Mit üzen nekünk Anne Frank?

-

A Hol van Anne Frank? című animációs film a híressé vált zsidó lány naplója köré szervezett történetet mutat be. A film a közeli jövőben játszódik Amszterdamban, ahol az Anne Frank Házban megelevenedik Kitty, Anne képzeletbeli barátnője, akihez a naplójának bejegyzéseit írta. A megkapó képi világú, fiataloknak szóló történet az egymás segítésének fontosságáról, a kirekesztés és megkülönböztetés elleni küzdelemről mesél.

 

Egy világhírűvé vált napló

Anneliese Marie „Anne” Frank zsidó származású német lány, akit „Anne Frank naplója” címmel kiadott, a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. 1929-ben született Frankfurtban, Németországban. Hitler hatalomra kerülése után a zsidóüldözés elől menekült családjával Amszterdamba. Az eleven fantáziájú, okos kislány a tizenharmadik születésnapja alkalmából kapta a naplót, amelybe érzéseit, családja és barátai történetét örökítette meg. Leírta a bujkálásukat is. (25 hónapon át, 1944. augusztus 1-ig bujkáltak az apa cégének egyik hátsó épületében.) Anne Frank híres írónő szeretett volna lenni. Naplóját is azért írta, hogy későbbi könyvéhez megörökítse a vele történteket.  A napló azonban nem egy regény alapja lett, hanem a nácizmus szörnyűségének a mementója, egyfajta szimbólum is.

Anne és testvére, Margot 1945 tavaszán tífuszjárványban vesztették életüket a bergen-baseni koncentrációs táborban. A napló a család egyetlen életben maradt tagjának, Anne édesapjának, Otto Franknak köszönhetően került több nyelven is publikálásra. Meg kell jegyezni, hogy az apa által kiadott első napló nem tekinthető teljesnek, mivel kivett belőle egyes részleteket, például amiben Anne a szüleit, édesanyját szidta, de halála után (1980) a teljes napló kiadásra került.

Anne Frank film
Hol van Anne Frank? film plakátja

 

Kultúrák találkozása, múlt és jelen kapcsolata

A Hol van Anne Frank? animációs film napjaink társadalmi jelenségeit is bemutatja, miközben megelevenedik a zsidó lány élete és képzelt barátnője, Kitty is. Egy tanároknak szóló filmklubban láthattam ezt a mély és tartalmas beszélgetések alapjául szolgáló filmet. Egy kérdésekben gazdag, tartalmas, nagyon színes, feladatokkal teli oktatási segédletet is kaptunk, hogy a diákokkal a lehető legmélyrehatóbban fel tudjuk dolgozni a filmben látott eseményeket, sztereotípiákat, történelmi múltat és emlékezetet.

Ari Folman egyedi látványvilágú animációja egyszerre történelmi dráma, kalandfilm, szerelmesfilm és társadalomkritika.

A film a közeli jövőben játszódik Amszterdamban, ahol az Anne Frank Házban megelevenedik Kitty, Anne képzeletbeli barátnője, akihez a naplójának bejegyzéseit írta. Kitty nem tudja, hogy mi történt Annéval, ezért a keresésére indul. Kalandokkal teli útján végig vele van a napló. Kitty mozgalmas felfedező útja során felfedi Anne és családja történetét, megtalálja Anne és nővére sírját. A fiktív szereplőből a történetben valóságos személlyé váló Kitty megismeri a szerelem érzését is. Megannyi súlyos és aktuális társadalmi problémával is szembesül.

A nagyközönség április 21-től láthatja a mozikban.

Forgalmazó: Cirko Film

A film ajánlóját itt nézheted meg szinkronosan és feliratosan is:

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!