spot_imgspot_img
spot_img

Mindenki erről az 5 dologról beszélt 2021-ben

-

Article Top Ad (AdSense)

2021 volt a COVID második éve, a járványügyi és az oltásokról szóló hírek uralták a világsajtót. Az állandó koronavírus információ-zuhatag közepette még inkább felüdülésként hatott a popkultúra szereplőiről olvasni – hírességekről, sportolókról, tévéműsorokról és internetes jelenségekről. Íme egy visszatekintés 2021 meghatározó popkulturális pillanatára.

Meghan Markle és Harry herceg interjúja Oprah-val

Diana hercegnő 1992-es interjúja letartolta a világsajtót, a királyi családtól nem megszokott kendőzetlen őszinteséggel beszélt a Károly herceggel való válás okairól, és a Camilla-Károly-Diana háromszögről. Meghan Markle és Harry herceg szintén szakítottak a monarchia „Ne panaszkodj, ne magyarázkodj!” sajtópolitikájával, amikor botrányos részleteket osztottak meg a világgal Oprah Winfrey tévéműsorában.

Meghan elmesélte, hogy a királyi család soha nem támogatta őt igazán, még akkor sem, amikor terhessége alatt öngyilkossági gondolatokkal küzdött. Harry herceg pedig félt attól, hogy a történelem megismétli önmagát és feleségét is elveszíti majd, ahogy annak idején édesanyját is – ezért döntöttek végül a költözés és minden tisztségük feladása mellett. Meghan azt is elárulta, hogy egy névtelen rokon aggodalmá fejezte ki a születendő fiuk, Archie bőrszínével kapcsolatban.

Az utóbbi évek legnagyobb tévés pillanata volt az interjú, 17 millió nézőt ültetett a képernyő elé. Meglehetősen szokatlan, hogy a királyi család bármely tagja ilyen kényes részleteket árul el ország-világ előtt. A beszélgetés rendkívül negatív színben tüntette fel az egész királyi családot és egyben a brit monarchia rendszerét.

A #FreeBritney diadala és Britney Spears gyámságának megszünése

A legnagyobb rajongók tiltakozása a popsztár 13 éves gyámság alatt tartása ellen már régóta elkezdődött, de 2021-ben a #FreeBritney mozgalom elérte a célját. Júniusban jött el a vízválasztó pillanat, amikor Spears egy dermesztő bírósági nyilatkozattal törte meg a rákényszerített hallgatást, amelyben leírja, hogy az apja által felügyelt testület hogyan irányította munkásságát, pénzügyeit, sőt hogyan vonták meg tőle akár alapvető személyi jogait is – például a randevúzás is tiltott volt.

Free Britney mozgalom
Tavaly véget ért az énekesnő 13 éven át tartó rabsága – mindenki legnagyobb örömére! | Fotó: Flickr

Spears 20 éve, szinte még gyerekként robbant be a köztudatba, erről az időszakról szól a Framing Britney Spears című dokumentumfilm, ami új perspektívát adott arról, hogyan szexualizálták, manipulálták és alázták meg Spearst karrierjének korai időszakában – a legtöbb fiatal, női sztárt így kezelték egyébként ebben a korszakban.

A dokumentumfilm hatására újra felkapott lett a Britney-ügy és a #FreeBritney mozgalom. Ennek eredményeképp 2021 novemberében hivatalosan is felmentették az énekesnőt apja gyámsága alól, 2021 novemberétől – 13 év után – saját maga rendelkezhet a vagyona és az élete felett.

„Csak az életemet akarom visszakapni” – mondta Spears júniusi vallomásában.

A Squid Game letarolja a világot

A Netflix „Squid Game” című dél-koreai antikapitalista thrillere a streaming szolgáltató legnépszerűbb műsora lett – egy hónap alatt több mint 111 millió felhasználó nézte meg a sorozatot. Kulturális hatása megkérdőjelezhetetlen, berobbanása óta folyamatosan téma a médiában. A Squid Game gyakorlatilag egy harc a túlélésért, alkotója, Hwang Dong-hyuk a saját társadalmi-gazdasági küzdelmeit használta fel a sztoriban.

A Squid Game az első koreai műsor, ami az első helyre került a Netflixen – és egyben a platform valaha volt legnézettebb műsora lett – mindenki akarva-akaratlanul találkozott már a sorozattal, akár megnézte, akár csak egy cikket látott róla. Szórakoztató és horrorisztikus egyben, folyamatos feszültséget tart fenn és felelevenedik benne a világszerte elterjedt gazdasági bizonytalanság. Nemrég kapott magyar szinkront, ha valaki ne mtud angolul, vay ninc kedve olvasgatni, már magyarul is elérhető Netflixen.

„Szerettem volna írni egy történetet, egy allegóriát a modern kapitalista társadalomról, olyasmit, ami egy kiélezett küzdelmet ábrázol. Egy extrém versengést az életért – és a túlélésért.”  – mondta a készítő a Varietynek.

A nagy visszatérések: Jóbarátok és  Szex és New York

Két ikonikus tévéműsor nagy visszatérése is megvalósult 2021-ben és mindkettőt az HBO Max hozta el nekünk! Májusban a legendás Friends-stáb újra összeállt az eredeti díszletben, és emlékezetes utazást tettek a múlt dimenzióba. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer, tehát az eredeti hatos minden tagja feltűnt a nagy visszatérésben. A Friends: The Reunion nem új részeket hozott, hanem egy nosztalgikus visszatekintést a közel két évtizedes sorozatról.

AZ HBO nem várta meg az új évet, még decemberben ledobta a másik atombombát: visszatért a Szex és New York team is a képernyőre. A Jóbarátokkal ellentétben itt már nem a megszokott négyest láthattuk, ugyanis Kim Cattrall úgy döntött, nem vállalja újra Samantha szerepét – mindenki legnagyobb bánatára.

Az „És egyszer csak” (And Just Like That) december 9-én, dupla epizóddal debültált az HBO GO internetes platformján és a kezdő dupla rész után hetente érkezik majd a folytatás. A sorozat a Szex és New York új fejezete, amely Carrie (Sarah Jessica Parker), Miranda (Cynthia Nixon) és Charlotte (Kristin Davis) történetét folytatja az ötvenes éveik elejétől.

Simone Biles és Naomi Osaka vallomása

Simone Biles
Az amerikai tornásznő – Mindenki elámult bátorságán | Fotó: Wikimedia

Simone Biles-on volt a világ szeme júliusban, amikor is az amerikai tornász visszalépett a tokiói olimpián és nem folytatta a versenyzést. Később kiderült, súlyos lelki traumákkal küzd és ez is közrejátszott abban, hogy nem tudott úgy teljesíteni, ahogy azt elvárta volna magától.

Biles azon több mint 150 nő között volt, akiket szexuálisan bántalmazott a csapat egykori orvosa, Larry Nassar. Bátor kiállásával és vallomásával elindított egy olyan fontos társadalmi párbeszédet a sporton belüli erőszakról, aminek hatásai továbbgyűrűztek ebben a világban és azóta is egyre többen emelik fel a hangjukat hasonló témában.

Például a Grand Slam-győztes teniszező, Naomi Osaka is hasonlóan bátor lépést tett, visszalépett a francia nyílt teniszbajnokságtól, miután a szervezők megtagadták, hogy kihagyja a mérkőzés utáni sajtótájékoztatót. Oszaka az Instagramon elárulta, hogy a 2018-as US Open óta „hatalmas szorongáshullámokat” tapasztalt, ha a sajtó elé kellett lépnie, és folyamatosan és depressziós rohamokkal küzdött utána.

Az, hogy Biles és Osaka mentális egészségének védelme mellett döntött, erőteljes üzenetet küldött nemcsak a sportolóknak és a túlteljesítőknek, hanem minden egyes embernek. Együtt újradefiniálták, mit jelent bajnoknak lenni. Mindenki tanulhat az esetből.

„A nap végén mi is csak egyszerű emberek vagyunk, ezért meg kell védenünk a lelkünket is ahelyett, hogy csak úgy kimegyünk, és azt tesszük, amit a világ akar tőlünk” – mondta Biles.

Forrás: Vouge

Már csak decemberig kell várnunk a Szex és New York folytatására

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!