spot_imgspot_img
spot_img

Mikor vagyunk védettek az oltás után?

-

Article Top Ad (AdSense)

Az oltás után mennyi idővel vagyok védett?

Összeszedtük oltásonként. A szakemberek határozottan felhívták a figyelmet arra, hogy a vakcina beadása után nem alakul ki azonnal a védettség, tehát ugyanúgy szükséges betartani a higiéniai szabályokat és az előírt korlátozásokat.

Az első oltás után a szervezet ugyan már elkezd ellenanyagokat termelni, de a valódi védettség a második oltás után csak 1-2 héttel várható.

A vakcina típusától függ, hogy mikor kapjuk meg a második adagot, tehát az is, hogy mikor érhetjük el a teljesen védett állapotot. A Budapest Környéke felsorolja az összes lehetőséget ebben a cikkben. 

  • Moderna: A Moderna első oltása után 28 nappal kaphatjuk meg annak második adagját, majd ezt követően még 14 napot kell várni a teljes védettséghez, azaz az első adagtól számított 42. napon beszélhetünk teljes biztonságról.
  • Pfizer/BioNTech: A Karikó Katalin technológiáján alapuló vakcinánál 35 nap eltelte után adható be a 2. adag, a teljes védettség kialakulása innentől minimum 7 nap. Ez összesen szintén 42 napot jelent.
  • AstraZeneca: Ennél a vakcinánál kell a legtöbbet várnunk, mivel 12 hét telik el a két oltás beadása között és a védettség is az egyik legkésőbb, a második oltást követő 15 nap után jelentkezik, tehát majdnem 100 (!) napnak kell eltelnie a teljes védettség kialakulásához.
  • Szputnyik V: Az orosz oltóanyagnál kell a legkevesebbet várni a második adagra, mindössze három hetet. Ugyanennyi idő kell a teljes védettséghez, tehát az első oltás utántól számított 6 hét elteltével már fellélegezhetünk.
  • Sinopharm: A kínai fejlesztésű Sinopharmnál 3-4 hét elteltével kaphatja meg a páciens az  oltás második felét, ezt követően még 2 hét a védettség kialakulása. tehát körülbelül 6 hetes intervallumról beszélhetünk.

A szakemberek hozzáteszik, hogy már az első oltással is elérünk valamilyen szintű védettséget, mivel az immunválasz elindult a vakcina beadása után a szervezetben. Ugyan a különböző oltóanyagok más-más hatékonysági százalékokat közöltek, a COVID fertőzés súlyos lefolyásától – azaz a lélegeztetőgépre kerüléstől – minden vakcina 100 %-osan megvéd.

Az oltás életet ment! | Fotó: BBC

Forrás: napidoktor.hu, BudaPestkörnyéke.hu,

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!