spot_imgspot_img
spot_img

Minden második embert érint a tavaszi fáradtság

-

Article Top Ad (AdSense)

A lakosság majdnem fele szenved a tavaszi fáradtság tüneteitől. Ebben az időszakban nagyon gyakori, hogy ok nélkül kimerültnek vagy nagyon álmosnak érezzük magunkat. Megmutatjuk, mik az okai ennek és hogyan lehet újra felgyorsulni!

Mit kell tudni róla?

Emelkedik a hőmérséklet, virágzik a természet – a hideg, sötét éjszakák után mindannyian örömmel köszöntjük a tavaszt. Ennek ellenére sokan szokatlanul kedvetlennek és fáradtnak érzik magukat, amikor felébred a kinti élet. A „tavaszi fáradtság” néven ismert jelenség valóban létezik. Ez azt tükrözi, hogy a természet körforgásának részesei vagyunk – a téli fényhiány és a hormonális változások egyaránt nyomot hagynak bennünk.

Nő kerti munka közben
Hiába a napos idő, akkor is kimerültnek érezhetjük magunkat | Fotó: Envato Elements

Tavaszi fáradtság – hormonális változások

A hibernált állatokhoz hasonlóan az emberek télen kissé csökkentik a testhőmérsékletüket, és a fény hiánya passzívabb életmódra készteti őket. Amikor kint ismét melegebb lesz, a test hőmérséklete is enyhén emelkedik, anyagcseréje és hormonháztartása is alkalmazkodik az új fényviszonyokhoz. Az erek kitágulnak és a vérnyomás csökken.

Ezek a folyamatok átmenetileg csökkenthetik a betegségre hajlamosabbak energiaszintjét, tehát összességében a hormonális változások, amik kimerítenek bennünket ilyenkor. Becslések szerint a tavasz beköszöntével szinte minden második felnőttnek először le kell küzdenie ezt a szezonális fáradtságot, mielőtt ismét visszanyerné megszokott energiaszintjét.

Tavaszi fáradtság – Mik a tünetek?

Nagyobb arányban érintettek a nők, ugyanakkor ha a kimerültség a tavasz beköszönte után 1 hónappal sem múlik, érdemes elmenni egy vérvizsgálatra – a vashiány is bűnös lehet.A szakemberek két típust különböztetnek meg:

  • Fizikai eredetű fáradtság, amelyet fáradtság, kimerültség, gyengeség, étvágytalanság, alacsony vérnyomás, alacsony vitalitás, szex iránti érdeklődés hiánya, fejfájás, rossz közérzet, izomgyengeség jellemez. Ha kevesebbet bírunk edzeni a tavasz közeledtével, könnyen lehet, hogy emiatt van.
  • Mentális eredetű fáradtság, amely bármilyen szellemi tevékenység – akár munkavégzés közben – is fellépő fáradtságban, valamint memóriavesztésben, figyelem-, koncentrációzavarban, megmagyarázhatatlan szomorúságban, ingerlékenységben nyilvánul meg. Ha nehezebb bírjuk a szellemi munkát most, ne legyünk szigorúak magunkkal, mert ez az oka.

Mi segít leküzdeni a tavaszi fáradtságot?

  • Elegendő alvás: A rendszeres alvásidő betartása segíthet a hormonális változások kezelésében: a nappali fény növekedésével a szervezet ismét több szerotonint termel. Csökkenti viszont a melatonin termelését. A minumum napi 7 óra alvás bizonyítottan csökkenti a tavaszi átállás kellemetlenségeit.
  • Szabadtéri testmozgás: Az edzés különösen a reggeli órákban jó tavasszal. Az olyan állóképességi sportok, mint a kocogás vagy a kerékpározás, serkentik a szervezet keringését és legyőzik a fáradtságot. Naponta legalább 30 perc gyakorlat javasolt.Szintén nagyon hatékony a keringés serkentése a hideg-meleg váltózuhany vagy a reggeli nyújtógyakorlatok. De akár táncolhatunk is egy jót reggel a kedvenc számunkra. A lényeg: a mozgás jót tesz a keringésnek, így ez egy nagyon hatékony intézkedés a tavaszi fáradtság tüneteinek kezelésére.
  • Kiegyensúlyozott étrend és sok víz: Ez tulajdonképpen egész évben ajánlott, de tavasszal különösen pozitív hatást fejthet ki. Igyunk sok vizet, és válasszunk könnyű ételeket a nehéz ételek helyett! Ez biztosítja, hogy elegendő vitaminhoz, tápanyaghoz és ásványi anyaghoz jusson a szervezet, ezáltal feltöltődjünk energiával.
  • Gyógynövények: Az anyatermészet finomságai mindig a segítségünkre lehetnek! A póréhagyma hatékony gyógynövény a fáradtság leküzdésére – akár reggelire is fogyaszthatjuk egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, kevés vajjal.Érdemes kipróbálni a kerti zsázsát is, aminek közismert a fáradtság-csökkentő hatása. Ami a legjobb, ezeket a gyógynövényeket könnyedén termeszthetjük az ablakpárkányon vagy az erkélyen is. A gyógynövények tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek különösen előnyösek a nők számára. Növelhetik a vasszintet, így kiváló megelőzést és kezelést jelentenek a vérszegénység ellen, valamint ellátják a szervezetet a számára szükséges energiával és tápanyaggal.

Források: Tyrol, Velfont, CCS

Érkezik a jobb idő, térj vissza a szabadtéri sportoláshoz!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!