spot_imgspot_img
spot_img

Minden amit nem tudtál Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről

-

Article Top Ad (AdSense)

Volodimir Zelenszkij nevét az elmúlt hetekben valószínűleg sokkal többet hallhattuk, mint amennyire azt szeretné. Ő vezeti Ukrajnát az orosz invázió közepette, és rendíthetetlenül küzd hazája sorsáért.

1. Jogásznak tanult

Zelenszkij jogot tanult, de karrierje más irányt vett, amikor az egyetemi évek alatt megismerkedett a színház és a filmezés világával. 2000-ben szerzett jogi diplomát a Kijevi Nemzetgazdasági Egyetemen, de soha nem dolgozott jogászként, már tanulmányai során is a filmezés érdekelte igazán.

2. Produkciós céget alapított

Mielőtt politikai pályára lépett, Zelenszkij nevét már mindenki ismerte Ukrajában – komikus és tévésztár volt. Több filmben is szerepelt, amelyeket az általa alapított produkciós cég, a Studio Kvartal 95 készített. 2005-ben debütált filmben és forgatókönyvíróként a Három muskétás musical-vígjáték változatában, amelyben D’Artagnan-t alakította. Szinkonszínészként is ismeretes, ő szólaltatta meg Paddingtont az animációs gyerekfilmek ukrán változatában. Talán furának tűnhet az éles váltás, de ne felejtsük el Trump is játszott a Reszkessetek betörőkben, íme a bizonyíték:

3. Megnyerte a „Dancing With the Stars” ukrajnai verzióját

A 2006-os ukrajnai „Dancing With the Stars” tévés produkció egyik versenyzője volt, a lenti videón is látható, ahogy Zelenszkij különböző stílusokban és jelmezekben ropja a táncot. Olena Shoptenko táncpartnerével el is vitték az első helyezést a szereplésükért.

4. Szerepelt egy népszerű ukrajnai sorozatban – amelyben az elnököt alakította

A sorozat a „A nép szolgája” címen futott 2015-től 2019-ig az ukrán televízióban. Zelenszkij karaktere egy idealista iskolai tanár, aki fellép a kormányzati korrupció ellen, végül elnökké válik. A szerep szupersztárrá tette az ukrán elnököt Oroszországban és Ukrajnában is. A Netflix 2016-ban felvette műsorkínálatába a sorozatot, itt megnézhető, de Youtube-on is fent van pár rész. A sors fintora, hogy a való életben is elnöknek választották –  2019 áprilisában a szavazatok több mint 70%-ával elsöprő győzelmet aratott a választásokon.

5. Nagypapája holokauszt túlélő

2020 januárjában egy izraeli rendezvényen – amelyet Auschwitz felszabadításának 75. évfordulójának alkalából tartottak –  Zelenszkij nyíltan beszélt zsidó örökségéről és családja holokauszt általi veszteségeiről. Nagyapja túlélte a holokausztot, de nagyapja három testvére nem.

6. Feleségével, Olena Zelenskával két gyermekük van

Zelenszkij a főiskolán ismerkedett meg Zelenskával, ahol a nő építészetről írásra váltott, és az ukrán elnök produkciós cégének forgatókönyvírója lett. Két közös gyermekük van, a 17 éves Aleksandra és a 9 éves Kiril.

7. Felesége nem akarta, hogy elnök legyen

Zelenska elárulja, nem volt túl boldog, amikor férje indult az elnökválasztáson. Környezete nagy része viszont bátorította az (akkor még) színészt, közeli barátja szerint Zelenszkijt mindig is olyan személyként ismerte, aki tudja, hogyan viszonyuljon az emberekhez, hogyan kommunikáljon és hogyan ragadja meg az érzelmeit.

Forrás: Insider, MB

Elkezdődött az ukrán gyerekek oktatása

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!