spot_imgspot_img
spot_img

Kultúra a kanapédra! – Mivel töltöd az estét, most, hogy végre van időd?

-

Article Top Ad (AdSense)

Szerdától mindenkinek haza kell érnie este nyolcra, így legalább harmincnapnyi elütnivaló esténk lett. De ez nem azt jelenti, hogy rosszul is kell éreznünk magunkat, sőt, végre találhatunk időt olyasmire, amit régóta halogattunk!

Kanapészínház

Most végre lenne időd színházba járni, de nem lehet? Valójában a jogszabály szerint a színház a nézők nélkül működhet, vagyis a darabok online közvetítésére van lehetőség.

A saját kanapédról élvezheted az előadást, nem kell kiöltözni és nem fog átgyalogolni a lábadon a sor közepén ülő késő pár

és nem kell meghallgatnod a mögötted ülők kommentárjait sem.

Madách Színház

elindította a SzínpadON elnevezésű online felületét. Az idei évad új bemutatóit már elsősorban a virtuális térbe helyezték át! A műsorfolyam a Madách Dekameron nevet viseli. A márciusi tapasztalatok alapján a teátrum felkészült arra, hogy állandó online jelenlétet alakítson ki. Ezzel nem titkolt

célja olyan új nézőket is megszólítani, akik korábban nem jutottak el az előadásokra

például azért, mert nem a fővárosban laknak, ritkábban jutnak színházba, vagy esetleg Magyarország határain kívül élnek.

Az előadás-sorozat különlegessége, hogy valós időben kerül sugárzásra, csak akkor tekinthető meg, nem visszanézhető. Az előadásokra a Madách Színház oldalán lehet jegyet váltani.

 

e-Színház

Hasonló kezdeményezés az e-színház platform, melyet az Alapítvány a Magyar Színházakért fejlesztett és hozott létre a színházi szakma bevonása mellett.

Az Alapítvány az e-színház létrehozásával segít a színházszerető közönségnek, hogy korlátok nélkül élvezhesse az előadásokat a világ minden táján, másrészről bevételekhez juttatja a színházakat és az alkotókat.

Az oldalon lehetőség van jegyet váltani élő előadásokra. Ilyen például a Padlás majdnem jubileumi előadása vagy Mácsai Örkény-estje, az Azt meséld el, Pista! amire szinte lehetetlen bejutni, így érdemes rá lecsapni. Ebben az esetben a sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címre megküldik az előadás linkjét, amelyre kattintva megtekinthető lesz az élő közvetítés. A link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért nem küldhető tovább másnak.

Az e-színház vetít online premiereket – felvételről és rögzített előadásokat is megtekinthetünk az oldalon. Ha eddig nem sikerült megnézni a Hedda Gablert, A mizantrópot vagy nőNYUGAT-ot, itt az alkalom!

SzínházTv

Több színház összefogásából született a SzínházTv, amelynek háziasszonya Kovács Patrícia. A színésznő csütörtökönként kulisszatitkokkal, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket a darab előtt és a szünetben.

A szintén novembertől induló platform élőben streamel havi négy alkalommal.

A repertoárt a Jurányi Ház, a Centrál Színház, a Játékszín és a Katona József Színház, illetve az Orlai Produkciós Iroda előadásai adják. Az előadásokat hat kamerával, 4K Ultra HD minőségben rögzítik, és a „premier” után 24 órán keresztül lesznek elérhetőek.

Textúra Stream

A Szépművészeti Múzeum egyik különleges csemegéjét jelentik a Textúra-estek, amikor az irodalmi élet jeles alakjai alkotnak a múzeum gyűjteményének egy-egy műtárgyának kapcsán. Majd néhány alkalommal az éjszakai múzeumban neves színművészek előadásában megnézheti a közönség ezeket a minielőadásokat.

Idén hatodik alkalommal költözik az összművészeti előadássorozat a múzeum termeibe és most először a virtuális térbe. 2020. november 20-tól hely- és időkorlát nélkül mindenki számára elérhetőek az előadások.

Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók bőrébe bújva kerülnek bemutatásra az irodalmi alkotások és a múzeum műtárgyai.

Az előadásokon egyrészt betekintést nyerhetünk az intézményben dolgozók mindennapjaiba, másrészt megismerhetjük személyes történeteiket és gondolataikat.

A program célja, hogy a képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra ráirányítsák a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század hazai közönsége számára.

Az este során találkozhatunk a gazdag fantáziával bíró takarítóval, a sikeres, de magánéleti problémákkal küzdő projektvezetővel, a filozofikus gondolkodású teremőrrel, részt vehetünk egy múzeumpedagógus tárlatvezetésén, aki saját veszteségeit éli újra egy festmény láttán. A műtárgytechnikus a nőkkel való kapcsolatát osztja meg a szerelem istenével, a restaurátor szájából megszólalnak egy festmény gondolatai. Részesei lehetünk a híres luxemburgi performanszművész projektjének és szemtanúi lehetünk annak is, ahogy a biztonsági őr éjszakai ügyelete alatt átéli saját félelmeit és küzdelmeit.

Az egész estét keretbe foglalja a Textúra várva várt „megnyitója”, ahol a luxemburgi performanszművész felfedi, hogy mit üzen számunkra a művészet múzsája.

Írók/képzőművészeti alkotások/színészek:

Háy János: Találkozás Erósszal
Műalkotás: Erósz torzója, Kr. u. 1. század második fele
Előadja: Szabó Zoltán

Balla Zsófia: Szakállas férfi portréja
Műalkotás: Szakállas férfi mellszobra
Előadja: Tasnádi Bence

Harag Anita: Back to Cairo
Műalkotás: Ízisz siratószobra
Előadja: Péterfy Bori

Terék Anna: Zuhanás
Műalkotás: Szász szobrász: a freibergi dóm ún. Aranykapuja (Freibergi kapu)
Előadja: Vizi Dávid

Berta Ádám: Múzsa vagyok
Műalkotás: Michele Pannonio: Thalia múzsa (1456–1457)
Előadja: Czakó Julianna

Szécsi Noémi: A vég és a kezdet
Műalkotás: Girolamo Macchietti: Mária gyermekével és Szent Annával
Előadja: Jordán Adél

Lövétei Lázár László: Majomszózat
Műalkotás: Id. Jan Brueghel: Paradicsomi táj bűnbeeséssel
Előadja: Keresztes Tamás

Száraz Miklós György: Spielenberg rózsája
Műalkotás: Szepességi festő: Spillenberger Sámuel lőcsei orvos arcképe
Előadja: Dankó István

Régen minden jobb volt? – Retró

A mostani bizonytalan időkben kifejezetten üdítően hat valami olyan, amit már kívülről ismerünk. Egy olyan világ, ahol semmi baj nem érhet minket, mert nemcsak hogy a tévében van, de még évtizedekkel ezelőtt is, mikor még híre-hamva sem volt járványnak, karanténnak, gazdasági megingásnak és minden hozadékának. Szerencsére a különféle csatornák műsora kifogyhatatlan talaja az efféle eszképizmusnak. Bármikor fejest ugorhatunk a Jóbarátok, a Columbo vagy a Csengetett, Mylord végtelenítve ismételt epizódjaiba.

Csengetett, Mylord?

A tévés detektívek, mint a szivarozó, ballonkabátos hadnagy, akinek kalandjait már a nagymamám is nézte, a kontroll illúzióját biztosítják.

Hiszen bármi is történjék, Poirot, Miss Marple, Columbo vagy valamelyik kollégájuk uralja a helyzetet, átlátja a mesterkedéseket és diadalmaskodik az epizód végén. Jól átlátható keretek, logikus ok-okozat és egy mindentudó mesélő, egy társ, aki végig a markában tartja a gyeplőt. Szemben a világban uralkodó káosszal és kiszámíthatatlan járvánnyal.

https://bcoolmagazin.hu/online-eloadasokkal-jelentkezik-a-kulteatrum/

Így lesz edzőterem a nappaliból – Ingyen edzhetünk a kijárási tilalom idején az iGym-nél

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!