spot_imgspot_img
spot_img

Mítoszok a napozásról – oszlassuk el a tévhiteket

-

Article Top Ad (AdSense)

Tudjuk, a barnaság csábító ereje túlságosan is nagy, és még mindig nehezen állunk ellen a nyári napsugarak csalogatásának. Rengeteg nyomós oka van annak, miért szeretünk a napon lenni, érezzük, hogy a mértékletes, szabálykövető napozás megnöveli a szerotoninszintünket, D-vitamint termel, ami jót tesz csontjainknak, fogainknak, bőrünknek, hajunknak és a körmeinknek is. Azonban itt az ideje, hogy újragondoljuk, mi hogyan napozunk, mélyítsük tudásunkat és raktározzuk el mélyen Károlyfi Edit, az AVON Szépségszakértőjének tippjeit a biztonságos napcsókolta színért és oszlassuk el a napozást körüllengő tévhiteket, még a szezon beindulása előtt. 

Mítosz: Ha már egyszer lebarnultam, nem éghetek le újra.

Igazság: Akkor is leéghetünk, ha már lebarnultunk. Vegyük figyelembe, hogy a napozó termékeknek általában legalább 20 percre van szükségük hatásuk kifejtéséhez, így fontos, hogy már ennyi idővel a napozás előtt alkalmazzuk őket, majd nagyjából másfél óránként vagy izzadás és vizes tevékenység esetén ismételjük meg a felvitelt. Nemcsak a mikor, de a hogyan kérdésre is válaszolva, a naptej felvitelekor gyakran elkerülheti a figyelmünket a fül, a hajtő, a szemöldök és a szem környéke. Ezek a részek nagyon érzékenyek, így védelmükre különösen figyeljünk, ráadásul a vízben a visszaverődő napfény miatt még könnyebben leéghetünk, így labdázás, frizbizés vagy akárcsak matracon napozás közben is óvjuk fokozottan bőrünket. 

Tipp: Kenekedjünk időben és alaposan!

Fotó: Envato Elements

Mítosz: Sötétebb a bőröm, ezért nem égek le és barnító olajat használok.

Igazság: A nap ugyanúgy károsíthatja a sötétebb bőrtípusú emberek bőrét is, azonban ők könnyebben és hamarabb barnulhatnak, tovább tarthatják meg a csokibarna színüket. A megfelelő naptej kiválasztásához legyünk tisztában bőrtípusunkkal, de egy 50 faktoros fényvédővel sosem lőhetünk mellé. Az Avon Szépségszakértő kedvence, az Avon Care Sun+ Vízálló és hidratáló, napvédő krém arcra és testre SPF 50-nel, amely kítűnő választás a strandra. Vannak ugyan olajpermetek SPF-fel, de általában nagyon kis mennyiségben tartalmaznak fényvédőt, ezért javasoljuk, hogy először kenjük fel a barnítóolajat, majd, amikor a bőrünk felszívta, jöhet a naptej. 

Tipp: Ismerjük bőrtípusunkat!

Mítosz: Napközben az árnyékban töltöm az időt, így nem éghetek le. 

Igazság: Igaz, hogy a bőrünknek nagyobb esélye van barnulásra a csúcsidőben – 10 és 16 óra között, azonban a bőrgyógyászok egybehangzóan megegyeznek abban, hogy a napozás alapvetően ebben az időszakban nem ajánlatos, hiszen az UV sugárzás egész nap aktív. Ugyanakkor az árnyék csak 50% -ban véd, és a napsütés áthatol a ruhánkon is. Ne egy alkalommal akarjunk lebarnulni, hanem napozzunk újra és újra, így szebb és tartósabb lesz a barnaságunk. 

Tipp: Figyeljünk az időbeosztásra!

Fotó: Envato Elements

Mítosz: Pár héttel azelőtt, hogy nyaralni mennénk, elmegyek a szoláriumba, hogy felkészítsem a bőrömet az intenzív napozásra.

Igazság: Bőrünket semmi nem készítheti fel jobban a napsugarakra, mint a fényvédő termékek, azonban a D-vitamin és bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, mint például a sárgarépa, a brokkoli, a spenót vagy a paradicsom, illetve néhány trópusi gyümölcs, segíthet, hogy gyorsabban és tartósabban barnuljunk. Így, ha korábban lassabban is barnultunk, rendszeres fogyasztásuk és a mértékletes napozás mellett nem kell sokat várnunk a bronzos ragyogásra. 

Tipp: Fogyasszunk béta karotin tartalmú ételeket!

A nyár elképzelhetetlen napozás nélkül, ami akár barátunk is lehet, ha okosan és megfontoltan élvezzük hatásait, megismerjük és be is tartjuk a szakértő a szabályait, tippjeit, tájékozódunk, és elhessegetjük a fenti mítoszokat.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!