spot_imgspot_img
spot_img

Mit üzen a maszkod a külvilágnak?

-

Article Top Ad (AdSense)

A koronavírus-járvány kezdete óta alapkellékké váltak a maszkok, az arcot és az orrot eltakaró viselet pedig az elmúlt hónapokban divatcikké nőtte ki magát. Tavasszal sok olyan cég is maszkokat kezdett gyártani, akik korábban mással foglalkoztak – így tett az egyik legnagyobb múltú magyar zászlóüzem is. Míg az általuk készített zászlók eddig királyi paloták díszei voltak, ma maszkjaik segítik a vírus elleni védekezést több tízezer ember arcán. Tapasztalataik szerint egyre nagyobb az igény a mintázott, egyedi maszkokra is, mert ez is legalább annyit elárulhat rólunk, mint bármely más ruhadarabunk.

Egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a közterületeken mindenki maszkban közlekedjen Magyarországon, de az egykor még utópisztikusnak hitt világ mára valósággá vált. A koronavírus-járvány terjedésének lelassítása érdekében az élet legtöbb területén kötelező a maszk viselete, az egyik legfontosabb védőeszköz pedig az idő előrehaladtával divatcikk is lett egyben.

A Poliform zászlógyártó a járvány kezdetén magától értetődőnek vette, hogy az akkor még hiánycikknek számító maszkok készítéséhez csatlakozzon, erre ugyanis a békeidőben megszokott megrendelésszámok mellett is volt kapacitásuk, gépekben és emberi erőforrásban mérve egyaránt.

Papp János, az egyik legnagyobb múltú magyar zászlóüzem ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, hogy elsőként a Pest megyei Kóka önkormányzatának, óvodájának és körzeti orvosainak gyártottak le többszázas nagyságrendben maszkokat jótékony céllal, majd nem sokkal később egy partnerük megkeresésére kezdték el nagyobb volumenben a gyártást.

„A járványhelyzetre senki nem volt felkészülve, ezért a maszk is hiánycikké vált. Kötelességünknek éreztük, hogy lehetőségeinkhez képest próbáljunk javítani a helyzeten, ezért egy ügyfelünkkel együttműködve azonnal meg is kezdtük a munkát. Azóta több tízezer maszkot juttattunk már el az emberekhez” – mondta a zászlószakértő.

Feliratos, karácsonyi mintás, smiley-s maszkok

Mint fogalmazott, képzett szakembereik, varrónőik és korszerű gépeik lehetőséget teremtettek arra, hogy zökkenőmentesen átálljanak a maszkok gyártására is. A nehézséget inkább az okozta, hogy közben a zászlókra vonatkozó megrendeléseiket is teljesíteniük kellett, de megfelelő munkaszervezéssel ehhez is sikerült alkalmazkodniuk.

Tavaszhoz képest jelentős változás, hogy hatalmas a keresletnövekedés az egyedi, saját készítésű maszkokra.

„A piaci igényeket figyelembe véve zajlik a gyártás. Rengeteg megkeresést kapunk cégektől, akik a logójukkal ellátott maszkokat szeretnének, de a digitális textilnyomó gépeink segítségével akár a grafikusunk által kitalált figurákat, akár a megrendelők elképzelését is rá tudjuk nyomtatni a klasszikus téglalap alakú és a középen varrott, közismerten csőrös  maszkokra is” – értékelt Papp János.

Emellett arról is beszélt, hogy a kicsik körében nagyon népszerűek a különböző gyerekmintás, színes maszkok, míg a felnőttek is inkább azokat a fazonokat keresik már, melyek kifejezik a stílusukat, legyen az egy terepmintás, egy feliratos, egy smiley-s vagy egy humoros jelképpel ellátott maszk. Sőt, az ünnepek közeledtével egyre többen vásárolnak karácsonyi mintás védőeszközöket is, melyek nagy választékban kaphatóak náluk is.

A több évtizedes múlttal büszkélkedő Poliform az egyetlen zászlós cég Magyarországon, amelynek egy minőségi terméke minden magyarországi polgármesteri hivatalban megtalálható, ők készítették ugyanis 2000-ben a Millenniumi Emlékzászlót. Emellett a cég nevéhez fűződik a felújított Kossuth téren felvont 4×8 méteres magyar zászló, de a svéd, a dán és a norvég királyi palotán is az ő zászlóik díszelegtek több, mint két évtizedig.

Papp János

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!