spot_imgspot_img
spot_img

Milliók vették igénybe a SHARE NOW szolgáltatást

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy év alatt duplázódtak a megtett kilométerek, továbbá az ügyfélszám, a flottaméret és a szolgáltatási terület szempontjából is kimagasló növekedést produkált 2022-ben a SHARE NOW.

Az autómegosztó felhasználóinak alapízlése ebben az évben sem változott; a városi utakhoz az elektromos MINI és a Peugeot e208 volt legnépszerűbb autó, míg a többnapos vezetésekhez a minden igényt kielégítő Mercedes A osztályt választották a legtöbben. A jelentős növekedéshez szinte minden korosztály hozzájárult, mivel az autómegosztó legidősebb budapesti felhasználója például már 80 éves is elmúlt.

A szolgáltatás legaktívabb felhasználója 2022-ben 35 ezer kilométert gurult összesen az autómegosztó járműveivel, de akadt olyan felhasználó is, aki 1290-szer választotta a szolgáltatást. Bármennyire is meglepő azonban, nem ezek voltak az elmúlt év legnagyobb rekordjai, hanem például a szolgáltatás autóival összesen levezetett csaknem 8 millió kilométer: ez egyfelől duplája a megelőző évinek, másfelől pedig ennyiből hússzor lehetne eljutni a Földről a Holdra.

fotó: freepik

A felhasználók tábora tavaly elérte a 80 ezer főt, ami jókora elmozdulás az egy évvel korábbi 55 ezerhez képest. „A magáncélú használatnál még nagyobb mértékben nőtt a szolgáltatás üzleti célú használata, miközben tíz perccel, 97 percre emelkedett az átlagos utazási idő, ami jól mutatja, hogy az autómegosztás valós közlekedési alternatívát jelent minden autós élethelyzetben” – fogalmazott Koralewsky Márk, a SHARE NOW digitális szolgáltatásfejlesztési igazgatója. Ez a dinamika az eredeti elképzeléseiket is felülmúlta, és tettek egy újabb, határozott lépést afelé, hogy a szolgáltatás a városi mobilitás központi elemévé váljon. További bővítéssel és fejlesztésekkel sem tétlenkedett a cég 2022-ben: a flottaszám átlépte a félezres rekordszámot, és két új típus is megjelent a mezőnyben, a benzines, valamint az elektromos Peugeot e208. Az utóbbi a legnépszerűbb autóért járó virtuális díj versenyében megszorongatta a SHARE NOW elektromos MINI-jeit: a két kisautó bizonyult a legnépszerűbbnek a városi utaknál, fej fej mellett. Eközben nem változott a helyzet 2021-hez képest, a többnapos vezetéseknél: a legtöbbször csomagdíjjal foglalt autó ismét a Mercedes A osztály lett.

Az immár a 100 km2-t is meghaladó szolgáltatási területhez új, a városmagtól távolabb eső részek csatlakoztak külső zónaként, és – Budakalász, Budaörs és Dunakeszi után – Érden is létrejött egy hasonló. A bővítéssel annak a tesztelése is megkezdődött, hogy lehetséges-e bekapcsolni a szolgáltatásba ezzel az üzleti modellel az agglomerációt. Az Allee bevásárlóközpontban is dedikált parkolók teszik költséghatékonyabbá a SHARE NOW felhasználók életét, akik tavaly novembertől már közvetlenül a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér Holiday parkolójában is lezárhatják az útjuk a flotta autóival, amikor repülővel indulnak külföldre, vagy éppen haza – hiszen a reptéri termináltól egy pár perces sétával érhetik el a megosztott kocsikat. Eközben a szolgáltató sokat dolgozott az elektromos modellek hosszabb távú használatának elérhetővé tételéért is: már minden elektromos modellben találnak töltőkártyát a felhasználók, amivel a teljes országot lefedő hálózaton tölthetnek az ügyfelek, így a töltés költsége is a csomag része egy hosszabb út során, ahogy ezt a benzines modellek esetén már megszokhatták.

A szolgáltatás továbbra is a carsharing szorosabb integrációját szeretné elérni a fővárosi közlekedési rendszerbe, többek között olyan speciális szolgáltatásokkal, mint az autók előre foglalását lehetővé tevő Pre-booking szolgáltatás, vagyis a hosszabb útra induló felhasználó által előre kiválasztott kategóriájú jármű kiszállítása a megadott időpontban és helyszínre, mindössze pár kattintással intézve az applikációból. Koralewsky Márk szerint a felhasználók igényeire szabott, költséghatékony mobilitási alternatívának egyre nagyobb szerepe lesz a városok élhetőbbé tételében, hiszen egy megosztott autó akár 10 saját használatú járművet is kiválthat a városi forgalomban. „A fenntarthatóbb városi közlekedéshez továbbra is szükség van rá, hogy minél több városlakó ismerje meg a megosztáson alapuló autós mobilitás előnyeit és költséghatékonyságát” – szögezi le a szakember.

Pénzt is kereshet nekünk az autónk

Ezekre figyeljünk, amikor télen autózunk

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!