spot_imgspot_img
spot_img

Mindfulness a munkahelyen, hogy jobban érezd magad

-

Article Top Ad (AdSense)

Mivel nagy valószínűség szerint több időt töltesz munkatársaiddal, mint barátaiddal és a családtagjaiddal, nagyon is számít, hogyan érzed magad a munkahelyeden, és ez nagy hatással van az egészségedre és a jóllétedre. 

A mindfulness tudatosság. Azáltal, hogy felismered és feldolgozod az érzelmeidet, sokkal jobban tudsz a feladatodra koncentrálni, jobban tudsz kapcsolódni hozzá és ezáltal minden képességeddel a legjobban tudod elvégezni a munkádat. Ellentétben a közvélekedéssel a multitasking nincs jó hatással a munkádra. Az agyunk úgy van kitalálva, hogy egyszerre csak egy feladatra tud jól összpontosítani, ha pedig egyszerre többre kell koncentrálnia, az stresszessé és feszültté tehet, amely egészségedre is káros hatással van.

Hogyan koncentrálj egyszerre egy dologra?

Túl könnyű ugrálni az egyes feladatok között, de így csak azt éred el, hogy egyik sem kap elég figyelmet. Ezáltal egyre idegesebb leszel, pedig sok módja van annak, hogy javíts a koncentrációdon:

Fotó: unsplash.com
  • Vezess egy naplót és oszd be a feladatokat: nézd meg, hogy mennyi időt töltesz egy-egy feladattal, nézz utána, hogy vajon tényleg azt az egy dolgot csináltad csak, vagy csapongtál.
  • Jegyezd fel, amikor csak egy feladatra összepontosítottál és vizsgáld meg, hogyan érezted magad közben. Könnyen szokássá válhat, ha emlékezteted magad az előnyeire.
  • Hasonlót a hasonlóval: különíts el egy blokkot az e-mailek, üzenetek megválaszolására, a visszahívásokra, vagy más hasonló feladatokra.
  • Minimalizáld a zavaró tényezőket: Ha egy feladatra szeretnél összpontosítani, sokkal könnyebb dolgod lesz, ha minél kevesebb dolog tudja elvonni a figyelmedet, vagyis némitsd le a telefonodat és kapcsold ki az egyéb zavaró tényezőket.

Hogyan legyél fejben is jelen a megbeszéléseken?

Először is, ne vidd magaddal a telefonodat és a laptopodat. Tiszteld a kollégáidat és engedd meg magadnak, hogy figyelj arra, amit mondanak. Ha kósza magánéleti vagy otthoni dolgokkal kapcsolatos gondolatok férkőznek is a fejedbe, tudatosítsd őket, majd távolítsd el a fejedből ezeket. Talán több erőfeszítéssel jár tényleg ott lenni egy tárgyaláson és maximálisan odafigyelni, de így viszont megspórolhatod azt az elvesztegetett időt, amit idáig azzal töltöttél, hogy felgöngyölítsd a szálakat és minden infót utólag begyűjts. Ha kell minél többször emlékeztesd magad erre.

Hogyan legyenek jobban a munkahelyi kapcsolataid?

A kommunikáció elengedhetetlen a jól működő és erős emberi kapcsolatokhoz. Hallgasd meg a munkatársaidat, beszélgess velük. Az empátia és az egymásra való odafigyelés erősíti a kötődést, a jobb hangulat jó hatással lesz mindenkire és jobb munkahelyi légkört eredményez.

Fotó: unsplash.com

Hogyan küzd meg a hátfájással és az ülő életmóddal?

Aki íróasztal mellett dolgozik lényegesen gyakrabban küzd mozgásszervi problémákkal, mert testünket nem úgy tervezték, hogy hosszú órákon keresztül „ülve legyen”. Akár hátradőlve, akár előrehajolva dolgozol, hatalmas terhelést kap a gerincoszlopod alsó része, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy megfelelően tartsd. Ha kényelmetlen az ülés, forgasd a csípődet előre, hátra, oldalra és akkor is használj lábtámaszt, ha lábad nem ér le a földre, mert ezáltal kevesebb terhet pakolsz a hátadra. A vállak görnyedése egy idő után fájdalmat okozhat a válladban vagy a csuklódban, ezért időnként nyújtózz egyet úgy, hogy két tenyeredet összerakod a mellkasod előtt, mintha imádkoznál, majd a könyöködet nyisd ki és csukd be néhányszor. A nyaki fájdalom elkerüléséhez tartsd egyenesen a fejedet, majd told lassan előre az álladat, amennyire csak tudod, aztán lassan húzd visssza. Ha pedig merevnek vagy feszültnek érzed magad, akkor a hátad mögött kulcsold össze a két kezedet, told előre a mellkasodat, emeld fel az álladat és tartsd ki körülbelül 30, de minimum 10 másodpercig.

Függetlenül attól, hogy hol dolgozol, a mindfulness vagyis az éber jelenlét segít összpontosítani, javítja a mentális egészségedet és segítségével a benned lévő feszültséget is csökkentheted.

Jó munkát!

További cikkeket és érdekes olvasnivalót itt találsz:

Női politikusok a nagyvilágból, akikre érdemes odafigyelni

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!