és egy menő étterem és szórakozóhely, a fonyódi Gyöngyhalász tulajdonosa. Csilla apjának is vendéglátós vállalkozása volt a nyolcvanas években, így nemcsak a korkülönbség miatt nézte volna rossz szemmel az egyre mélyülő szerelmi kapcsolatot. A Múlt-Kor című tévéműsorban, a tragédia előtti napokról Futács Károly azt mesélte, hogy Csilla halála előtti nap valaki megmondhatta Csilla édesapjának, hogy viszonyuk van, mert egy közös ismerős meglátta őt a Gyöngyhalászban. Csilla aznap bevásárolni ment, majd utána beugrott szerelméhez is, akivel hosszan beszélgettek arról, hogy hogyan rendezhetnék úgy a kapcsolatukat, hogy azt az édesapja is elfogadja. Azzal váltak el, hogy hazamegy és “elrendezi a dolgokat”, legyen bármi is a következménye. Megbeszélték azt is, hogy másnap elmennek Korda György koncertjére, de soha többet nem látták egymást.

Csilla a következő hónapokban az 1986-os szépségverseny selejtezőin és elődöntőin zsűritag volt, ám a versenyt a középdöntőnél, tragikus halála miatt leállították. 1986 július 10-én kora délután, otthonában halálos adag gyógyszert vett be. Július 16-án Kaposváron, a Keleti temetőben helyezték örök nyugalomra, és szinte kiürült a város a temetés napján, aki tehette elment Kaposvárra a szertartásra, többezres tömeg volt.

Fonyód városa 2017-ben úgy döntött, hogy a felújított Kripta villában egy kiállítást rendez be a fiatalon meghalt Molnár Csilla Andrea emlékére. A tragikus sorsú fonyódi diáklány fotóit és személyes tárgyait mutatják be.

Forrás: molnarcsilla.hu

Homonyik Sándor az Álmodj királylány című számban emlékezett meg róla.

Fotó:FB/Udvardi Szilvia

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!