Millie Bobbie Brown, az új generációs gyereksztár

-

Akár nézed a Stranger Things-et, akár nem valószínűleg hallottad már Millie Bobby Brown nevét. A rendkívül népszerű Netflix-sorozat berobbanása óta Brown 18 éves korára szédítő pályát írt le. Ő már nem az a gyereksztár, akiket korábban láthattunk, többek között azért is, mert a digitális korban gyerekként soha nem látott problémákkal kellett szembenéznie.

2004. február 19-én született színész még tinédzser sem volt, amikor elkezdte forgatni a Stranger Things-et. Kilencéves kora óta színészkedik, a nyilvánosság előtt nőtt fel, és vált fiatal nővé, akinek a csillaga még mindig felszállóágban van. Szerepelt a Grace Klinikában, a Godzilla: A szörnyek királya és a Netflix Enola Holmes című filmjében.

A nagy kérdés az, Millie Bobby Brown hogyan tudott kiszabadulni a gyermeksztárság átkából?

Míg egyes gyereksztárokat a szülők tolják a képernyőre, Millie Bobby Brown már nyolcévesen tudta, hogy színésznő lesz. Soha nem járt színitanodába, de támogató szülei hittek álmában méghozzá annyira, hogy teljesen felforgatták az életüket, és az egész család Amerikába költözött, hogy gyermekük beindíthassa karrierjét.

Amióta a 12 éves Millie 2016-ban a Stranger Things-ben Eleven szerepében hírnevet szerzett gyereksztárból a felnőtt szupersztárrá nőtte ki magát. Az út nem volt könnyű, de neki mégis sikerült kiegyensúlyozottan és magabiztosan felnőni, miközben sok mindenre rávilágított napjaink kultúrájának sokkoló részleteiből.

Stranger Things-Millie Bobby Brown
Fotó: Topi Vainikainen/flickr.com

Millie kiválóan kelti életre Elevent a felnőtté válás kínos helyzeteiben, hitelesen megmutatva annak megpróbáltatásait és örömeit. Nem véletlen, hogy őrületes rajongótábora lett. Azonban nem mindenki örült annyira annak, hogy Millie kifejezte saját személyiségét és időközben aranyos gyerekből lassan felnőtté cseperedett.

Tizenhárom éves korában ismerte meg, hogy az internetes trollok mire képesek és a közösségi médiában kegyetlen zaklatásnak volt kitéve. Mire betöltötte 18. életévét, durva mennyiségű beteges figyelmet kapott az internet közönségétől.

Gyereksztárnak lenni a digitális korszakban

Millie az egyik fülére részleges hallással született, majd arra fülére véglegesen elveszítette a hallását. Korán megtanulta hát, hogyan kell alkalmazkodni egy embert próbáló körülményhez. Mert gyerek- vagy tinisztárnak lenni soha nem könnyű. Szembe kell nézni a hatalmas nyilvánossággal és az ezzel járó kihívásokkal. Szerencsére napjainkban a médiának és a bulvársajtónak már nincs akkora hatalma a fiatal női hírességek felett, mint a kétezres években. Ma már a hírességeknek is van közösségi média platformjuk, ahol bármit megcáfolhatnak vagy nyilatkozatokat tehetnek közzé a szenzációhajhász szalagcímekkel kapcsolatban. Ennek ellenére az online világ továbbra is betegesen mérgező: névtelen trolloktól és az értelmetlen zaklatáson át a fiatal lányokat fetisizáló rengeteg káros tartalom bukkan fel.

Millie Bobby Brown
Millie Bobby Brown 2016 -ban a Phoenix Comicon Fesztiválon. Fotó: Gage Skidmore/flickr.com

A Millie által megtestesített Eleven karaktere a gyermeki ártatlanság, aki még a későbbi évadokban is megtartja a nem túl szexualizált, gyakran fiús megjelenést. Persze mindenki arról beszél, hogy Millie-nek hogyan kellene nőnek öltöznie és megmutatni magát. Miközben Millie online zaklatás áldozata lett, aki végül leleplezte a trollokat.  Még csak 14 éves volt, egy „Kelsey Fiona” nevű kamuprofil a Twitteren egy hamis történetet tett közzé arról, hogy Millie arra kényszerítette őt, hogy vegye le a hidzsábját, amelyre aztán rátaposott.

Csúnya, bigott és rasszista?

Innentől kezdve elindult a lavina, és ez több más koholt anekdotákhoz vezetett Millie-ről: csúnya, bigott vagy rasszista. Végül egy vírusos mémmé fejlődött, amelyben hamis homofób idézetek voltak. Egyfajta sötét viccnek szánták, de ahogy egyre szélesebb körben terjedt, sokan azt hitték, hogy ezek valódi történetek Millie-ről. A helyzet annyira megterhelővé vált, hogy Millie 2018-ban ideiglenesen deaktiválta a Twitter fiókját – de a mémek sajnos a mai napig megtalálhatók. (Újabb ijesztő példa arra, hogy ami egyszer felkerül a netre, az örökre ott marad.)

Lenyűgöző módon azonban Millie erre az értelmetlen gyűlöletre úgy reagált, hogy megpróbálta a pozitivitás erejét használni. Twitter-fiókját @Milliestopshate-nek hívják, és célja a „szeretet és a pozitivitás megosztása”, valamint a zaklatás megállítása. 2018-ban az MTV díjátadó beszédében és az UNICEF nagyköveteként szót emelt a zaklatás ellen.

„A fiatalság rendkívül erős, és ha hangunkat használjuk és üzeneteket terjesztünk, megmenthetjük a világot.”

Egy jó dolog a közösségi média korszakunkban, hogy – bár nem igazán lehet megállítani az összes mérgező trollt– egy olyan közszereplő, mint Millie felhasználhatja saját platformját a jó ügy érdekében.

„Bármennyire is nagyon hálás vagyok mindenért, egy ideig küzdöttem a szorongással.”

Millie megpróbálta kezelni a nyomást, és egészen jól sikerült neki: saját zaklatással kapcsolatos tapasztalatát motivációvá változtatta. Azóta is proaktívan beszél ezekről a dolgokról, és egy internetes zaklatás elleni mozgalom szóvivőjeként hatalmi pozícióba helyezte magát, hogy minél hatékonyabban vegye fel a harcot a zaklatás ellen. Felkerült a Time magazin 100as listájára, és 2018-ban az UNICEF valaha volt legfiatalabb jószolgálati nagykövete lett.

Millie Bobby Brown nem csak egyszerűen egy  fiatal tehetség, nem csak egy a név a hollywoodi névsorban: szabadidejében egy szépségbirodalmat is felépített. Saját szépségmárkáját, a Florence by Mills-t üknagymamájáról nevezte el, aki egy igazán független és inspiráló ember volt. A márka „cruelty free” és egyben teljesen vegyszermentes, ami különösen fontos a számára, ezért csak olyan összetevőket használnak, amelyeknek ténylegesen a bőrbe kell jutniuk, és amelyeket a földben termesztenek.

Nem csak az általa megformált Eleven inspiráló figura, aki sok fiatalnak segít feldolgozni korunk bizonytalanságait, de Millie is, akinek szintén ezen a folyamaton kellett keresztülmennie ebben a zavaros és néha nagyon beteg világban.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!