spot_imgspot_img
spot_img

Minket is boldogabbá tesz a karácsonyi adakozás

-

Article Top Ad (AdSense)

Jobb adni mint kapni! – tartja a közmondás és nem véletlenül. Tanulmányok kimutatták, hogy mások megsegítése minket is boldogabbá tesz. Az pedig senkinek nem lesz újdonság, hogy az ünnepek közeledése megsokszorozza az adakozási hajlandóságot. Ennek legfőbb oka az ünnepeket körbefonó szeretet-család-ajándék idealisztikus háromszöge, illetve az év végi számvetés. Karácsonykor egész egyszerűen fokozódik bennünk a segíteni akarás vágya.

Miért?

A jelenségnek szimpla biológiai okai vannak. Bár mi adunk a másik félnek jótékonykodás címszóval, az agyunk megjutalmaz minket a proszociális (azaz másokat segítő) tettekért. És hogyan? Elsősorban jobb és értékesebb embernek érezzük magunkat utána, ezáltal növeli az önbizalmat. Az adományozás előhívja a szociálisan érzékeny felünket is, ami által fejlődik személyiségünkben az önzetlenség és az empátia képessége. Kijelenthető tehát, hogy emberileg legalább ugyanannyit vissza is kapunk a filantróp viselkedéssel, mint amennyit mi adunk.

Fotó: iStock

Érdekes adat, hogy a felmérések szerint az karitatív hajlam nem feltétlenül a pénztárcánk függvénye, inkább a nevelés befolyásolja. Aki gyerekkorától látja a szüleit adakozni, vagy már egészen kicsiként ő is átéli az ebből adódó örömöt, később nagyobb valószínűséggel ismétli meg ezt a jó szokást. A fizikai és a mentális egészségünk is sokat köszönhet a humánus viselkedésnek.

AZ ADAKOZÁS Oldja a stresszt, erősíti az önbecsülést és még az immunrendszerünknek is segít. A másokkal való kapcsolat, mások támogatása ugyanis oxytocint, azaz boldogsághormont szabadít fel, ami segít a stressz fizikai reakcióinak csökkentésében – mondja Fedor Mariann, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének pszichológusa.

Várják a segítséged

Ennek fényében nézzünk szét a gardóbban, a pincében, vagy a tárolóban, lehet hogy számunkra totálisan felesleges dolgokra bukkanunk, ami másnak viszont kincset ér majd. Már egy kis aprósággal is óriási örömet okozhatunk valakinek. Szedjük össze a gyerekek egyszer használt majd elfeledett babáit és kinőtt ruháit, vagy lehetőségeinkhez igazodva adományozzunk valamilyen összeget egy számunkra fontos célért küzdő alapítványnak. A jótékonykodás mindig dupla öröm: az adományozott megkap valamit, amire szüksége van, adakozóként pedig nem marad el a jó érzés, hogy ha csak kicsit is, de jobbá tettük a világot.

Alább összegyűjtöttünk néhány szervezetet, akik Karácsony előtt emberfeletti munkával megszervezték a gyűjtéseket, és ezt követően el is juttatják az adományokat a rászorulóknak.

1. Cipősdoboz akció

A Baptista Szeretetszolgálat és a Liliput Játékvilág népszerű kezdeményezése az ország egyik legismertebb karácsonyi adománygyűjtő akciói közé tartozik. Idén november 4. és december 20. között, az ország 203 pontján várták a kis dobozokat, amiket mi magunk pakolhattunk tele az általunk kiválasztott ajándékokkal. Olyan hírességek álltak a kezdeményezés mellé mint Radics Gigi, Mező Misi, vagy a Margaret Island zenekar. Természetesen 21. századhoz méltóan az online térben is működött az adakozás egyszerű bankkártyás fizetéssel, ha valakinek nincs ideje bíbelődni a csomagolással. Példátlan összefogást generál minden évben a Cipősdoboz akció és minden bizonnyal szebbé varázsolja sok-sok rászoruló kisgyermek karácsonyát

Fotó: Minap.hu

 

2. Mosolymanók

A cipősdoboz akció junior kiadását immár ötödik alkalommal szervezték meg. Az Emmi Köznevelésért Felelős Államtitkársága támogatásával létrejött jótékonysági akció keretében kisiskolás gyerekek lepik meg rászoruló társaikat. 2020-ban több, mint 26 ezer ajándékcsomag gyűlt össze és idén a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családok támogatását célozták meg a szervezők: a PontVelem Okos Program, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a GLS Hungary. A diákok az általuk már nem használt, de jó állapotú vagy új játékaikat rakták egy dobozba, becsomagolják, majd ráírják, milyen nemű és korú társuknak küldik azt. Az adományokat csak be kellett vinniük az iskolába, onnan pedig a GLS Hungary már intézi az elszállítást  a Magyar Máltai Szeretetszolgálat raktáraiba. A karitatív szervezet pedig – ügyelve a  járványügyi előírásokra – még karácsony előtt eljuttatja az ajándékokat a rászoruló gyerekeknek. Az akció segítségével számtalan nehéz helyzetbe került család fellélegezhet, és már a kisebbeket is jótékonykodásra edukálhatjuk.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

3. MikulásGyár az Auchanban

2020-ban első alkalommal csatlakozott az Auchan Magyarország a nagy múltra visszatekintő MikulásGyár karácsonyi akcióhoz. A vállalat idén országszerte, mind a 24 áruházában kihelyezett egy gyűjtőpontot, ahová bárki elvihette adományait. Zsolnai Endre, a MikulásGyár tulajdonos-főszervezője a gyűjtés kezdete előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a pandémia és annak gazdasági hatásai miatt a rászoruló családoknak most leginkább tartós élelmiszerre, tisztálkodási illetve fertőtlenítőszerekre van szükségük. Az akciót is ezek szerint szervezték meg, használt felajánlásokat a járvány miatt biztonsági okokból nem fogadtak.

A Mikulásgyár és a Magyar Posta évek óta partnerként teszik szebbé számos nélkülöző karácsonyát. Lehetőség nyílt arra, hogy az is adományozhasson, aki nem tudja személyesen elvinni ajándékát a MikulásGyárba vagy a többi gyűjtőpont valamelyikére. Az ország legtöbb postáján évek óta ingyen feladhatók az adományok lezárt dobozokban, csak annyit kell ráírni a küldeményekre, hogy “MIKULÁSGYÁR”. A Magyar Vöröskereszt pedig a budapesti és vidéki gyűjtőpontokon biztosítja az önkénteseket évek óta, s gondoskodik arról, hogy a legjobb helyekre kerüljenek a karácsonyi adományok. A hazánkban 139 éve működő humanitárius szervezet óriási feladatot lát el azzal, hogy önkéntes hálózatát az adventi időszakban is hadrendbe állítja és majd’ egy hónapon keresztül veszi át és kezeli a felajánlásokat.

„visszaemlékezni egy korábbi jótékonyságunkra is alkalmas a hangulat javítására. Adni nemcsak jobb tehát, mint kapni (illetve, mint saját magunknak adni), de egyike azon kevés módszereknek, mellyel tartósan boldoggá tehetjük magunkat.” – Mindset

Források: Marie Claire, 7köznapi, Mindset Pszichológia, Semmelweis Egyetem oldala

250 tonna élelmiszert gyűjtöttek rászoruló családoknak

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!