spot_imgspot_img
spot_img

Modernizált klasszikusok, újragondolt magyar remekművek-Kötelezők másképp

-

Article Top Ad (AdSense)

A magyar irodalom csodálatos klasszikusai közt sok olyan van, ami nem igazán érinti meg a fiatalokat abban az életkorban, amikor tanulniuk kell. Most olyan ötletes, kreatív kiadványokat, köteteteket mutatunk, amelyek közelebb hozzák a magyar irodalom jeles alakjait és műveiket azokhoz is, akik nem lelkesednek a kötelezőkért.

 

Lackfi János: Száll a kakukk a fészre

A képzelet képtelen játéka Lackfi János kötetének tartalma. A humor remek eszköz arra, hogy szerethetőbbé váljanak a tankönyvszagú alakok és művek. Lackfi azzal játszik el, hogy vajon milyen posztok születhettek volna, ha van Facebook Jézus idejében, vagy a reformáció korában, vagy a francia forradalom alatt…
Vannak a könyvben képzelt párbeszédek is, melyekben a magyar költészet jeles alakjai a zord valósággal szembesülnek: Petőfi például a Nemzeti dal soraival biztatja egy honfitársát, aki ezt zaklatásnak veszi; Léda pedig egy kicsivel több aktivitást várna el a dölyfös, egocentrikus Adytól a Héja-nász az avaron verse helyett.

Lackfi János könyve
Lackfi János: Száll a kakukk a fészre

A Helikon Kiadó honlapján itt éred el a könyvet, ha megtetszett: https://helikon.libricsoport.hu

 

Lehetnék bárki – Kortárs és kortalan versek

A sajátos stílusú illusztrációkkal teli kötetben fiatal kortárs szerzők művei és közismert magyar klasszikusok kerültek egymás mellé.

A ciklusok a fiatal olvasók számára legfontosabb témákat járják körbe. Az elsőben a gyerekkor és a család, a másodikban a fiatalkori identitás versei olvashatók, aztán jönnek a szerelmes versek, majd az egzisztenciális kérdésre, a létbe vetettség állapotaira reflektáló költemények, ezeket táj- és városversek követik, végül pedig az évszakok ciklus alkotásai nyomán szembesülhetünk azzal, hogy az évszakok toposzából kiindulva hányféle útra térhet egy vers.

Izgalmas, hogy korszaktól függetlenül mennyire hasonlóak az emberi problémák, dilemmák, fájdalmak és félelmek.

Tényleg érdekes, ahogy Nemes Nagy Ágnes, Ady Endre, Vörösmarty Mihály, vagy akár Berzsenyi Dániel ismert költeményei mellett ott szerepelnek azoknak a fiataloknak a versei, akik a 21. században élnek, szocializálódnak, éreznek.

Verseskötet
Lehetnék bárki

Itt szerezheted be a Pagony Kiadó honlapján a könyvet, ha megtetszett: www.pagony.hu

Mivel nagyon posztmodern az ötlet, így a kötetnek Instagram oldala is van, ahova sok értékes tartalom kerül fel : https://www.instagram.com/lehetnekbarki/

 

Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Ha Leonardo da Vincinek van kódja (A Da Vinci-kód) miért ne lehetne a János vitéznek is? Bár jellegében és megcélzott korosztályát tekintve ez egy egészen más könyv, de a címéből is sejthető, hogy izgalmakban gazdag nyomozás is lesz a műben. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9—12 éveseknek szóló, olvasmányos könyvek kerültek, amelyek abszolút lendületesek és maiak.

Petőfi Sándor János vitéz című művében ­ismeretlen, új szereplő jelenik meg: egy zömök testalkatú, barna ­szemű, szemüveges, rövid hajú fiú. Pont egy ilyen srác tűnt el egy iskolai könyvtárból…

A János vitéz-kód
A János vitéz-kód

A könyvet itt szerezheted be a Pagony Kiadó honlapján: https://www.pagony.hu/

 

A Himnusz képregényben

Egy másik cikkünkben már megmutattuk az eletbenmaradnanak oldalt, ahol Kölcsey Ferenc Himnuszának képregényes feldolgozását láthatjuk. Most ebbe a válogatásunkba is helyet kapott, mert nagyon ötletes. A képregény az eredeti kézirat szövegezése alapján készült.

Kölcsey ferenc Himnusz képregény
kép: https://eletbenmaradnanak.hu/comics/kolcsey-ferenc-himnusz/

 

Cikkeink hasonló témában, amiket Neked ajánlunk:

Híres írónk, aki hűtlenséget hazudott feleségének, hogy később újra elvehesse

5+1 vagány divatkiegészítő a magyar kultúra rajongóinak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!