Mindent a leghatékonyabb víztisztítási módszerről – Az ozmózisról

-

A vízről szóló cikksorozatunk következő részében a tiszta ivóvíz előállításának leghatékonyabb eszközét mutatjuk be. Jelenleg az ozmózisos víztisztítási rendszer tudja a legtöbb káros anyagot eltávolítani, ezzel egészséges és tiszta ivóvizet teremteni számunkra. 

Mi az a fordított ozmózis?

A fordított ozmózisos rendszer egy féligáteresztő membránon keresztül távolítja el a szennyeződéseket a vízből.  Nyomás hatására a féligáteresztő membrán a tiszta vizet átereszti, de az oldott sókat és az egyéb kémiai szennyeződéseket visszatartja. A membrán apró szűrökkel rendelkezik, amelyek blokkolják a szennyeződéseket, de lehetővé teszik a vízmolekulák átáramlását. Ezzel az eljárásból nyerhetünk például sós, tengeri vízből is fogyasztásra alkalmas ivóvizet.

Nő vízzel
A víztisztítás hatékony módja – Fordított ozmózissal tisztává tehetjük a vizet | Fotó: Envato Elements

Víztisztítás ozmózissal – Hogyan működik?

Minden rendszerben megtalálható elő- és utószűrő is a membránon kívül. Az előszűrővel általában eltávolításra kerül a klór és az üledék – már ebben a szakaszban megszabadulhatunk egy nagy adag szennyeződéstől, például a portól vagy rozsdától is. Ezt követően kerül be a víz a már sokszor említett féligáteresztő membránba. Itt történik a munka nagy része, a rendszer minden olyan vegyületet eltávolit, ami rossz ízt vagy szagot adna a víznek. Miután a víz átfolyik ezen a részen, elérkezik az utószűrőhöz, aminek célja, hogy fényesítse és állagában is megfelelővé tegye az ivóvizünket.  

Mit távolít el pontosan az ozmózisos rendszer? Víztisztítás okosan

Eltávolítja az oldott szilárd anyagok csaknem 98%-át! Minden ozmózisos víztisztítás rendszer üledék és szénszűrést is végrehajt a lehető legtisztább eredmény érdekében.  Egészen pontosan a szénszűrők eltávolítják a klórt, a rossz ízeket és szagokat, az üledékszűrő pedig a szennyeződést és a törmeléket.

Eltávolítja-e a fordított ozmózis rendszer:

  • A fluoridot? Igen.
  • A sót? Igen.
  • Az üledéket? Igen.
  • A klórt? Igen.
  • Az arzént? Igen.
  • Gyomirtókat és egyéb mérgező anyagokat? Igen. 
  • Baktériumok és vírusok? Nem teljesen. Az ivóvíz alapjáraton egy városi csatornahálózatból érkezik és minden esetben átesik egy előzetes tisztításon – tehát a csapból érkező víznek már mikrobiológiai szempontból biztonságosnak kell lennie. A fordított ozmózis ugyan megbirkózhat néhány baktériummal, de nem képes teljes mértékben eltávolítani azokat. A vírusok és a baktériumok eltávolítására a szakemberek UV fertőtlenítést javasolnak.

Fogmosás
Fogmosásnál sem mindegy a vízminőség | Fotó: Envato Elements

Az ozmózisos víztisztítás előnyei

A fordított ozmózis rendszer a szakemberek szerint jelenleg a leginkább hatékony szűrési módszer ivóvíz esetén. Eltávolítja az oldott szilárd anyagok 98% -át, ami egészségesebbé teszi az ivást – ezzel együtt a szervezetünket is. Csökkenti a víz nátrium tartalmát, kiszűri a káros szennyeződéseket, és eltünteti a szűretlen vízzel együtt járó rossz ízeket és szagokat is. Nagy előnye még, hogy sokkal környezetbarátabb egy ilyen rendszer telepítése, mintha rendszeresen palackozott vizet vásárolnánk. Beszerelése sem nehéz és könnyen karbantartható, illetve nem sok helyet foglal, elfér a konyhai mosogató alatt.

Milyen hatással lesz az egészségemre?

Mivel a fordított ozmózisos vízrendszer eltávolítja azokat a káros anyagokat, amelyeket nem látunk, de rosszul lehetünk tőle, mindenképp érdekes megfontolni a használatát. A vesénk egészségét nagy mértékben támogatja, ha megtisztítjuk az ivóvizet, mielőtt belép a szervezetünkbe. Hátrányként szokták emlegetni, hogy a káros anyagokkal együtt a rendszer eltávolítja a hasznos ásványi anyagokat is – például a kalciumot és a magnéziumot, de a szakemberek szerint ez nem teszi rosszá a fordított ozmózisos vizet.

Testünk 70-80% -a víz, amely már önmagában hidratálja és olajozza az ízületeket és segíti a szervek működését – ehhez nincs szükség a vízben található, elhanyagolható mennyiségű ásványi anyagokra. Az élelmiszer az alapvető tápanyagok elsődleges forrása, nem a víz. Ha több ásványi anyagra vágyunk, együnk több gyümölcsöt és zöldséget és ügyeljünk az egészséges táplálkozásra. 

Növényeink is hálásabbak lesznek a tiszta vízért 🙂 | Fotó: Envato Elements

Ozmózisos vs. palackozott víz

A palackozott víz nagy részét szintén fordított ozmózis útján tisztítják, de az előállítása sokkal több vizet pazarol, mint a vízszűrő berendezés. Gondoljon csak bele, mennyi víz szükséges egy üveg ásványvíz elkészítéséhez. Már a palack előállításához is vizet és kőolajat használnak és újabb adag kőolajra van

szükség a boltba történő szállításhoz. Nem beszélve a mozgatáshoz szükséges targoncákról, aminek a tisztítása szintén nagy mennyiségű vizet igényel. A fordított ozmózis rendszer ugyanolyan tisztaságú vizet biztosít, mint a palackozott víz, anélkül, hogy nagy terhelést jelentene a környezetnek.

Itt megnézhetjük milyen kínálat áll rendelkezése ilyen gépekből.

Életveszélyes is lehet a szennyezett víz – Az otthoni víztisztítás alapjai I.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!